Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 12.03.2015.
06:50
N. Jokić - Vesti A

U Evropsku uniju preko Rusije

Poslanci Evropskog parlamenta izglasali su juče u Strazburu rezoluciju o Srbiji na osnovu izveštaja nemačkog poslanika Dejvida Makalistera u kome se Beograd pohvaljuje zbog reformi, razvoja regionalne saradnje i napretka u procesu normalizacije odnosa s Prištinom, ali i poziva da se pridruži sankcijama Rusiji. Izražava se i zabrinutost zbog problema u domenu slobode medija.

Reuters
Pohvale Beogradu i novi zahtevi: Evropski parlament

U konačni tekst rezolucije ušao je amandman broj 3 o ovlašćenjima suda za ratne zločine u Srbiji u kome se kaže da se od Srbije "traži da sa svojim susedima i EK u duhu pomirenja i dobrosusedskih odnosa razmotri zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku vezanim za ratne zločine".

U Rezoluciji i Saša Janković

Uvojen je i amandman liberalne grupe kojim se pooštrava već postojeći zahtev da se omogući rad zaštitniku građana Saši Jankoviću. Traži se njegova zaštita od "neosnovanih" napada i davanje dokumenata koje je zatražio od državnih organa.

Ovo je ublažena verzija teksta amandmana koji su prethodno predložili hrvatski poslanici, nezadovoljni jer sud za ratne zločine u Beogradu ima pravo da sudi svim državljanima iz bivše Jugoslavije.

U toku debate, u utorak uveče jedan poljski poslanik rekao je ono o čemu evropske kancelarije ne govore otvoreno:
"Ako ne otvorimo vrata Srbiji, ona će pasti u zonu uticaja Rusije."

Zbog obnavljanja hladnoratovskog rivalstva, Rusija je pored Kosova sada očigledno postala jedan od ključnih faktora evropske integracije Srbije. U novom geopolitičkom kontekstu Beograd je dospeo u sličan položaj u kome je bila Titova Jugoslavija 1961. kad se Zapad plašio da Beograd ne obnovi savez s Moskvom.

U kontekstu zaoštrenih odnosa s Rusijom, Zapad neće tolerisati ni najmanju dvosmislenost kad je reč o vojno-strateškim, a time i ekonomskim savezništvima Srbije.

Što brže i bezuslovnije vlada u Beogradu opredeli za Zapad, Srbiji će se brže i šire otvoriti vrata EU. Ukoliko to ne učini, rizikuje da dobije etiketu ruske ispostave okružene članicama NATO-a i sve komplikacije koje idu sa tim.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.03.2015. 08:42
Obećanja, luda radovanja...! Već 15 godina nam pričaju istu utopijsku priču, koja još uvijek nije došla do kraja ! Ni jedna druga članica nije prošla kroz toliko uvjetovanja i odricanja ! Sada direktno traže da se odreknemo i jedinih prijatelja, koje imamo, usput da se odreknemo naših interesa, ponosa i obraza ! EU će kada tad ponovo sarađivati sa Rusijom, a mi će mo ostati ko siroče na zemaljskoj kugli ni u EU, a ni sa Rusijom ! Možda će nam AVAV onda reći da se opredjelio za " neutralnost " !!!
Četvrtak 12.03.2015. 15:04
Došo djaavo po svoje.Još da javno zatraže priznanje Kosova i eto nas medju faššistima.Lepo boga mi,lepo-sve lepše od lepšeg.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online