Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.03.2015.
12:50
Tanjug A

Karić otkrio kada se vraća u Srbiju

Predsednik BK Kompanije Bogoljub Karić izjavio je da će se vratiti u Srbiju iz egzila u Rusiji samo ukoliko budu povučene sve tužbe protiv njega pred pravosudnim organima u domovini i ocenio da su krivične prijave protiv njega političke prirode.

Karić je optužio vladu Vojislava Koštunice, a posebno tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića, za politički progon jer, kako kaže, kao nekadašnji lider Pokreta snaga Srbije predstavljao je "rastuću opasnost" za tadašnje stranke na vlasti.

facebook.com/Bogoljub Karic
Dobro je njemu u Rusiji: Bogoljub Karić

U direktnom uključenju iz Moskve za televiziju Pink, Karić je pokazao dokument za koji tvrdi da je presuda Evropskog suda iz Strazbura, donesena 2005. godine, prema kojoj je ta evropska sudska instanca odbacila optužnice srpskih pravosudnih organa kao neosnovane, ocenjujući da se radi o "političkom slučaju", u kome nema elemenata krivične odgovornosti.  

Karić je prozvao tadašnju Vladu Srbije da je direktno odgovorna za njegov poslovni  gubitak od najmanje 1,8 milijardi evra, jer je prodala njegovu kompaniju za mobilnu telefoniju Mobtel (norveškom Telenoru) za 1,513 milijardi evra i ostvarila dodatni prihod od 300 miliona evra za licencu za mobilnu telefoniju na osnovu Mobtela. On je predočio i da njegova Karić banka, kojoj je oduzeta dozvola za rad u Srbiji, i dan danas nije likvidirana, jer nije imala neizmirena dugovanja.

Bogoljub Karić je podsetio da je na listi srpskih pravosudnih organa bilo za hapšenje 28 punoletnih članova njegove porodice, zajedno sa njim, koja je na kraju svedena na "četvoro braće i njegovu sestru, zahvaljujući nekim ljudima" i poručio da je "u svom srcu oprostio i Koštunici i Dinkiću, jer je ljudski praštati".

BK Kompanija u Rusiji trenutno gradi oko 15 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora i stanova, osnovala je banku u Moskvi i zapošljava ukupno oko 60.000 ljudi, a on lično nalazi se na Forbsovoj listi 100 nabogatijih Evropljana, rekao je Karić.

On je najavio brojne projekte koje bi BK Kompanija mogla da ponudi Srbiji, kao što je izgradnja poslovno stambenog kompleksa "Tesla Sitija" u Beogradu, površine oko dva miliona kvadratnih metara, do privatizacije društvenih preduzeća i učešća u profesionalnom menadžmentu Železare Smederevo...

Na kraju, Bogoljub Karić je ponovo, držeći u ruci sveže listove zelene salate sa kojom je ostao upamćen u preizbornoj kampanji svog Pokreta snaga Srbije, poručio javnosti u Srbiji da samo izvozom tog povrća možemo ostvariti godišnji prihod od milijardu evra, aludirajući na veliki izvozni potencijal domaće poljoprivrede, koja je naša velika izvozna šansa.

 Ilić brani Koštunicu, ali i tvrdi da je Karić oštećen

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić izjavio je da je biznismen Bogoljub Karić oštećen i da bi nadležni organi trebalo da ispitaju sve što je u vezi sa "Mobtelom".

Tanjug
Velja Ilić

Ilić je dodao da želi da pomogne da se taj slučaj razreši do kraja ocenivši da je Karić bio kooperativan i da "nema kriminalnih radnji".

On je naglasio da bivši premijer Vojislava Koštunica sa tim nije imao veze, nego grupa ljudi koja je bila u vlasti, a koji nisu bili Koštuničini ljudi.

Gostujući  na TV Pink, ministar i u nekadašnjoj vladi 2006. godine je rekao, odgovarajući na pitanje da li je progon Karića bio politički, da je to bio više finansijski nego politički progon, ali da je, naravno, u tome bilo i politike.
- Moralo se ući u privatizaciju 'Mobtela' jer je uslov EU bio da država ne može da učestvuje u dva operatera, zbog čega se morala jedna firma prodati - ili 'Telekom' ili 'Mobtel', u kojem je Karić bio većinski vlasnik - rekao je Ilić.

Istakao je da se razgovaralo sa Karićem da većinski deo akcija ustupi državi, kako bi ona mogla da uđe u privatizaciju, ali da je tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić insistirao da on vodi taj postupak.
Ilić je naveo da je Karić bio spreman da pokloni državi deo akcija i da smatra da nema kriminalnih radnji, a da je "Mobtel" doneo državi velika sredstva u privatizaciji.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 15:21
Dobro je njemu u Rusiji: Bogoljub Karić....bavi se starim zanatom, svira na svadbama i po kafanama, gdje je zaradio sve te puste miljarde !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online