Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.02.2015.
10:35
Srna A

"Poludeću od samoće! Nit' srpske reči, nit' srpske duše..."

Petko Miletić i njegova četvoročlana porodica žive u prečniku od skoro pet kilometara od "zatvora". Lokacija: selo Opraške, na Kosovu i Metohiji, na razmeđi opština Klina i Istok. Petko kaže da je na tom mestu „utamničio Tamaru i Lazara“.

Očajan otac kaže da mu "ni sam Bog neće oprostiti što je Tamari (10) i Lazaru (8) uništio detinjstvo".

- Sve je uzalud. Džaba i kuća i traktor i stoka i desetak hektara pšenicom zasejanih njiva, kada moja dva „sunca“ žive zatvorena u četiri zida bez vršnjaka - priča Petko.

Kaže da će i sam poludeti od samoće, jer nema od koga da čuje srpsku reč, da vidi živu dušu u prečniku od skoro pet kilometara od "zatvora" - kuće, u kome je, kako kaže, "utamničio Tamaru i Lazara".

Te 2010. godine bivši UNDP u Opraškama je izgradio 14 kuća. U njih se uglavnom uselilo po jedno - dvoje staraca. Kako je vreme prolazilo, a pomoći nije bilo, prepušteni na milost i nemilost razbojnicima i ubicama, povratnici su posle nepunih godinu dana otišli u izbeglištvo, ostavljajući napuštene kuće i imanja.

- Povod masovnom, ponovnom iseljavanju bilo je premlaćivanje i pokušaj ubistva jednog povratnika - kaže Petko.

Ostao je sam sa dvoje dece i suprugom Snežanom, rođenom Kruševljankom, okružen opljačkanim i uglavnom spaljenim domovima.

- Odlučili smo da ostanemo, jer smo se nadali da će se, ipak, neko vratiti. Ali, kako vreme odmiče, sve više shvatam da sam svojom vezanošću za rodni prag uništio detinjstvo svojoj deci, a plašim se i za njihovu budućnost - kaže Petko.

Tamara i Lazar ni u dvorište ne izlaze bez pratnje roditelja, jer se u neposrednoj blizini Miletića naselio Albanac iz Albanije, koji je zauzeo srpsko imanje, stalno širi posed i preti da će im "staviti nogu za vrat".

Kako bi ih zastrašio i još jednom pokazao koliko su nepoželjni, komšija je pustio vučjake na Petkovu decu. Deca su uspela da pobegnu u kuću, ali od tada u trku pretrčavaju dvorište do traktora kojim ih Petko svako jutro vozi do škole, udaljene oko pet kilometara, u Osojane.

Miletićima su kriminalci, kako kaže Petko, "s ciljem ubijanja bilo kakve nade u mogućnost opstanka", u tri navrata krali pumpu za vodu. Skidali su i odnosili oko 230 metara samonosećeg elektro kabla sa pumpe za vodu u bunaru, bez koga ova uporna porodica ne bi mogla da opstane.

Bunarsku vodu koriste samo za tehničku vodu i napajanje stoke. Vodu za piće kupuju, jer se plaše da će im zlotvori zatrovati bunar koji Petko svakodnevno obilazi, proveravajući da nije skinut katanac sa betonskog bunarskog poklopca.

Supruga Snežana je od straha za živote svoje dece postala dijabetičar. Ne želi da bilo šta kaže, jer "slika dovoljno govori o beznađu u kojem živi njeno dvoje dece".

POVEZANE VESTI

Petak 27.02.2015. 11:00
Шип-тари су обични примитивци које је цивилизација заобишла.Заиста душа боли кад год се објаве чланци о патњама Срба на Косову и метохији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online