Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 24.02.2015.
20:17
Blic A

"Vučić je u makazama između Zapada i Rusije"

"Premijer Vučić i Vlada Srbije se već duže nalaze u medijskim makazama između Zapada i Rusije, pa najnoviji napad iz Moskve nije iznenađenje."

Tanjug
Borba sa medijskim pritiscima sa svih strana: Aleksandar Vučić

Ovako ministar energetike Aleksandar Antić (SPS) vidi pozadinu izveštaja ruske državne televizije “Rusija danas” (RT), koja je proteklih dana žestoko, bez biranja reči, napadala Aleksandra Vučića i srpsku vladu.

Neposredni povod bilo je angažovanje za potrebe Vlade konsultantske kuće Tonija Blera, bivšeg premijera Velike Britanije, koji je svojevremeno agitovao za NATO bombardovanje SRJ.

- Takvi napadi su dobrim delom posledica naše balansirane spoljne politike između Zapada i Rusije. Vođenje ovakve politike nije lako i ponekad košta, ali to je jedina opcija koju Srbija ima ukoliko želi da bude i dalje poštovana na međunarodnoj sceni. I premijer i mi u Vladi spremni smo da tu cenu povremenog medijskog pritiska i platimo - kaže Antić.

Moskva u strahu da se Beograd ne okrene Zapadu

U Vladi smatraju da se Moskva plaši da se Beograd okreće Zapadu, a pravi okidač su bili razgovori Vučića sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom o snabdevanju Srbije američkim gasom.

Analitičari, s druge strane, različito tumače zašto se RT, koju kontroliše vlada ruskog predsednika Vladimira Putina, obrušila u dva priloga od punih 20 minuta na srpskog premijera.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže za “Blic” da bi Srbija i do sada mnogo brže napredovala da je bila u stanju da se odupre negativnim komentarima ovakve vrste.

- U modernom svetu se angažuju savetnici koji mogu lobirati i pomoći zemlji, i to je model funkcionisanja modernog sveta, Toni Bler je bez svake dileme čovek koji ima ogromno iskustvo i uticaj u međunarodnoj zajednici, a argumentacija 1999. je potpuno retrogradna - kaže Joksimovićeva.

Ona ne vidi zašto bi se “Rusija danas” uopšte bavila ovom temom, “osim u pokušaju da pritiscima zadrže Srbiju na liniji neutralnosti”.

Angažman Blera skandalozan

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je angažman Blera sam po sebi senzacija.

- Angažman jeste skandalozan i nije mu samo RT dao pažnju, već je i britanski “Gardijan” imao tekst u kojem je izrazio čuđenje. Nezavisno od motiva za davanje pažnje, važno je pitanje zašto je Vučić od toliko konsultanata našao Blera - smatra Vukadinović.

Kako zaključuje, “angažman Blera je Moskvi raspršio iluzije i nade u pogledu Vučića”.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.02.2015. 20:29
Vučić je go.no koje će zabiti kolac Srbiji . Dovesti Blera za "savetnika" je najgrublje ruganje svakoj žrtvi i svakom ranjeniku od NATO bombardovanja do danas . Bler će debelo naplatiti "savetovanje" majmuna od svih građana Srbije koji će samo trpeti ogromnu štetu od "savetnika". Uostalom Vučićeve maske su odavno pale . Jednostavno neka nam bilo ko napiše ŠTA JE TO DOBRO Vučić uradio do danas a građane i državu SRBIJU ??? NIŠTA !!!
Utorak 24.02.2015. 21:01
Teško Meni, pustiše Me niz vodu i jedni i drugi. Sad sam ko riba na suvom... riba? Znam, sad ćete da Mi se smejete zbog usta, lošu sam metaforu naveo. Tišina tamo! Elem, ovo neće dobro da se završi po Mene. Moram polako da počnem da planiram svoje bekstvo iz zemlje.
Utorak 24.02.2015. 22:00
retko ruzna spodoba i gadna,ova joksimovic.kakav ljigavi poltronski izd..icki pogled i facu ima.placu bandere za takvima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online