Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.02.2015.
13:26
D. Dekić - Vesti A

Vučić Sretenje slavi sa Kolindom!

Najava da će srpski premijer Aleksandar Vučić na Dan državnosti Srbije ići na inauguraciju hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović izazvala je oprečne reakcije u Srbiji. Vučić je prelomio u trenutku vrlo hladnih bilateralnih odnosa, opterećenih icidentnim momentima koji stižu od suseda.

Fonet/A. K. i AP
Ne brinu ga napadi na Srbe: Aleksandar Vučić ide na inaguraciju hrvatske predsednice

Istovremeno, predsednik Republike Tomislav Nikolić izjavio da neće u Zagreb jer mu je važnija proslava Dana Srbije na Sretenje, dodajući da bi možda razmislio da ode ako bi to bio drugi dan.

- Ne pokazujem ni snagu ni junaštvo i ne bih imao dilemu da je 16. ili 14. februara, ali 15. februar je dan naše državnosti - kazao je Nikolić.

Premijer ide na svečani čin u Zagreb u momentu kad su se iz tog komšijskog dvorišta posle skidanja srpskih tabli u Vukovaru i velike halabuke oko povratka lidera radikala Vojislava Šešelja nanizale brojne skandalozne izjave. Nova predsednica Hrvatske je odmah posle pobede na izborima otcepila Vojvodinu od Srbije, a hrvatske Srbe proglasila Hrvatima.

Obradović: Podrška antisrpskoj histeriji

Boško Obradović iz Dveri, uz ocenu da je na delu srpska antihisterija u čitavom regionu, ističe da Hrvatska od nedavnih izbora prednjači u tome.
- Posebno je dramatična ta njihova mržnja i sve više incidenata, zaključno sa verbalnim linčom Glavaša i u takvoj situaciji je regionalna saradnja prazna priča. Odlaskom u Zagreb Vučić daje podršku toj histeriji koja tamo vlada, a njegova posebno neprimerena reakcija i suprotna Nikolićeva nas uvodi u diplomatsko-državni kolaps- tumači Obradović.

Usledile su i pretnje Zagreba u Evropskom parlamentu blokadom evropskog puta Srbije ukoliko se Beograd ne odrekne suđenja hrvatskim državljanima za ratne zločine nad Srbima.

Hrvatska se ne miri ni sa haškom presudom prema kojoj genocida nije bilo ni na jednoj strani. Uz sve to ratni zločinac Branimir Glavaš izlazi iz zatvora u čast inauguracije i nastavlja da seje mržnju prema Srbima.

U ovako zategnutim odnosima, analitičar Dušan Kovačev kaže, da je na Vučićevom mestu, da ne bi otišao u Zagreb.

- Ako ta predsednica govori da je Vojvodina nešto drugo od Srbije, ne bih bio na njenoj inauguraciji. Moglo se ići u slučaju da je Srbija odmah posle takve izjave uputila demarš, ali nije, već je ovdašnja vlast bila bez jasnog određenja prema tome - tumači Kovačev za "Vesti."

On smatra da hrvatske vlasti i poslednjim skandalom sa Branimirom Glavašem pokazuju da vode ciljanu politiku ojačavanja njegove ekstremističke partije u delovima Hrvatske gde živi najviše Srba.

- Znamo da su u tom području skidane table na kojima je ćirilica, a vidimo i da je Glavaš čim je oslobođen krenuo u napad. To govori da Hrvatska vrši pritisak na Srbiju u sopstvenom interesu, pa bi i Srbija po principu reciprociteta trebalo da se rukovodi sopstvenim interesima u odnosima sa Hrvatskom. Odnosno kako oni, tako i mi - kaže Kovačev.

Da odgovor na pitanje "ići ili ne ići" nije lak, kaže analitičar Branko Radun, koji smatra da Hrvatskoj očito odgovara politika konfrontacije, pa je i priželjkuje.

- Mi te strele iz Hrvatske ignorišemo, a oni pokazuju da bi voleli da im damo povod za nove akcije na istom fonu. Mislim da je tu reč o pokušaju da Srbiji blokiraju dolazak do fondova EU i finansijskih sredstava, pa konfrontacijom hoće da nastave započeto sa dvojezičnim tablama i Šešeljem koga bi voleli i u srpskoj vlasti, pa da Srbija bude izgurana iz procesa EU integracija. Po već poznatim dvostrukim standardima oni mogu nešto da urade, ali, ako odgovorimo, sledi pritisak na nas - ocenio je Radun.

Odlukom da ne ode Nikolić pred domaćom javnošću, prema oceni Raduna, neće da rizikuje, već je pasivan i čeka bolje vreme, dok je, kako kaže, kod Vučića pristup suprotan.

- Vučić zna da bi se neodlaskom pojavila teza da se Srbija samoizoluje. Ide s aktivnom politikom čak i onda kad zna da je nešto teško, ili je pobeda nemoguća, da bi umanjio štetu i poentirao - zaključio je Radun.

Nikolić za Srbe i Hrvate

- Ne bih se osvrtao na packe, nepristojnosti, vulgarnosti, drskosti koje su stizale iz Hrvatske od različitih ljudi ili ostale bez osude državnog vrha. Da se osvrćem, trebalo bi da prestanem da razgovaram sa Hrvatima, ali nije to interes srpskog i hrvatskog naroda i to treba da shvati i novi predsednik Hrvatske - naveo je Nikolić koji očekuje poziv da poseti Hrvatsku.

Idem za dobro naroda

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je odluka da ide u Zagreb bila teška i na njegovu i štetu SNS-a, kao i da je tokom noći dobio najviše negativnih poruka od stupanja na funkciju. Obelodanio je da odluku je doneo u konsultaciji sa Tomislavom Nikolićem i da je ona upravo u skladu s interesima naroda, u Srbiji i van njenih granica. Negirao da je iko iz međunarodne zajednice uticao na njega rekavši da "niko ne sme ni da ga zove ili pita da li ide ili ne ide".
- Tako se ne razgovara sa Srbijom. Moj posao nije da donosim lake odluke jer da je tako, trebalo je da me izaberu za predsednika kućnog saveta - kazao je Vučić.

Ista politika premijera i predsednika

Predsednik Srbije je zlatnom medaljom odlikovao Žandarmeriju, što deo javnosti tumači i kao nagradu za Niški odred, čiji su pripadnici na Paradi ponosa pretukli Andreja Vučića, brata premijera, i kao novo sukobljavanje šefa države i predsednika. Dušan Kovačev, međutim, smatra da nema prave razlike u politici predsednika i premijera.
- Srpska politika u kompletu ide na najbolje odnose sa svima koji su u korpusu zapadne diplomatije bez obzira koliko su posledice po interes naše države dalekosežne - kaže Kovačev.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online