Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.02.2015.
08:49
M. Todorović i Lj. Ivanović A

Kad opština "nagazi" tuđi domen

Sukob opštinske vlasti Aleksinca i Aleksandra Gvozdena, vlasnika internet domena aleksinac.net kulminirao je odlukom o zabrani tog portala.

A. Čukić
Krivo čitanje: Internet domen aleksinac.net

Gvozden je sajt registrovao još 2006, a prvi put mu je opština osporila pravo na korišćenje imena "aleksinac" 2011. Poručeno mu je da mora da zatraži saglasnost od opštine za ime sajta, što je on i učinio, ali je zahtev odbijen. Kako je sajt ostao aktivan, opština je preko komunalne inspekcije izdejstvovala trenutno oduzimanje domena.

Odeljenje za inspekcijske poslove SO Aleksinac 15. januara donelo je rešenje kojim se Gvozdenu zabranjuje upotreba imena grada u nazivu sajta aleksinac.net.

Obrazloženo je da se to kosi sa članom 28. Odluke o simbolima opštine Aleksinac.

Da bi se problem bolje razumeo, potrebno je objašnjenje razlike između nacionalnih internet domena i takozvanih generičkih domena. O dodeli prvih stara se Registar nacionalnih internet domena Srbije (RNIDS) i reč je o sajtovima s registrom .rs, co.rs, org.rs,edu.rs, in.rs i .srb.

Ostali domeni poput .com, .net, .biz ili .org su vlasništvo multinacionalnih kompanija i država Srbija ih ne može zabranjivati, osim u posebnim slučajevima kad je reč o kršenju konkretnih zakona koji se odnose na sadržaj sajta, ili imena koje je uvredljivo.

Ništa od toga se ne može odnositi na slučaj sajta aleksinac.net.

- Zakonom o komunalnim delatnostima ovaj predmet ne spada u komunalne delatnosti. Nije mi dostavljen Zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju, iako to pomenuti Zakon nalaže. Voleo bih da u tom zapisniku vidim kako je utvrđeno vlasništvo nad sajtom, čime se definiše "naziv sajta" u tehničkom i pravnom pogledu. Zatim, nije jasno kojim aktom komunalni inspektor ili Opštinsko veće ima nadležnost nad međunarodnim domenima. To je kao kad bi vam neko zabranio da otvorite firmu u SAD, Nemačkoj ili bilo gde u svetu - navodi Aleksandar Gvozden.

Izvan državnog registra

Zanimljivo je i da zvanična internet prezentacija SO Aleksinac nema domen iz nacionalnog registra, već aleksinac.org. Dakle, nije ovde reč o tome da opština nema sajt u kojem može biti ime grada, niti je građanin registrovao ime sajta s nacionalnim domenom koji bi trebalo da pripadne opštini. U Srbiji postoji mnogosajtova koji u svom nazivu imaju imena gradova ili regiona, od Vojvodine, Šumadije, do Užica i Novog Sada i slično.

Arbitražno veće

Državni organi Srbije imaju čitavu listu internet domena. Većina su aktivni sajtovi, a neki su ostavljeni za vreme kad određene institucije budu zaživele. Ima slučajeva i da građani registruju domen iz nacionalnog registra. Ako takvi domeni u nekom trenutku zatrebaju državi, ona može da ih otkupi ili zatraži ustupanje. Ako se građanin protivi, slučaj se iznosi pred Arbitražno veće Privredne komore Srbije, ali se to dosad nije dogodilo, objašnjavaju nam u RNIDS.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online