Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.01.2015.
13:13 >> 15:45h
Beta A

Protest štediša u "švajcarcima": "Ua! Dole banke!"

Više stotina građana protestovalo je ispred Narodne banke Srbije (NBS) zahtevajući sistemsko rešenje za lakšu otplatu kredita uzetih u švajcarskoj valuti, ali i aktivniju ulogu države u kontroli rada banaka.

Reuters/D. B.
Očaj zbog dužničkog ropstva (Foto: Ilustracija)

Građani su skandirali "Ua", "Dole banke", "Lopovi", "Nećemo da naša deca otplaćuju naše kredite" i pozivali guvernera NBS Jorgovanku Tabaković da im pomogne i razgovorom sa bankama ponudi rešenje za probleme nastale jačanjem švajcarskog franka.

Nosili su brojne transparente, a većina je u rukama držala kartonske ključeve koje su potom simbolično ostavili ispred NBS, ukazujući da će svi ostati bez svojih stanova ukoliko im se ne pomogne.

- Rata za kredit uzet u francima je postala neizdrživa, zvanično je aktivirano 700.000 hipoteka i ko zna koliko će ih još biti. Mi tražimo da se banke odreknu ekstra profita, aktivniju ulogu države, ne dotacije iz budžeta ili da umesto nas neko otplaćuje naše kredite - rekao je Predsednik udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović.

On je istakao da se mora pronaći sistemsko rešenje za kredite u francima koje "podrazumeva umeravanje mesečnih obaveza i stanje glavnice duga na relani nivo", a ne da građanima ostaju pojedinačna rešenja, "po sistemu jagnje i vuk". Dodao je da oni zahtevaju i povraćaj novca koji je naplaćen nezakonitim elementima ugovora (povećanjem kamate u skladu sa promenama poslovne politike banke, naplata kredita po višem kursu, naplate provizija po obrascu, održavanje i otplatu kredita) bez obzira na valutu kredita, ali povraćaj novca koji su banke naplatile od "zelenaških stopa zatezne kamate".

- Tražimo da se utvrdi lična odgovornost zaposlenih u NBS čija je obaveza kontrola nad poslovnim bankama u Srbiji - rekao je Gavrilović i dodao da je do sada pokrenuto više od 1.000 sudskih procesa i da postoji već 50 pravosnažnih presuda.

Okupljeni građani su istakli da su očajni i da ne znaju šta da rade, s obzirom da je većini rata za kredit postala veća od plate.

- Ja više ratu ne mogu da plaćam, 2008. ona je bila 30.000 dinara, a sada je oko 70.000, mogu samo da plačem - rekla je jedna Beograđanka za agenciju Beta.

Upitana da li je išla u banku da razgovara o mogućem rešenju, kako je to preporučila NBS, ona je odgovorila da su joj u banci rekli da "nemaju nikakvo rešenje i objašnjenje".

Jedna žena iz Novog Sada rekla je da je došla da pruži podršku dužnicima u francima, a da je ona tu kako bi ukazala da joj je banka više godina naplaćivala kredit po najvišem kursu, a ne srednjem.

- Situacija je grozna, mora se pronaći rešenje - dodala je ona.

Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za švajcarski franak iznose oko 1,1 milijardi franaka, od čega se najveći deo ovih kredita odnosi na stanovništvo (oko milijardu ĆF). Krediti u švajcarskim francima ili vezani za švajcarski franak učestvuju u ukupnim kreditima stanovništva sa 14,9 odsto, od čega su 28,8 odsto stambeni krediti.

POVEZANE VESTI

Subota 31.01.2015. 13:41
Pogresan naslov . U pitanju su duznici a ne stedise ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online