Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.01.2015.
23:33
B92 A

Odbor: Nema dokaza za Jankovićeve tvrdnje

Nakon više od šest sati zasedanja skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti usvojen je zaključak da nema nikakvih nezakonitosti u radu VBA.

Fonet
Odbor smatra da Saša Jankovič nije ponudio uverljive argumente

Kako je navedeno, ombudsman Saša Janković nije mogao da iznese uverljive podatke i dokaze da je bilo ma kakvih nezakonitosti u radu VBA.

Predsednik Odbora Momir Stojanović rekao je novinarima da zaštitnik građana nije pružio ubedljive dokaze da je VBA prisluškivala sindikalne lidere, predstavnike političkih partija, sudije.

Ministarstvo odbrane je zaključilo i da će sačekati odluku Tužilaštva o tome da li će Jankoviću biti dostavljena dokumentacija koju traži.

Ombudsmanu je zameren i način na koji je nastupio u javnosti u vezi sa incidentom tokom Parade ponosa u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić.

Ombudsman je na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da je ovo bio prvi slučaj zbog kojeg se zaštitnik građana, i to kad radi svoj posao, izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju "krst izdajnika na čelo".

- Nije sporno da se tokom Parade ponosa dogodio incident u kome su učestvovali pripadnici Vojske, a kasnije se saznalo i pripadnici Vojnobezbednosne agencije. Ovo nije mesto da polemišem s bilo kim o tome šta je predmet kontrole i šta mogu da tražim, a šta ne. To je izričito propisano zakonima i Ustavom - izjavio je Janković.

- Kad su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić rekli da ih neko prisluškuje, niko ih nije napadao govoreći da time pokušavaju da podriju sistem bezbednosti i da rade iz loših namera - pomenuo je Janković.

On je kao jedini način izlaska iz ovakve situacije, a da pri tome država i sistem bezbednosti budu jači, naveo upravo kontrolu koju treba da obavi zaštitnik građana, što podrazumeva da proveri sva dokumenta ne iznoseći ih u javnost, a da kasnije o tome obavesti i Dom Narodne skupštine.

Direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković izjavio je da je on doneo odluku da se ombudsmanu Saši Jankoviću ne dostave dokumenti o incidentu u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić i dodao da od kada je taj predmet poslat tužiocu prestaje sva nadležnost vojne agencije.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović počeće da prikuplja potpise u poslaničkoj grupi naprednjaka za razrešenje Saše Jankovića sa funkcije zaštitnika građana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online