Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.01.2015.
15:39
Beta A

"Ne tvrdim da je VBA prekršila zakon, ali imam informacije da jeste"

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da ne tvrdi da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) prilikom incidenta na Paradi ponosa septembra 2014. godine prekršila zakon, već da je dobio saznanja da jeste, te da je njegova ustavna i zakonska dužnost da to proveri.

Fonet/B. P.
Saša Janković

- To su sumnje, možda postoji objašnjenje za učinjeno, i postupak kontrole i služi tome da se to razjasni, rekao je Janković na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti kojoj prisustvuju predstavnici VBA i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Janković je naveo da objašnjenja VBA i MUP-a da ne može dobiti izveštaje o incidentu u kom je učestvovao i brat premijera i vojno obezbeđenje koje ga je pratilo jer traje postupak pred tužilaštvom nisu dobra, jer postupanje tužilaštva ne smetaju da i zaštitnik građana vodi svoju kontrolu.

- Tužilaštvo utvrđuje da li ima krivičnih dela, a zaštitnik građana utvrđuje propuste u radu. Činjenica da neko krivično delo jeste ili nije učinjeno ne znači automatski i da je bilo propusta u radu, rekao je ombudsman.

Janković je rekao da je VBA ispitivala svedoke i oduzimala dokaze i pitao da li su o tome obavestili MUP i BIA i da li su utvrdili način delovanja sa tim službama.

Janković je rekao i da skupština nije mesto da polemiše o tome šta je predmet njegove kontrole i da je to izričito propisano Ustavom Srbije koji kaže da kontroliše rad svih organa državne uprave sem Vladu Srbije, Skupštinu Srbije, Ustavni sud, tužilaštva, sudove i predsednika države.

Ombudsman je podsetio i da niko nije napao Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića kada su rekli da ih neko prisluškuje, a da se njemu zbog toga stavlja "krst na čelo".

- Ja sam sasvim uveren da je jedini način da se iz svega ovoga izađe da sistem bezbednosti i kontrole bude jači i da se kontrola vlasti radi same sebe, ali i radi građana, rekao je Janković.

Saša Janković nedavno je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije zbog napada na Žandarmeriju tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Zaštitnik je tada naveo da se tako pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tužilaštva, već podnela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja nakon sukoba.

Janković je optužio VBA da mu nije dostavila tražena dokumenta. Takođe, Janković je na sajtu www.ombudsman.rs objavio dokument službe unutrašnje kontorle MUP-a Srbija u kome se navodi da je na dan Parade ponosa, nakon incidenta, u kome su učestvovala braća premijera i gradonačelnika Andrej Vučić i Predrag Mali i pripadnici vojne službe koji su ih obezbeđivali, VBA ispitivala građane pre policije i oduzela snimke bezbednosnih kamera iz banaka u okolini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online