Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 21.01.2015.
07:47
B. Đokić - Lj. Ivanović A

Vojska špijunirala za Vučića?

Ustavni poredak Srbije, ali i opstanak aktuelne vlade mogli bi biti ugroženi otkrićem afere nelegalnog prisluškivanja koje obavlja Vojno-bezbednosna agencija (VBA) ukoliko se informacije koje je izneo zaštitnik građana Saša Janković pokažu tačnim. Prema onome što je Janković javno rekao, vojni obaveštajci su navodno nezakonito nadzirali sindikalne vođe, političare i nosioce pravosudnih funkcija. Novu aferu mediji već nazivaju "srpskim Votergejtom", aludirajući na skandal američkog predsednika Ričarda Niksona koji je naredio prisluškivanje opozicione Demokratske partije, a što ga je 1974. koštalo predsedničke funkcije.

Fonet
Čije su bezbednosne službe: Bratislav Gašić i Aleksandar Vučić
 

Janković je ove optužbe izneo istog dana kad je objavio i da je podneo krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojske Srbije iz jedinice Kobre, koji su bili u društvu Andreja Vučića, brata premijera i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, te se sukobili sa pripadnicima Žandarmerije tokom gej parade u Beogradu.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da se "veoma raduje podnošenju krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije zbog napada na Žandarmeriju i da jedva čeka konačni ishod".

- Uveren sam u efikasnost nadležnih organa tužilaštva i pravosuđa - rekao je Vučić.

Što pre do istine

Dragan Šutanovac, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, insistira da se ove sumnje ispitaju do kraja.
- Očekujemo da predsednik odbora Momir Stojanović sazove sednicu i pozove zaštitnika građana da nam kaže svoja saznanja. Takođe očekujemo potpuni inspekcijski nadzor VBA od strane Jankovića i generalnog inspektora Vojske Srbije kako bismo videli da li neko zloupotrabljava vojne službe bezbednosti i ako je tako, ko to radi - rekao je za "Vesti" Šutanovac.

Nakon Jankovićevih tvrdnji nastala je prava bura u javnosti. Sindikati, partije, sudije i druge javne ličnosti odmah su tražili da se ispita ceo slučaj. Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, kaže da je strašno ako se ispostave kao tačne ove tvrdnje.

- Apsolutno verujem u ono što je Janković rekao, pošto je reč o odličnom pravniku. On ne bi podneo krivičnu prijavu da nije došao do granice kada su sumnje postale utemeljene. Nas posmatra EU i ovo svakako neće ostati nerešeno - kaže Ivošević.

Predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak kaže da ne sumnja kako je VBA zloupotrebljena jer Janković pet puta proveri informacije pre nego što izađe u javnost.

- U Srbiji se zloupotrebljavaju i vlast i crkva, pa što se u tom blatu ne bi valjale i tajne službe? Lično se ne sekiram ako nas špijuniraju. Radio je to i Milošević. Imali smo mi saradnika tajne službe u vrhu sindikalnog rukovodstva - kaže Čanak.

Još alarmantnija je sumnja kako vojna bezbednost nadzire tužioce i sudije. Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, navodi da je ovo špijuniranje skandal bez presedana.
- Zabrinuta sam zbog Jankovićevih sumnji. Znam da on vrlo pažljivo radi i još pažljivije se izražava. Ne vidim nijedan razlog da nas VBA nadzire, to je nezakonito i neustavno - kaže Dragana Boljević.

Socijaldemokratska stranka bivšeg predsednika države Borisa Tadića zahteva "hitnu istragu parlamenta i svih institucija zaduženih za civilnu kontrolu bezbednosnog sektora i utvrđivanje odgovornosti".

- Saznanja koja je izneo zaštitnik građana moraju biti hitno ispitana jer ukoliko je izneto istinito, suočavamo se s najozbiljnijim napadom na demokratsku državu - kažu u SDS-u.

Traže ostavku ministra Gašića

Demokratska stranka zatražila je juče ostavku ministra odbrane Bratislava Gašića u aferi s nelegalnim prisluškivanjem vojne bezbednosti.
- Demokratska stranka traži odgovornost svih učesnika u aferi srpski Votergejt, na koju je ukazao Janković. Tražimo smenu ministra Gašića jer su saznanja koja je Janković izneo u javnost takva da u demokratskim državama predsednici podnose ostavke. Očekujemo smenu i minstra Gašića i direktora VBA. Svi koji krše ljudska prava i zakone, prisluškuju suparnike, za to će danas, sutra, za godinu-dve odgovarati - kaže Bojan Pajtić, predsednik DS.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.01.2015. 10:28
ako je mrnjau macketina sta je AV?
Sreda 21.01.2015. 15:43
Pravim Srbima bi najpametnije bilo da se odcepe od Beograda!! I proglasiti Krusevac za prestonicu!! Beograd je drzava u drzavi.... u tom BG je leglo izda..ika!! Zbog Bg smo i Kosovo izgubili!! Zbog tog BG ce Srbija i dalje nastaviti da se rasparcava!! Znam da ce ovaj moj komentar mnogi osuditi, pljustace minusi kao kisa, Ali Srbiju ceka potpuno unistenje od strane BG!!
Četvrtak 22.01.2015. 13:06
sam sebe prisluškivao,perverzija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online