Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.01.2015.
22:22
D. Petrović - Vesti A

Arheološka karta Sandžaka: Istorija u korovu

Malo je krajeva u Srbiji, Evropi i svetu u kojima je, na relativno malom prostoru, kao što je trougao opština Novi Pazar, Sjenica i Tutin, skoncentrisano toliko svedoka burne prošlosti, spomenika kulture i lokaliteta koji govore o istoriji ne samo Starog Rasa, i ne samo Srbije, već i cele bivše Jugoslavije i Balkana.

Petrova crkva
 


Svu tu istoriju duže od tri decenije, radeći u raznim istraživačkim timovima i sa najpoznatijim imenima srpske arheologije, često kao i rukovodilac raznih arheoloških projekata, otkrivala je, a nedavno pretočila i u izuzetnu knjigu "Arheološka karta Novog Pazara, Sjenice i Tutina", Dragica Premović Aleksić, direktor Muzeja Ras u Novom Pazaru i uvaženi arheolog, koja je na 600 strana stručno opisala 1.500 lokaliteta u ove tri opštine, od najpoznatijih kao što su Petrova crkva i Stari Ras do starih seoskih grobalja, koja narod često naziva i latinskim ili grčkim, raznih duvarina i ostataka nekadašnjih naseobina.

U knjizi "Arheološka karta Novog Pazara, Sjenice i Tutina" autorka navodi da u ovom delu jugoistočne Srbije, gde su Nemanjići stvarali prvu srpsku državu i odakle je ponikao Sveti Sava, skoro svaki kamen jeste istorija.

Dragica Premović Aleksić


Dragica Premović Aleksić ističe da je sve počelo 1951. godine kada su dvojica poznatih srpskih arhitekata Đurđe Bošković i Stefan Vulović prvi obišli i evidentirali poznate lokalitete u ovom kraju.

Usledilo je potom 1965. godine formiranje Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu čiji su arheolozi decenijama radili na ovom području, a još temeljnija istraživanja počela su od 1978. godine kada je Unesko uvrstio Stari Ras, Sopoćane, Petrovu crkvu i Đurđeve stupove na listu svetske kulturne baštine. Puno se radilo i još se radi i na spomenicima islamske arhitekture.


Za više od tri decenije pregazila je Dragica Premović Aleksić oko 2.300 kvadratnih kilometara, nema čuke, njive, šume, brežuljka ili vrha za koji su postojale naznake da krije deo istorije, a da ga ona nije registrovala, obišla, snimila i stručno obradila.
Najviše lokaliteta, čak 651, otkrila je i obradila na području Novog Pazara, 460 ih je u Sjenici, 415 na području Tutina.

Najstariji trag života Dragica je zabeležila u Smolućkoj pećini kod Tutina gde su pronađeni nalazi iz praistorije, odnosno iz starijeg kamenog doba, zatim u Naprelju kod Novog Pazara, gde ima ostataka iz mlađeg kamenog doba i na Dojeviću, takođe kod Novog Pazara, gde su pronađeni ostaci stari 6.000 godina pre nove ere.

Ali, najbrojniji i najvredniji su, svakako, lokaliteti koji svedoče o srednjovekovnoj istoriji ovog kraja, počev od sopoćanskih fresaka, kula na Đurđevim stupovima i zidina na drevnom Jeleču. Samo na području novopazarske opštine pronađeni su ostaci 276 srpskih grobalja, 130 crkava, tri manastira, 26 tvrđava, šest kula, 109 naselja i 14 rudnika.


Autorka ove knjige upozorava da se tragovi prošlosti često iz nemara ili neznanja uništavaju, a neretko se dešava da vlasnici imanja na kojima se nalaze stara groblja ili ostaci crkava iskopaju nadgrobne ploče i ugrađuju ih u pragove svojih štala ili uziđuju u temelje kuće.
- Ovu knjigu trebalo da imaju preduzeća za puteve, zavodi za urbanizam i projektanti kako bi znali gde se šta od prošlosti nalazi i da bi vredne lokalitete ne vreme zaobišli i sačuvali - poručuja autorka.

U poslednjih dvadesetak godina znatno je, sa obrazloženjem da za arheologe nema novca, smanjen intenzitet arheoloških istraživanja u Novom Pazaru i Deževskoj dolini gde su se nalazili Nemanjina saborna crkva i dvor gde se rodio Sveti Sava. Prvi put Deževska dolina detaljnije je istraživana tokom 1978. i 1979. godine, osamdesetih godina radovi su delom intenzivirani, a potom su ponovo stali.

Radovi su zaustavljeni i na lokalitetu Gradina kod Novog Pazara gde je, kako tvrdi akademik Jovanka Kalić, bilo najznačajnije utvrđenje Starog Rasa. Sve što je iskopano sada zarasta u korov, put do lokaliteta je odnela vode, pa je Gradina nedostupna turistima i poštovaocima starina.

Ukopane crkve

Kako je u svojoj knjizi zapisala Dragica Premović Aleksić, karakteristika ovog kraja je što se na mnogim mestima pravoslavna i muslimanska groblja nalaze vrlo blizu, najčešće na 50 do 100 metara, s tim što se blizu pravoslavnih grobalja često nalazi i crkva. Naročito su zanimljive minijaturne crkve, obično ukopane u zemlju koje katkada deluju i mistično.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online