Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 19.01.2015.
17:52
Beta A

"Srbija da traži međunarodnu potvrdu za vlasništvo u Trepči"

Šef Poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je danas da Vlada Srbija za vlasništvo u Rudarsko-metalurško i hemijskom kombinatu "Trepča" na Kosovu mora da traži međunarodnu potvrdu.

Fonet/D. A.
DS će podržati sve korake u cilju potvrđivanja da je Srbija vlasnik "Trepče": Borislav Stefanović
 

- Međunarodni faktor mora da potvrdi da smo mi većinski vlasnik "Trepče". Pitanje je da li premijer i vlada to mogu da urade ili je to prazna retorika. Ja se nadam da mogu. I nadam se da tako nešto, ne samo kroz Briselski dijalog već i kroz međunarodne sudske instance i arbitraže može da se dokaže, ali za to ističe vreme - rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao i da će DS podržati svaki korak koji vodi u pravcu potvrđivanja da je Srbija vlasnik "Trepče".

Pitanje Trepče rešiti dijalogom na Kosovu

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu i spoecijalni izaslanik EU Samuel Žbogar izjavio je da pitanje Trepče treba rešiti unutrašnjim dijalogom na Kosovu, uz učešće Srba koji su deo Skupštine i Vlade Kosova. Prema njegovim rečima, treba preduzeti sve da kombinat bude sačuvan od likvidacije.

"Nije ni u čijem interesu da Trepča ide u likvidaciju, što će dovesti do gubljenja na hiljade radnih mesta", rekao je Žbogar, a prenosi portal kallxo.com.

Stefanović je rekao da je do Briselskog sporazuma 35 odsto imovine kombinata Trepča na severu Kosova bilo van domašaja Prištine.

- Briselski sporazum je taj domašaj omogućio. Ne vidim šta može Vlada Srbije da uradi da kaže 'Trepča' je naša. Ona može da uđe u dijalog o raspodeli učešća u vlasništvu i raspodeli dobiti, ali su za to dosta zakasnili - rekao je on.

Stefanović je ocenio da je aktuelna vlada imala 2,5 godine da nametne pitanje imovine i da sve radi u poslednjem momentu.

- Dve i po godine su imali vremena da nametnu pitanje imovine. O tome su davali izjave, večna tema je bila, raspravljaćemo o našoj imovini, sudbini nestalih. Ovaj igrokaz koji nam se sada predstavlja je potreba da se zamagle drugi katastrofalni potezi koje vlada povlači - rekao je on.

Stefanović je rekao da je očigledno da predstavnicima vlasti u Prištini ne odgovara da se uopšte priča o imovini jer je to pitanje za njih rešeno i, kako oni kažu, u domenu odlučivanja kosovske vlade, napomenuvši da je isti problem imala i prethodna vlast dok je vodila dijalog.

- U praksi to izgleda tako da mi kažemo, hajde da se dogovorimo oko "Trepče", a gospođa Tahiri kaže mi o tome uopšte nećemo da razgovaramo, to je naša imovina. I šta onda raditi? Onda se treba obratiti nekoj arbitražnoj strukturi koja može da donese odluku - naveo je šef Poslaničke grupe demokrata.

On je dodao da vlada DS to nije uradila jer su, kako je rekao, tada postojali neki drugi prioriteti, možda i zato što nije imala dovoljno snage, političke podrške, a imala je i SNS za opoziciju koja joj je "sedela na glavi za svaku sitnicu".

- SNS dve i po godine apsolutno nije uradila ništa na tom polju i sada se utrkuju ko će dati veće patriotske izjave u situaciji kada Vlada Kosova, na žalost, smatra da kroz zakon o privatizaciji, zakon o javnim preduzećima suvereno odlučuje o sudbini cele Trepče - rekao je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.01.2015. 18:03
Стефановићу зашто си почео потписивање Бриселског споразума . Потписивањем Бриселског споразума си признао Косово као државу а сада желиш да Трепча буде у Србију.Стефановићу једно причаш а сасвим друго радиш исто тако Вучић,Дачић и Николић кажу да је Косово Српско а дозволили сте да Косово има позивни телефонски број.Дозволили сте да на Личним картама пише Косово Република.Дозволили сте да се Косово такмичи у Спорту. ДС и СНС раде за Брисел и Вашингтон.
Ponedeljak 19.01.2015. 18:46
Svi imaju pravo nesto reci Osim tebe Borko krpato i-zdajnicka !!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online