Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 17.01.2015.
19:31
Srna A

“BIRN želi da Srbijom vlada skretničar“

Režiser Emir Kusturica ocenio je da je krajnji cilj organizacija poput BIRN-a da "Srbijom vlada skretničar železničke struke koga bi bilo lako ubediti da je 38 miliona evra, koliko su tražili stranci, manje od 16 miliona evra, koliko su tražili naši ljudi".

M. Karović
Da li će se Srbija ikada do kraja uspraviti: Emir Kusturica
 

Kusturica je naglasio da je istina da se Srbija, u prošlom veku, nije nikada do kraja saginjala, ali je, nažalost, teško poverovati, da će se posle najnovije informatičke revolucije ikada do kraja uspraviti.

- To mi je palo na pamet dok sam slušao vesti o istraživanju Balkanske istraživačke mreže, jedne u nizu neokolonijalnih organizacija koje zvanično služe da nas osveste i učine poštenim iako u stvari obavljaju nešto sasvim drugo. Oni su tu da dokažu kako je bolje da nam bude gore nego da nam bude bolje. Jer, ako bi nama bilo bolje, onda bi onima koji njih finansiraju bilo gore. Tako se sve iz sfere realnosti pretvara u nastavak popularne serije “Top lista nadrealista“ - naveo je Kusturica u autorskom tekstu za beogradsku "Politiku" pod naslovom "Nagradno otimanje".

On ocenio da su BIRN-ove optužbe na račun EPS-a što nije izvođača radova za prebacivanje vode iz kopa "Tamnava" u "Kolubaru" izabrao direktnom pogodbom nego tenderom, ravne efektu epizode nadrealista "Nagradno pitanje".

- U toj epizodi voditelj Đuro izvlači dopisnice sa isključivo pogrešnim odgovorima na “otrcana“ pitanja, a onda TV ekipa ide sa policijom u stan srećnog gubitnika da mu otmu televizor iz kuće. Nije baš da bi BIRN oteo neki skupocen predmet iz vlade Aleksandra Vučića, oni su za nešto sofisticiranije otimanje - istakao je Kusturica.

Decenijama, kaže on, slušamo kako treba poštovati tendere, a sada čujemo da ovi istraživači kukaju što nemačka firma nije pogodbom za prepumpavanje vode uzela 23 miliona evra više od domaće firme koja je posao dobila, jer je tražila tri puta manje pare od Nemaca!

- Nadrealno polje je široko, a vera u civilizaciju sve tanja. Vazali više ne sede u šatorima i laskaju vlasteli. Oni ispijaju viski i gledaju da im se ispod radara, instaliranog u “Hajatu“ ili nekom hotelu sličnog ranga, ne provuku mogućnosti iz sfere - laž nema alternativu. Revnosni su u rušenju svake vrste autoriteta. Bez obzira na političku koncepciju - naveo je Kusturica.

On je dodao da je tako bilo i sa Vojislavom Koštunicom, Borisom Tadićem, a sada je vidljivo da im smeta Aleksandar Vučić i da polako treba slagati fajlove sa njegovim greškama.

- Treba se samo setiti koliko smo slušali o tome da je Koštunica sarađivao u paljenju američke Ambasade, a onda, odjednom, kada je nestao sa vlasti niko ga nije optužio da je palikuća - zaključio je Kusturica.

POVEZANE VESTI

Subota 17.01.2015. 22:18
E moj Kusto, do sad smo imali konduktere, keramicare, spavace na tetkinom kaucu, nosace gajbica a najvise lopova! Nego Srbija je jako bogata zemlja svi je pljackaju a imajos da se opljacka!
Subota 17.01.2015. 21:11
Kusturica je pametan,odmeren i realan čovek.Na politiku i političare gleda okom čoveka iz životne realnosti, koji nije sebe ugurao u današnju elitu da blebeće ono što je trnutno moderno,a on sam pripada najvišem krugu naše intelektualne elite,
Subota 17.01.2015. 19:44
Ovaj nedavno reče da se u potpunosti povlači iz javnog života u Srbiji i evo ga gde opet palamudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online