Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.01.2015.
07:48
J. Arsenović - Vesti A

Državni plaćenici protiv briselskih

Sukob predsednika Vlade Srbije sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) i sa šefom Delegacije EU u Srbiji privremeno je amortizovan sastankom Majkla Davenporta sa Aleksandrom Vučićem, a službenim saopštenjima informisana srpska javnost mogla je da stekne utisak kako je premijer još jednom odneo pobedu.

blog.ebyline.com
Vučićev trijumfalizam u "razotkrivanju medijskih plaćenika" donekle je pokvarila državna agencija Tanjug (Foto: Ilustracija)
 

Njegov trijumfalizam u "razotkrivanju medijskih plaćenika" donekle je pokvarila državna agencija Tanjug, objavom da je međunarodna organizacija Reporteri bez granica u najnovijem izveštaju o stepenu sloboda medija u svetu Srbiju rangirala za osam mesta bolje nego lani!

Oni koji nisu mogli da se načude srpskom napredovanju na rang- listi, ubrzo su saznali u kom grmu leži zec. Sajt cenzolovka.rs je otkrio da se radi o izveštaju Reportera bez granica za 2013. godinu, što je, nakon što je otkriveno, potvrdio i Tanjug, izvinjavajući se korisnicima i javnosti "zbog nenamernog previda".

Za nekadašnjeg glavnog urednika nedeljnika NIN Slobodana Reljića slučaj sa Tanjugovim "greškom" samo je još jedna od bizarnih epizoda dirigovanih medija u Srbiji.

Čudno poklapanje

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju simptomatičnim da se Tanjugova vest pojavila baš u trenutku kada je "Aleksandar Vučić, na najgrublji način, napao novinare Balkanske istraživačke mreže što je, u svakom slučaju, jedan od pokazatelja medijskih sloboda u Srbiji".

- U normalnom novinarstvu ovakav "propust" se ne može desiti, ali je na neki način i primeren s obzirom na ulogu koju su mediji preuzeli u dodvoravanju vlastima. U suštini uspostavljen je potpuno isti način kontrole kao i u vreme vlasti demokrata, samo je stanje dramatičnije. Problem je što vam vrlo brzo niko neće verovati i sve se pretvara u neku vrstu kolektivne satire - komentariše za "Vesti" autor knjige "Odumiranje slobodnih medija".

Satira o kojoj Reljić govori mogla bi da bude primerena kvalifikacija za premijerovu ocenu razgovora sa predstavnikom EU. Vučić je odbacio da je njegova izjava da Davenport i EU "daju pare novinarima BIRN-a da pišu protiv Vlade Srbije" data u afektu, već da je bila "oštra, pravedna i pravična".

"Oni sami kažu da ih plaćaju, ali oni kažu jednu drugu formulaciju - mi ih plaćamo, ali ne utičemo na uređivanje. Da sam ja to rekao, smejali biste mi se. Ja neću da se smejem, ja im verujem", rekao je premijer tek nakon što su ga posle susreta sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom novinari pitali da im nešto više kaže o sastanku koji je inicirao Davenport.

Premijeru Vučiću koji je građanima ne tako davno dramatično poručivao da bez "EU nema života", ostaje da objasni kako to da novac koji Srbija dobija iz evropskih fondova nema isti uzročno posledični efekat na samostalnost vođenja politike srpske vlade, kao što uticaj briselskih para pripisuje uređivačkoj politici BIRN-a?

BIRN nije jedini dobio novac

Sukob Vučić-Birn je kulminirao kada su novinari otkrili da je posao ispumpavanje vode iz Kolubarskog kopa dobila domaća firma čoveka koji se sumnjiči za utaju poreza i čije preduzeće se nikada nije bavila ovim poslom.
- Mi radimo novinarski posao na način koji je na ovim prostorima zaboravljen. To što smo mi dobili grant od EK ne znači ništa. Isto je dobilo još dvadeset medija u Srbiji, između ostalih i RTS i RTV. Ispod svakog našeg teksta stoji ko je finansirao projekat, kao i da sponzor ne odgovara za uređivačku politiku i stav novinara. To je transparentnost u davanju grantova - izjavila je regionalna direktorka BIRN-a Gordana Igrić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online