Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.12.2014.
07:47

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Led doneo mrak, a odneo milione

Saniranje štete od klimatskih užasa, koji su u maju, septembru i početkom decembra pogodili istočnu Srbiju, potrajaće i iduće godine, u selima Kladova, Negotina, Majdanpeka, Knjaževca i Svrljiga.

Mrak kao sudbina: Do proleća bez struje
 

Poplave, klizišta i odroni ostavili su u istočnoj Srbiji bez krova nad glavom oko 500 porodica, razorili više stotina kilometara lokalnih i magistralnih puteva i srušili desetak mostova. A nedavni olujni vetrovi, kiše, sneg i led uništili su električne i telefonske vodove u oko stotinu sela i zaselaka u istočnom i jugoistočnom delu države. Šteta, koja je u ovom delu Srbije nakon majske i septembarske katastrofe procenjena na više od milion evra, nakon decembarske pošasti očekuje se da bude višestruko uvećana.

Vanredna situacija u selima knjaževačke opštine, koja su još 30. novembra ostala bez struje, biće na snazi dok električna energija ponovo ne stigne u svaki zaselak, poručio je sa poslednje sednice Skupštine opštine predsednik Milan Đokić.

On je rekao da je tokom poslednjeg nevremena, koje je istočnu Srbiju okovalo ledom i pogodilo veći deo knjaževačke opštine, nastradalo, prema preliminarnim procenama Srbijašuma, više od 30.000 kubika šume i oko 500 hektara voćnjaka.

- To je prva i preliminarna procena na voćnjacima. Uradićemo konačnu procenu i tražiti pomoć od države kako bi pomogli očajnim ljudima čiji je glavni izvor prihoda voćarstvo - kazao je Đokić.

Podsećanja radi, 28 knjaževačkih seoskih naselja ostalo je bez struje i prema Đokićevim rečima stabilizacija snabdevanja električnom energijom ne bila moguća bez podrške Vojske Srbije.

- Od njihovog dolaska krenulo je nabolje i danas nemamo struju još samo u tri sela: Gornjem i Donjem Dejanovcu i Papratni. Sedam sela strujom snabdevamo preko agregata. I ako se neki od njih pokvari, kao na primer u Vlaškom Polju, odmah dovozimo drugi. Dobili smo ih u Sektoru za vanredne situacije iz Beograda, od Vojske Srbije, a i kupili smo agregate manje snage. U sedam sela, agregati će ostati do proleća, jer je trasa elektromreže uništena - žali se Đokić.

Prema prvim procenama, šteta u opštini Kladovo je oko milijardu i 200 miliona dinara na poljoprivrednom zemljištu, infrastrukturnim, privrednim i privatnim objektima, kaže za "Vesti" Jovan Stingić, funkcioner u lokalnoj samoupravi.

- Pošto je budžet opštine Kladovo 650 miliona dinara za iduću godinu, onda se jasno vidi da opština neće moći sama da reši problem. Posebno u Grabovici i Tekiji, gde su najveći problemi - ukazuje Stingić.

Na svu muku i klizišta

Mada u Negotinu još nije završeno saniranje puta Slatina-Urovica, koji je oštetilo klizište tokom septembarskih poplava, novo klizanje zemljišta pojavilo se ovog meseca u Jabukovcu.
- U majskim poplavama najveća šteta je bila na njivama gde je potpuno stradalo više od 90 odsto poljoprivrednih kultura. Septembarska vodena neman pričinila je najveću štetu na infrastrukturi, privrednim i privatnim objektima. Pre desetak dana proradilo je klizište u Jabukovcu koje je već je dostiglo dubinu od oko tri i po metra. Isključena je i ulična rasveta oko klizišta, pošto preti i pad bandera - ispričala nam je Nadica Vasić, zamenica predsednika opštine Negotin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online