Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.12.2014.
16:59
Beta A

"Ukrajina je prioritet srpskog predsedavanja OEBS-om"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u utorak u Kijevu da će ukrajinska kriza biti prioritet predsedavanja Srbije OEBS-om 2015. godine i istakao da Beograd "neće navijati ni za koga, već će biti veran principima" teorganizacije.

Fonet/Z. M.
Srbija i Ukrajina su prijateljske zemlje: Ivica Dačić
 

"Nažalost, ukrajinska kriza će biti prioritet našeg delovanja u sledećoj godini. Kažem na žalost jer izražavam veliko žaljenje zbog svih dešavanja i problema, odnosno ratnih dejstava u Ukrajini. Imajte poverenja u Srbiju kao ozbiljnu zemlju, koja neće navijati ni za koga, nego će biti verna principima OEBS-a", poručio je Dačić.

On je u Kijevu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Ukrajine Pavlom Klimkinom naveo da treba "po svaku cenu zaustaviti dalje nasilje, poštovati prekid vatre i mirovni plan predsednika (Ukrajine Petra) Porošenka, a samim tim i Memorandum i Protokol iz Minska".

Dačić koji je u poseti Ukrajini u sklopu priprema za predsedavanje Srbije OEBS-om od 1. januara 2015, naglasio je da će "Srbija učiniti sve kao predsedavajuća da pomogne i doprinese deeskalaciji konflikta".

On je dodao da je, imajući to u vidu, uoči preuzimanja predsedavanja razgovarao s najvišim zvaničnicima najvažnijih zemalja i organizacija.

"Mi želimo da naše predsedavanje bude transparetno, nepristrasno, objektivno i od koristi za OEBS, da pomognemo u procesu deeskalacije. Zalažem se za striktno poštovanje dogovora iz Minska i očekujem da trilateralna kontakt-grupa brzo nastavi rad na rešavanju svih pitanja koja su predviđena tim dogovorom", rekao je Dačić.

Dodao je da to znači "da se na dnevnom redu nađu sva pitanja od životnog značaja za građane, kao što su ekonomska pitanja, humanitarna situacija, pitanje razmene zarobljenika ili talaca".

"Umesto nasilja i oružja, prednost treba dati političkom procesu. Takođe, mislim da je delovanje posmatračke misije OEBS od velikog značaja, i na nivou monitoring misije u celoj Ukrajini, ali i na graničnim prelazima", ukazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je kazao da je sa svojim ukrajinskim kolegom razgovarao danas o svim tim pitanjima.

"Sigurno neće biti lako u narednom periodu, ali ovo je za Srbiju veliki izazov, i prilika da se pokaže kao zemlja koja može da pomogne u deeskalaciji različitih sukoba", rekao je Dačić.

Dodao je da je sa Klimkinom razgovarao i o bilateralnim odnosima, naglasivši da želi da oni budu što bolji.

"Treba razmašljati o sporazumu o slobodnoj trgovini, ako je to moguće, jer imamo mnogo zajedničkih ekonomskih interesa. Naša međusobna trgovinska razmena veća je od 200 miliona evra, a može da bude i veća", ukazao je Dačić.

"Srbija i Ukrajina su prijateljske zemlje. Mi imamo duge i tradicionalne istorijske i kulturne veze. Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i smatra da je to osnovni princip OEBS", istakao je šef srpske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.12.2014. 20:14
Дачића за председника Украјине! Да се србија реши коферчета.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online