Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 19.12.2014.
08:39
M. Stanimirović - Vesti A

Karađorđevićima ljubav za pare

Princ Aleksandar Karađorđević posetio je u Užicu Prvu osnovnu školu kralja Petra Drugog koja ove godine proslavlja 130 godina postojanja, a već deceniju nosi ime prinčevog oca. Tom posetom izbegnut je sramni skandal, pošto su nastavnici zapretili da će da promene naziv škole ukoliko ih prestolonaslednik ne poseti, o čemu su "Vesti" pisale.

Vesti
Spasao ime oca u nazivu užičke škole: Prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom Katarinom
 

Da podsetimo, škola se od 1938. do 1943. godine zvala Državna narodna škola Kralja Petra II u Užicu, srez užički, banovina drinska. Posle rata škola je ponela ime po Andriji Đuroviću, partizanskom komandantu, da bi ponovo od 2005, kada je proslavljano 120 godina, školi vraćeno kraljevo ime.

Patnja za otadžbinom

Princ Aleksandar istakao je da osim užičke samo još jedna škola u Beogradu nosi ime njegovog oca.
- Uprkos višedecenijskoj propagandi protiv mog oca, vaša škola je ostala dosledna pa i dalje nosi njegovo ime. Moj otac je žrtva politike moćnih zemalja i lukavih političara. Ceo život je patio za otadžbinom i tuga za Jugoslavijom i Srbijom su ga ubile - rekao je princ Aleksandar.

U poslednjih desetak godina rukovodstvo škole se nekoliko puta pismenim putem obraćalo prestolonasledniku da ih poseti i pomogne. Međutim, njihova visočanstva princ Aleksandar i princeza Katarina nisu prihvatili poziv s obrazloženjem da "nažalost, usled ranije prihvaćenih obaveza neće biti u mogućnosti da uveličaju proslavu 130 godina postojanja škole."


Nastavnici su tada rešili da opet uđu u proceduru promene imena škole u saradnji sa roditeljima i predstavnicima lokalne samouprave. Time bi najstarija škola u gradu po drugi put u svojoj istoriji ostala bez imena kralja Petra Drugog u svom nazivu.


Međutim, do promene naziva škole neće doći, jer je prestolonaslednik ipak našao vremena da poseti školu i učenike i nastavno osoblje darivao knjigama za školsku biblioteku i - svojom fotografijom.


Direktor škole Nikola Bacetić pokazao je da nije zadovoljan poklonom, pošto je izjavio da očekuje da Karađorđevići pomognu u obnovi i modernizaciji te ustanove.


Dolasku prestolonaslednika u školu obradovao se Petar Ristović, član SPO zadužen za odnose sa javnošću koji se jedini od svih predstavnika stranaka u gradu usprotivio predlogu nastavnika da se promeni naziv škole.


- Nije bio problem u nedolasku prestolonaslednika u Užice i nepružanju pomoći školi. Želja nastavnika bila je da se izbriše kraljevo ime iz naziva škole. U današnje vreme školi ne bi mogao da pomogne ni Andrija Đurović da je živ, a kamoli princ Aleksandar. Prestolonaslednik je, kao što sam i očekivao, našao vremena u svom zgusnutom programu i razoružao kritičare raznih fela - rekao je Petar Ristović.

Bolnici monitor na poklon

Ni princ nije zadovoljan, pošto je pričao deci da nije voleo matematiku, a zatim rekao da bi država trebalo da se pozabavi krovom Belog dvora koji prokišnjava.
Potom je obišao užičku bolnicu koja je proletos iz Fondacije njegove supruge Katarine dobila kardiohiruršku salu. On je bolnici poklonio pacijent monitor za operacionu salu, vredan oko milion dinara.


 

Petak 19.12.2014. 10:01
Британија је после скидања Слободана Милошевића послала у Србију принца Александра Карађорђевића како би Србија постала краљевина.Александар Карађорђевић је дошо у Србију 2000.год.а ш,и,п,т,а,р,и су прогласили независност Косова 2008.год.зато тада Александар није реко ш,и,п,та,р,и,ма:"Ш,и,п,т,а,ри Косово је Српско и моје а не ваше".Зашто Карађорђевић не укине Босански језик у Санџаку или да укине Албански језик у Бујановац,Прешево и Медвеђа.Зашто Карађорђевић не укине мађарски језик .Дали Карађорђевић плаћа струју и комуналије у Београду ???
Petak 19.12.2014. 10:59
On nije legitimni prestolonaslednik, jer je njegov otac Kralj u egzilu obdicirao i preko radija porucio da se JVuO stavi pod komandu titovih partizana.time je načinio izdaju i odreko se prestola. legitimni naslednici su sinovi Princa Tomislava.
Petak 19.12.2014. 14:23
'Gde je lesina, tu ce se i lesinara skupiti', rekao je Isus. A vecih lesinara i upropastitelja Srbije od Karadjordjevica nema. U satiranju Srba bili su efikasniji i suroviji cak i od komunista. Kite nas nazivima nasih najvecih dusmana i sto je najcrnje vec u skolama srpskoj deci namecu svest da je Srpska istorija pocela sa Karadjordjevicima. A ona prestade sa Karadjordjevicima jer ce Srbija po njihovom dolasku na vlast nestati sa svetskih mapa i probuditi se u teskoj agoniji u kojoj je pripadnik ove lesinarske sorte i dalje nadlece. A imena skola poput 'Car Dusan', 'Stefan Nemanja (srpski drzavotvorac)', 'Despot Stefan', 'Milos Obrenovic', retko ima ili nema uopste jer ne da Engleska Kraljica. Moze samo loza ovog engleskog mornarickog oficira i cercilov vanbracni bravar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online