Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 06.11.2014.
14:54
Srna A

Kosovo: Krvoproliće ili novi izbori

Samoproklamovano Kosovo pokazalo se kao potpuno nesposobno za samostalan politički život, a višemesečni rat političkih lidera preti da uvede društvo u haos i krvoproliće.

Ni pet meseci posle izbora kosovski lideri nisu u stanju da se dogovore
 

Zapadne diplomate upozorile su Prištinu da pod hitno okonča postizbornu institucionalnu krizu.

Pet meseci posle parlamentarnih izbora koje su organizovale institucije samoproklamovanog Kosova, albanski lideri nisu u stanju da se dogovore o kandidatima za predsednika parlamenta i premijera.

Zapadne diplomate nastoje da ubede Hašima Tačija, predsednika Demokratske Partije Kosova, aktuelnog premijera i nekadašnjeg komandanta terorističke OVK, i Ramuša Haradinaja, bivšeg haškog pritvorenika, da pregovorima reše problem institucionalne krize.

Dogovor između Tačija i Haradinaja gotovo nemoguć

 U izvorima bliskim Američkoj ambasadi u Prištini Srni je rečeno da ambasador Trejsi En Džejkobson procenjuje kako je razdor između Tačija i Haradinaja toliki da je dogovor skoro nemoguć.

Ona je u neprestanim konsultacijama sa Atifete Jahjagom, predsednicom samoproklamovanog Kosova, pa je izvesno da će rezultat konsultacija biti ponovni izlazak na birališta, kaže Srnin sagovornik.

SAD neće prihvatiti ucene da se institucionalna kriza riješi "demontracijama i protestima", koje zagovaraju pristalice radikalnog Albanskog pokreta "Samoopredeljenje".

Destabilizacija i potpuni haos

Američka administracija strahuje da bi uspostavljanje institucija na ulici odvelo Kosovo u nepopravljivu destabilizaciju i potpuni haos.

Vašington nastoji da spreči i prelivanje nepoverenja u Euleks zbog optužbi za korupciju, pošto su mnoge ambasade zapadnih zemalja savetovale biznismenima da privremeno obustave investicije na samoprolašenom Kosovu.

Istovremeno, trenutno najradiklaniji albanski pokret "Samoopredjeljenje" kritikuje SAD i Tačija.

Po mišljenju lidera ove radiklane grupacije Aljbina Kurtija, Hašim Tači je prvi čovek kriminalnih klanova na Kosovu, ima punu poršku američke administracije i predstavlja marionetu u rukama zapadnih diplomata.

Kurti jedino rešenje za svrgavanje Tačija vidi u demonstracijama i opštoj neposlušnosti.

Ambasadorka SAD: Nezadovoljna sam Kosovom, a vi?

Ono što zapadnjake dodatno brine jeste najava Tačijevog suparnika Ramuša Haradinaja, kog mnogi optužuju za zločine nad Srbima i nealbancima, da će podržati demonstracije koje najavljuje Kurti, što bi, po ocjeni zapadnih diplomata, značilo uvođenje samoproglašeng Kosova u krvoproliće.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.11.2014. 14:56
Jedno od najboljih riješenja je da se pobiju između sebe !
Četvrtak 06.11.2014. 15:12
I onda,Ameri, pustite nas Srbe da ih smirimo.
Četvrtak 06.11.2014. 16:03
Kriza u "ekonomiji"...ode im Obama i demokrate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online