Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 17.10.2014.
17:02
Beta A

Ako Rusi zavrnu gas prvi se smrzavamo

Članice Evropsk eunije na istoku i zemlje Energetske zajednice čija je članica Srbija, biće najviše pogođene eventualnim prekidom snabdevanja ruskim gasom, pokazala je prva analiza Evropske komisije o posledicama prekida snabdevanja gasom.

Svi se nadaju toploj zimi i ruskom dogovoru sa Ukrajinom i Evropom
 

U analizi su predstavljena dva scenarija od kojih se jedan odnosi na potpuni prekid uvoza ruskog gasa u EU i članice Energetske zajednice, a drugi na prekid snabdevanja preko teritorije Ukrajine u periodu jesen-zima sa projekcijama za jedan mesec i šest meseci trajanja krize.

Ističe se značaj saradnje među evropskim zemljama na tom planu i upozorava da bi u odsustvu te saradnje i dodatnih mera na nacionalnom nivou Bugarska, Rumunija, Srbija, Makedonija i BiH mogle da se pri kraju šestomesečnog kriznog perioda suoče sa smanjenim prilivom gasa od 40 odsto i više.

Ta projekcija je data i u slučaju potpunog prekida uvoza ruskog gasa i u slučaju prekida tranzita preko Ukrajine.

Sa sličnom nestašicom gasa suočile bi se i Litvanija, Estonija i Finska u slučaju da dođe do potpunog prekida uvoza ruskog gasa, dok bi Mađarska i Poljska, takođe, bile znatno pogođene ali u manjoj meri, odnosno suočile bi se sa nedostatkom gasa od 30 odnosno 20 odsto.

"U slučaju saradnje znatno se smanuju posledice prekida u najteže pogođenim članicama EU i zemljama Energetske zajednice, posebno u Bugarskoj, Estonij, BiH, Makedoniji i Srbiji", navodi se izveštaju.

Komisija je istakla da EU i zemlje Energetske zajednice moraju da sarađuju u slučaju prekida snabdevanja gasom i podseća da su te zemlje povezane gasnom infrasturkturom.

Ističe se da su rezerve ključne za održavanje ravnoteže između ponude i tražnje i da je početkom otkobra nivo popunjenosti skladišnih kapaciteta u EU bio oko 90 odsto. Međutim, i pored dobre popunjenosti, dugotrajna kriza ili hladna zima mogli bi da ih isprazne, upozorila je Evropska komisija i navela da zemlje treba da razmotre punjenje skladišta iznad uobičajenih nivoa, kao i tempo kojim će koristiti rezerve.

Konstatuje se da Srbija i BiH, iako trećina toplana u tim zemljama može da pređe na sa gasa na naftu, nemaju dovoljno zaliha nafte. Komisija poziva i da se ubrza izgradnja infrastrukture koja povezuje zemlje, poput gasnih interkonektora između Srbije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Moldavije.

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 17:08
Evropska komisija se razume u energetiku koliko joj potplatis. Jedu govna. Banatski dvor je pun i jos se dopunjava. Tri meseca rezerva. I urednik ovog teksta je obican PROVOKATOR a anti Srpski raspolozen. Ima sume ima uglja a i ovi sto voze na gas nek loze drva u mercrdese i VOZI MISKO.
Petak 17.10.2014. 17:12
Putine zatvaraj neka jednom vide da EU nije napravljena zbog nas nego da oni maksimalo iskoriste druge.
Petak 17.10.2014. 17:03
Eto vam vasih "prijatelja" iz E.U ljige izdajnicke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online