Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.10.2014.
13:07
Srna A

"Evropska bezbednost kao zajednički projekat"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je u Helsinkiju na oživljavanje i zajedničku izgradnju jakog OEBS-a, kao i na obnavljanje poverenja, sveobuhvatnog dijaloga i konsenzusa o evropskoj bezbednosti među članicama ove organizacije.

Obnoviti poverenje i ojačati ulogu OEBS-a: Ivica Dačić
 

"Treba da težimo ponovnom učvršćivanju evropske bezbednosti kao zajedničkog projekta i da ojačamo ulogu i kapacitet delovanja OEBS-a", rekao je Dačić na seminaru o budućnosti OEBS-a i ulozi u bezbednosnoj strukturi Evrope "OEBS - Lakmus-test bezbednosne zajednice u razvoju".

On je naveo da su brojna nerešena političko-vojna pitanja negativno uticala na eroziju poverenja između država učesnica OEBS-a, dok je aktuelna situacija u Ukrajini zaoštrila takvo stanje.

Dačić je istakao da bi diskusije o oživljavanju uloge OEBS-a trebalo da obuhvate razmišljanja o aktuelnim događajima i odgovarajućim iskustvima i da se radi na mirnom rešavanju krize u Ukrajini.

"Umesto duha saradnje, sada preovlađuje nepoverenje", naveo je Dačić, ocenjujući da bi uspešno rešenje ukrajinske krize moglo da sadašnje bezbednosno okruženje transformiše u međusobno korisnu bezbednosnu zajednicu kojoj se odavno teži.

Prema njegovim rečima, da bi OEBS i dalje bio relevantan bitno je da se dalje osnaže njegovi kapaciteti i mehanizmi za aktivni odgovor na konflikte, "počev od ranog upozorenja do postkonfliktne rehabilitacije i pomirenja, kao i da bi se ostvarili konkretni rezultati u oblasti stabilizacije prilika na terenu".

Imajući u vidu iskustva na zapadnom Balkanu, Dačić je istakao da se konkretna i održiva rješenja, uključujući i ukrajinsku krizu, mogu postići isključivo putem konstruktivnog političkog delovanja.

"Države učesnice trebalo bi da rade na ponovnom učvršćivanju konsenzusa o evropskoj bezbednosti, pre svega tako što će potvrditi osnovne norme, principe i obaveze OEBS-a, kao i njihovo puno provođenje u dobroj veri", naveo je Dačić, dodajući da se Srbija od samog početka ukrajinske krize zalagala za poštovanje međunarodnog prava.

On očekuje da će Protokol iz Minska i Minski memorandum o provođenju prekida vatre u Ukrajini označiti početak sveobuhvatnog mirovnog procesa, koji će ne samo osigurati bezbednost na terenu, već i omogućiti uslove za inkluzivne političke procese u okviru Ukrajine.

Dačić je ocenio da proces Helsinki +40 i dalje pruža adekvatan okvir za rešavanje ovih pitanja i izrazio nadu da će iduće godine u Beogradu na obilježavanju 40 godina OEBS-a biti istvaren suštinski napredak u okviru navedenog procesa.

"To je u skladu sa našim ciljem o transformisanju Srbije u dugotrajnog pozitivnog doprinosioca evropskoj bezbednosti", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.10.2014. 15:47
Evropska bezbednost "zajednicki" projekat...jel ovaj video kursnu listu i vrednost RSD-a !?
Četvrtak 09.10.2014. 16:41
Zajednička bezbednost,tu je ivek u pravu samo koga briga za koga sem za sebe samoga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online