Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 26.09.2014.
06:44
D. N. Petrović - Vesti A

Ugljanin i muftija raspaljuju Sandžak

Pozivanje Sulejmana Ugljanina na ilegalni referendum u organizaciji SDA 1991, na kome su se navodno Bošnjaci izjasnili za autonomiju Sandžaka i njegovo insistiranje na pravu na samoopredeljenje, izaziva oprečne i oštre reakcije.

Uplašio Srbe i Bošnjake: Sulejman Ugljanin
 




Za autonomiju Sandžaka zalaže se i muftija Muamer Zukorlić koji se poziva na " težak položaj Bošnjaka" i Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) održano 1943. godine u Pljevljima. Naime, tada je formirana takozvana ratna autonomija Sandžaka, koja je figurirala od 29. novembra 1943. do 25. maja 1945. godine.


Tako ovo pitanje postaje sve aktuelnije u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu i izaziva oštre polemike i strahove Srba i Bošnjaka. Od svih koji na izborima za Bošnjački nacionalni savet žele da se pojave na njegovoj listi "Za bošnjačko jedinstvo", Ugljanin je zatražio i da "podrže autonomiju Sandžaka i pravo Bošnjaka na samoopredeljenje".

Napad na suverenitet

- Sve je to deo šireg projekta za stvaranje neke muslimanske konfederacije na Balkanu koju bi činili Kosovo, Albanija, Ilirida u Makedoniji, Sandžak i Bosna. Iza ovih zahteva stoji Turska i reč je o direktnom ataku na suverenitet Srbije - kaže dr Dobrosav Nikodinović.


Da podsetimo, na referendumu 1991. godine koji je održan tajno po kućama, Bošnjaci su odgovarali na pitanje: Da li ste za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja nekoj od država tadašnje SFRJ?"

Navodno, skoro svi su bili - za. Ugljanin se na ovaj referendum pozivao skoro pred svake izbore, ali i kada je tražio ustupke od Beograda. Međutim, a o autonomiji je ćutao dok je bio ministar u Vladi Srbije. Čim se vratio u Novi Pazar ponovo je pokrenuo zahteve za autonomiju Sandžaka.


Dok je Ugljanin ćutao o autonomiji, na sceni je bio muftija Muamer Zukorlić koji je formirao i Narodno veće Sandžaka sa zadatkom da u Srbiji, regionu i po svetu, a posebno po sandžačkoj dijaspori lobira za autonomiju. Sada su se Ugljanin i Zukorlić zbližili i najavljuju da će zajedno da rade na tom projektu.

Ljajićev glas razuma

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić upozorio je da ponovno pokretanje pitanja autonomije Sandžaka može doneti ozbiljne probleme Bošnjacima, ali i državi.
- Bilo je takvih zahteva i devedesetih i zbog gluposti sandžačkih političara mi i danas trpimo posledice. Autonomiju Sandžaka nisu mogli dobiti ni u vreme kada se zemlja raspadala, a kamoli danas kada težimo evropskim integracijama, mirnom i boljem životu. I sada ćemo biti brana svakom nacionalizmu, ekstremzmu i separatizmu - poručio je Ljajić.


Enis Imamović, potpredsednik SDA i poslanik u Skupštini Srbije pričom o modelu autonomije sličnom Južnom Tirolu u kome bi svi živeli srećno i zadovoljno pokušava da smiri već uzavrele strasti u Sandžaku. Međutim, tamošnji Srbi tvrde da je to pokušaj zamagljivanja stvarnih zahteva Sulejmana Ugljanina i muftije Muamera Zukorlića.


- Kakav Tirol, to su priče za malu decu. Ugljanin od osnivanja SDA poziva na separatizam i traži autonomiju. Neko vreme tražio je i državu Sandžak - kaže dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja Ras u Novom Pazaru.


On naglašava da polovinu stanovništva u Raškoj oblasti čine Srbi koji su u nekim opštinama, kao što su Priboj, Prijepolje i Nova Varoš ubedljiva većina.

Protiv svog naroda

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je poređenje Sandžaka s Južnim Tirolom neodgovorno i da političari iz Novog Pazara treba da povedu računa da li rade u interesu svog naroda.
- Da li Ugljanin zna makar jedno mesto u Južnom Tirolu, a ne vidim da su blizu otcepljenja. U Srbiji su samo tri opštine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Kakav odgovor bi bio Ugljanina na neke neodgovorne ljude koji govore o 61 opštini i dva grada u Republici Srpskoj - rekao je Vučić i naglasio da nije mnogo zabrinut zbog Ugljanina, ali da ne potcenjuje nacionalističke i šovinističke strasti koje neki raspiruju.


- Srbi u Raškoj oblasti nikada neće pristati da žive u Sandžak-autonomiji, makar bila po ugledu na Tirol. Na svaki takav konkretan pokušaj odgovorićemo formiranjem srpskih opština u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu - kaže Nikodinović i naglašava da svemu doprinosi i inertna vlast u Beogradu koja pasivnošću ohrabruje separatiste.

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 07:20
KOME SE NESVIDJA SRBIJA ENO MU ANADOLIJA
Petak 26.09.2014. 07:24
Izrael ima Mosad..posalju snajperistu ili slicno i rese problem...Zasto se Srbija ne ugleda na Izrael??? Puno manje problema bi imali....
Petak 26.09.2014. 07:33
Narandzastu uniformu na njih i pravo u Guantanamo kod huseina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online