Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 05.09.2014.
02:30
Z. Marjanović - Vesti A

Meštani strepe od albanskih šumokradica

Ubistvo žandarma Stevana Sinđelića, pripadnika kraljevačkog odreda Žandarmerije u selu Orlovac, u okršaju s bandom albanskih šumokradica s Kosova, pojačalo je strepnje Srba u Kopnenoj zoni bezbednosti. Oni govore da će morati da se samoorganizuju da bi odbranili imanja i živote.

Časlav Milošević

Meštani sela uz adminitrativnu liniju s Kosovom navode primer mitraljesca Koste Aleksića (81) i njegove supruge Ljubice (76) koji su u leto 1999. sami odbranili svoje selo Tačevac od horde iz OVK.


- Koja i Ljubica su ušli u legedu, ali sve su prilike da ćemo uskoro svi morati da budemo Koja i Ljubica ukoliko želimo da odbranimo svoja ognjišta i svoja imanja - pričaju meštani.


Da podsetimo, i prošle godine došlo je do obračuna sa Albanacima koji su krali šumu na svega 150 metara od kampa Žandarmerije i u razmeni vatre neki od kradljivaca su ranjeni.


Časlav Milošević iz sela Merdare bio je očevidac tog okršaja sa do zuba naoružanim Albancima. Kaže da su šumokradice s Kosova toliko drske da zalaze u centralnu Srbiju i do tri kilometra.

Lopovi s buldožerom

Inženjer šumarstva Goran Milosavljević tvrdi da Albanci godišnje u srpskim šumama ukradu oko 14.000 kubnih metara drva.


- Često prekopavamo šumske puteve da traktori ne mogu da prođu, ali Šiptari dovezu buldožere i izravnaju jame - kaže Milosavljević.


- Meštani dobro poznaju mentalitet Šiptara, i znaju da je žandarm ubijen iz osvete, zato što je u prethodnom okršaju ranjen šumokradica i što su im na teritoriji Srbije ostali traktori natovareni drvima i motorne testere - kaže za "Vesti" Časlav.


On priča da su Albanci krađu drva iz srpskih šuma doveli do savršenstva. Kreću sa nekoliko traktora. Uz drvoseču su do četvorica koji tovare ukradena drva na prikolicu i po dvojica čuvara naoružanih uglavnom kalašnjikovima. Oni bez upozorenja pucaju ukoliko uoče patrolu Žandarmerije.

- Za krađu šest kubnih metara drva potrebno im je pola sata jer obaraju samo kvalitetna i pristupačna stabla. U jednom naletu ukradu do 40 kubnih metara drva koje prodaju po ceni od 50 evra po metru. Kradu porodično ili za račun nekog njihovog šefa. Organizaciju čine uglavnom pripadnici UČK koji imaju ratno iskustvo - kaže Časlav.

POVEZANE VESTI

Petak 05.09.2014. 09:59
Resenje je prosto. Cim naoruzani albanski terorista predje administrativnu liniju upucati ga na licu mesta pa onda viknuti stoj! Nekoliko takvih slucajeva i naucice lekciju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online