Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 03.09.2014.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Kijev pljačka Srbe!

Srbi koji godinama žive i rade u Ukrajini, pored strahovanja za život u ovoj zaraćenoj zemlji, suočavaju se i s otimačinom stečene imovine, kao i već uhodanih preduzetničkih poslova. Među njima je i predsednik Skupštine dijaspore Dragan Stanojević, koji već dve decenije živi u Ukrajini, a ostao je bez kompletnog imetka sticanog od 1997. godine.

Očerupan: Dragan Stanojević
 

- Do početka ukrajinskih nemira krajem prošle godine u toj zemlji je živelo i radilo oko 2.000 Srba, sada ih je svega stotinak, a i oni traže način da odu. Svi mi koji smo otišli i u Ukrajini ostavili imetak danas smo bez ičega. Sva imovina je opljačkana ili oteta. Ukrajinski ratni profiteri, razbojnici i bezakonje haraju ovom zemljom. Čim sam iz Kijeva, gde mi je prećeno likvidacijom, sa porodicom prebegao u Rusiju, sva imovina mi je opljačkana i blokirani su mi bankovni računi. Opljačakana mi je kuća u Kijevu i sva skladišta moje firme, koja postoji od 1997. godine, a kuća u centru Dnjepropetrovska je i bukvalno oteta tako što je poništen kupoprodajni ugovor star pet godina. Pretrpeo sam štetu oko četiri miliona dolara jer je moja kompanija bila jedna od najvećih srpskih kompanija u Ukrajini - priča Stanojević za "Vesti".

"Psi rata" iz Vojvodine

Dragan Stanojević kaže da se "pod plaštom nekih nevladinih organizacija, najviše sa teritorije Vojvodine, regrutuju tzv. psi rata za građanski rat u Ukrajini" i da su finansirani iz Kijeva.
- Ima ih stotinak za sada. Ratuju u jedinicama ukrajinskih ultranacionalista, odnosno neonacista, a protiv prorusa na istoku Ukrajine. Neki su u borbama zarobljeni i da bi spasili glave priznali su odakle su, ko ih je regrutovao, koliko su plaćeni. Moskva sve to već zna, pa bi zvanični Beograd uskoro mogao da ima ozbiljnih problema. Koliko je poznato do sada ima 25 zarobljenika koji su "propevali". Saznalo se da organizatori, koji u Srbiji vrše regrutaciju, zarađuju iz Kijeva više od 20.000 dolara po jednom regrutovanom, a tzv. gostujući ratnik ima nedeljnu platu od tri do četiri hiljade dolara, u zavisnosti na kom je frontu, plus veliko novčano obeštećenje za slučaj ranjavanja, invaliditeta ili pogibije - tvrdi Stanojević.

Predsednik Skupštine dijaspore našao se početkom ove godine na meti ukrajinskih ultranacionalista jer je, kako kaže, javno ukazivao da Ukrajini preti građanski rat podstican sa Zapada po već viđenom scenariju krvavog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.


- Kad je počela katastrofa u Ukrajini video sam da je scenario isti kao što je bio i kod nas, čak su i akteri skoro isti. Upozoravao sam do čega to može dovesti jer smo mi isto već preživeli. To se nije svidelo određenim ukrajinskim krugovima i neonacističkim organizacijama, koje već dugo imaju saradnju sa šiptarskim ekstremistima s Kosmeta. Nažalost, te organizacije postoje i u Srbiji i nalaze se u raznim separatističkim pokretima. Uglavnom deluju iz Vojvodine i pokrivaju se pripadnošću nacionalnim manjinama, a bore se za stvaranje neke mađarsko-rusinske katoličke države i u Kijevu su javno govorili da uskoro Srbiju čeka isto ovo što se dešava u Ukrajini - objašnjava Stanojević.


On ističe da su te separtističke strukutre iz Srbije, preciznije iz Vojvodine, a mnogo toga mu, veli, ukazuje da je reč o ključnoj osobi iz Ruskog Krstura, prosledile informaciju o njemu ukrajinskim nacističkim pokretima i oni su objavili poternicu sa pozivom na likvidaciju.


- Napisali su da su iz šiptarskih izvora dobili informaciju da sam ja poznati terorista, šef obaveštajne proruske službe koja deluje protiv njih i da sam ja agent Putina, koga treba hitno likvidirati uz potpis: "Slava Ukrajini, Slava Kosovu i smrt neprijateljima". O tome sam obavestio i našeg ambasadora u Kijevu Bulatovića i pošto sam shvatio da od naše ambasade nema vajde, obratio sam se ruskim vlastima jer mi je žena rusko-ukrajinskog porekla. Rusi su imali više sluha i pomogli su mi da izvučem porodicu. Sada u Moskvi biznis počinjem od nule i ne žalim se - kaže Dragan Stanojević.

I Kole platio ceh

Dragan Stanojević kaže da je probleme sa poslovanjem imala i MK grupa Miodraga Kostića Koleta, u okviru koje u Ukrajini posluje Agro invest.

- Oni su tamo obrađivali na desetine hiljada hektara zemlje pod zakupom, imali su svoje silose, proizvodili hranu i izvozili je. Znam da su zamrzli poslovanje - kaže sagovornik "Vesti".


U MK grupi, međutim, juče nisu ništa hteli da komentarišu o svom poslovanju u Ukrajini. Agro invest Ukrajina, prema podacima sa sajta te firme, obrađuje više od 35.000 hektara zemlje u kijevskoj, vinickoj, čerkaskoj i žitomirskoj oblasti. Još zimus su saopštili da Agro invest Ukrajina nije "imuna" na političku situaciju u Ukrajini i privremeno je zamrzla svoje proizvodne aktivnosti.

Dobrovoljci na istoku

Predsednik Skupštine dijaspore napominje da oko 15 boraca iz Srbije ratuje za proruse na istoku Ukrajine.
- Dobrovoljci, koji su u proruskim jedinicama, poznato je da nisu plaćenici, bore se volonterski, a u rat na istok Ukrajine su otišli samoinicijativno iz ljubavi i poštovanja prema Rusima koji tamo odvajkada žive - kaže Stanojević.

Tada je Željko Erceg, direktor kompanije Agro invest Ukrajina, koja posluje u okviru MK grupe, vlasnika Miodraga Kostića, izjavio da privremeno zamrzavanje proizvodnih aktivnosti ne predstavlja problem za tu kompaniju koja posluje u sektoru poljoprivrede.

Na pitanje da li je ugrožena investicija srpske MK grupe u Ukrajini zbog političkih previranja u toj zemlji, Erceg je ranije rekao da je Agro invest Ukrajina u stalnom kontakt s matičnom kompanijom i Evropskom bankom za obnovu i razvoju (EBRD).

On je izrazio je i očekivanje da njihova politička težina i uticaj mogu da pomognu. Kazao je takođe da je kompanija Agro invest Ukrajina interno napravila plan i obučila radnike za slučaj višenedeljnog gubljenja internet i telefonskih komunikacija i kopiranja podataka sa servera, sve do maksimiziranja fizičkog i tehničkog obezbeđenja imovine.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.09.2014. 18:05
Кијев убија свој народ,на југо-истоку бомбама а на западу сулудим мобилизацијама,југо исток ће се одбранити,а ови фашисти из западне Украјине и треба да гину,јер сваки фашиста под земљом је и те како пожељан
Sreda 03.09.2014. 20:16
SAD nemaju milosti prema slovenskom narodu
Sreda 03.09.2014. 19:58
Ako je tacno ovo gore sto je napisano i izjava Dragana Stanojevica, Srbija ima razloga da se pozabavi nekim poslovima i nekim ljudima. Ima razloga za brigu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online