Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.08.2014.
06:13
D. Dekić - Vesti A

Gužve paklene, niko odgovoran

Poražavajućom slikom kilometarskih kolona na graničnim prelazima Srbije ka zapadu, ali i istoku, juče je nastavljena državna blamaža, a da nema nikakvog objašnjenja iz nadležnih institucija za ovakav kolaps .

Hrvati detaljno proveravaju: Prelazi Batrovci i Bajkovo
 

Stiže samo upozorenje iz Auto-moto saveza Srbije da će predstojeći vikend biti novi, još veći pakao od prethodnog kad se uglavnom na granici s Hrvatskom i Mađarskom čekalo i pet do šest sati.

Nazovite 1987

Dugim kolonama su doprinele i popravke nekih deonica autoputa, a među krivce za jučerašnje zastoje mogli bi se svrstati i Putevi Srbije koji su zbog radova kod Begaljičkog brda od 7 do 17 časova zatvorili sporu traku nadomak Beograda, a iz pravca Niša. Kako 23. i 24. avgusta sledi još frekventniji saobraćaj, iz AMSS-a apeluju putem "Vesti" na vozače da informacije o stanju na putevima, radovima i graničnim prelazima potraže na broju 1987.
- Svakodnevno putem medija pomažemo da građani koji putuju dobiju potrebne informacije - rečeno nam je u Savezu.

Bez obzira na to što je prošao još jedan "okrugli" kritični turistički datum 20. avgust, kolone nisu nestale, pa bi se reklo da ovaj srpski fijasko ima i novi segment - gužve prelivene s vikenda na radne dane. Tako su nervozni vozači, psovke, plač dece, ljutnja starijih i bolesnih putnika postali letnja srpska svakodnevica. Da bruka bude veća, ogroman zastoj je u prepodnevnim satima dočekao brojne putnike, većinom strance, još na delu autoputa koji prolazi kroz Beograd, gde su gubili sat do dva da bi mileći prešli nešto više od 20-ak kilometara. Popodne je krenuo novi talas pojačanog saobraćaja na autoputu E-75 iz Bugarske ka Mađarskoj i Hrvatskoj, a Auto-moto savez Srbije je upozorio da će se ovakva situacija danas pojačati, kao i da će da traje do kraja nedelje.


- Posebno će biti kritična dva vikend dana kada ponovo može doći do zagušenja dugim kolonama na granicama koje podrazumeva i višesatno čekanje na najfrekventnijim prelazima - kažu u ovom Savezu.


Razlog do sada neviđenog ogromnog zastoja koji nervira putnike prolaznike, kako kažu na graničnim prelazima, jeste stroža kontrola na ulasku u prostor Evropske unije, odnosno na međama sa Hrvatskom i Mađarskom. Takve kontrole je, međutim, bilo i proteklih godina, kao i velike frekvencije vozila, ali prema saznanjima "Vesti" iz izvora bliskih policiji, sada sa vlastima te dve zemlje nije dogovoren skraćeni postupak prelaska granice, zbog čega su se i stvorili "čepovi" na granicama.

Gužve i iz Bugarske

Na graničnom prelazu Gradina iz pravca Bugarske vozila su stajala u kolonama oko sat vremena na ulaz u Srbiju, a stižu upozorenja da bi to vreme moglo da prilično da se produži tokom predstojećeg vikenda. Očekuje se veći talas vozila i pravca iz Crne Gore i Grčke, gde tradicionalno letuju srpski turisti.

 

Izvori u Ministarstvu saobraćaja potvrdili su nam da su problem do sada rešavali dogovorom s tim državama, ali ne znaju zašto je ove godine izostao.


Gužva kroz srpsku prestonicu odrazila se i na granične prelaze, pa se na Batrovcima ka Hrvatskoj i juče prepodne čekalo, a situaciju je iskomplikovao i novi popodnevni talas.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, kamioni su na toj granici od jutra stajali 15 sati, a na prelazu kod Šida u mestu bili ukopani dva sata. Prema podacima AMSS-a sat i po su u proseku u redu stajali vozači na prelazu Horgoš ka Mađarskoj.


AMSS preporučuje da se za ulazak u Hrvatsku koriste alternativni granični prelazi Šid, Bačka Palanka ili Sot, a u Mađarsku prelaz Bački breg gde se retko kada čeka duže od 30 minuta. Građanima Srbije ukazuju na male, alternativne prelaze ka Hrvatskoj i Mađarskoj, gde mogu prelaziti državljani Srbije i pomenutih zemalja kako bi izbegli gužve i donekle rasteretili saobraćaj koji uglavnom koči veliki broj turskih vozača na proputovanju kroz Srbiju do evropskih destinacija.

POVEZANE VESTI

Petak 22.08.2014. 06:39
Kod nas niko nije kriv nikad,nego neko sedi i pije kafu,pravi kolutiće od dima cigare i razmišlja,dobro što sam se ubacio u ovu stranku uspeo sam u životu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online