Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.08.2014.
06:41
E. V. A

Stanko Subotić (2): Na stubu srama lažima Kneževića

U centar pažnje javnosti Stanko Subotić Cane dospeo je posle serije tekstova u zagrebačkom nedeljniku "Nacional" maja 2001. godine. Iako se njegovo ime i ranije pominjalo u javnosti vezano za poslove sa cigaretama, tek kada je "Nacional", čiji je vlasnik bio Ivo Pukanić, objavio tekstove o njemu, javnost se zaista zainteresovala.

Optužen na pravdi Boga: Stanko Subotić
 

U seriji tekstova, Subotić je optužen da je "duhanski kralj", a kao njegove najbliže saradnike, novinari "Nacionala" označili su Mila Đukanovića, premijera Crne Gore i Zorana Đinđića, premijera Srbije.


To je bio početak medijske hajke na Subotića, koji je optuživan za kriminal i šverc cigareta tokom devedesetih godina. Nije imao kud i krenuo je u borbu za dokazivanje svoje nevinosti.

Nacional priznao grešku

Veliki broj sudskih procesa Subotića sa listom "Nacional", posle pisanja tekstova o švercu duvana, rešeni su vansudskom nagodbom. Prema toj nagodbi, firma koja je postala vlasnik "Nacionala", ogradila se od postupaka bivšeg uredništva, u vreme duvanske afere, i izvinila se Subotiću za tekstove napisane o njemu. Oni su se obavezali da će sa svojih internet stranica ukloniti sve tekstove objavljene o Subotiću.

- Moji advokati podneli su tužbe protiv "Nacionala", ali i osoba koje su stajale iza svega toga jer su na taj način pokušali od mene da uzmu novac - kaže Subotić opisujući kako su pokušali da ga ucenjuju i uzmu mu novac.


Subotićevi advokati podneli su krivičnu prijavu protiv Ratka Kneževića, nekadašnjeg šefa Trgovinske misije Crne Gore u Vašingtonu i Ratka Đokića, biznismena iz Podgorice.


"Početkom 2001. godine oni su, smatrajući da je Subotić bogat čovek, dogovorili da od njega uzmu novac. Knežević je početkom 2001. godine u nekoliko navrata telefonom zvao razne osobe u Beogradu iznoseći o Subotiću neistine, tvrdeći da hoće da ih likvidira, te da stoji iza ubistava raznih osoba. Dodao je i da mnoge druge stvari preko svojih veza može da publikuje, koje bi Subotiću štetile, pripremajući teren za ucenu", piše u ovoj krivičnoj prijavi srpskom tužilaštvu.


U njoj se dodaje da je februara 2001. godine Knežević celu priču u Londonu ponovio i Blagoti Sekuliću zvanom Baja, iz Podgorice, kome je rekao da mu Crna Gora navodno duguje 1,6 miliona nemačkih maraka. Prema krivičnoj prijavi, Knežević je rekao Sekuliću da poruči Subotiću kako će se u slučaju da mu ne isplati taj novac, on potruditi da sve negativne stvari za Subotića objavi preko novina.

Stanko Subotić (1): Žrtva za reket i ucene


"Knežević je zvao Subotića dok je bio u Beogradu, ponavljajući da treba da mu isplati 1,6 miliona maraka, a ako ne, da će u novinama objaviti za Subotića neke navodne kompromitujuće činjenice. Subotić je to odbio. Od svih laži koje su izašle u medijima, najbezočnija je ona u zagrebačkom 'Nacionalu'", dodaje se u krivičnoj prijavi.


Slično se ponašao i Đokić, koji je prema krivičnoj prijavi, pred Sekulićem zvao osobe po Beogradu, kojima je govorio kako od Subotića može da se mnogo izvuče, pominjući cifru od čak 40 miliona evra. Sekulić je sve to ispričao Subotiću i čak potvrdio da će svedočiti o tome na sudu, ali je nekoliko dana po podnošenju krivične prijave ubijen u Budvi.
 

Sutra - Stanko Subotić (3): Akcija ''Mreža''

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online