Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.08.2014.
09:11
E. V. A

Carinski propisi na jednom mestu (15): Oštećenje pošiljke

Paketi se obavezno obezbeđuju unakrsnim povezivanjem kanapa, na čijim krajevima se stavlja poštanska plomba. U slučaju da pošiljka podleže naplati carinskih dažbina na pošiljku se stavlja nalepnica "Ocarinjeno", a ukoliko ne podleže, nalepnica "Oslobođeno od plaćanja carine".

Pod carinskim dažbinama se podrazumeva obračun carine i PDV (Foto: Ilustracija)
 

Kontroli, odnosno otvaranju paketa može prisustvovati i primalac pošiljke ili osoba koju je za to opunomoćio. Praćenjem broja pošiljke preko interneta, primalac će doći do informacije kad je pošiljka pristigla u zemlju i tada, ukoliko želi, da prisustvuje otvaranju pošiljke, treba da pošalje zahtev na mejl adresu postabg@carina.rs.

Iz svega navedenog lako se može zaključiti koju vrstu kontakta carinski službenik ima s pristiglom poštanskom pošiljkom i njenim sadržajem, te da ukoliko pošiljalac ili primalac imaju bilo kakvu zamerku na izgled ili sadržaj paketa, svoju reklamaciju treba da upute Javnom preduzeću PTT saobraćaj Srbija, u ulici Savska 2, u Beogradu.


Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza
2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost
3. Lični prtljag i unos lekova
4. Unos oružja i biljaka
5. Uvoz kineske robe
6. S ljubimcem preko granice
7. Funkcionisanje bescarinske zone
8. Licitacije vozila u Srbiji
9. Selidbe u Srbiju
10. Povlastice za invalide
11. Unos umetničkih predmeta
12. Pregled poštanske pošiljke

13. Plaćanje za pošiljke

14. Žalba na procenu pošiljke

Pod carinskim dažbinama se podrazumeva obračun carine i PDV, svi ostali nameti poštarine, ležarine i usluga otvaranja paketa su zapravo poštanske usluge koje pošta naplaćuje nezavisno od naplate carinskih dažbina. Radi ostvarivanja prava stranke u postupku, ista ima pravo na "Reklamaciju zbog oštećenja ili umanjenja sadržine poštanske pošiljke" po članu 67. Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje poštanskih usluga (Službeni glasnik RS 24/10):


"Primalac ili drugo lice koje je, prema odredbama ovih opštih uslova, ovlašćeno za prijem pošiljaka, treba odmah prilikom uručenja, a najkasnije narednog radnog dana, da reklamira prijem oštećene pošiljke ili pošiljke sa umanjenom sadržinom. Poštanski operator je dužan da se o osnovanosti reklamacije primaoca ili ovlašćenog lica izjasni u roku od 30 dana od dana prijema reklamacije."


Pošiljke male vrednosti (do 70 evra), koje građani dobijaju od fizičkih lica, oslobođene su svih uvoznih dažbina (PDV i carine) samo pod uslovom da za pomenutu pošiljku ne postoji obaveza plaćanja.


To bi, na primer, značilo da vam pošiljku šalje rođak ili prijatelj, a ne nepoznata osoba koja nešto prodaje preko interneta. Fizičko lice koje kupuje robu na sajtu Ebay od fizičkog lica nije oslobođeno plaćanja dažbina. Pri tom za tu robu neće s obzirom na to da je pošiljalac fizičko lice, dobiti račun ili fakturu. Kako tada uz robu ne stiže dokaz o vrednosti (račun ili faktura), carinski službenici primenjuju metode vrednovanja predviđene čl. 39 - 45 Carinskog zakona, radi utvrđivanja carinske osnovice i obračuna dažbina.

Prema Carinskom zakonu, postoji šest metoda utvrđivanja carinske vrednosti koje su propisane odredbama tog zakona, a primena tih metoda vrši se po hijerarhijskom redosledu primene.
 

* U saradnji sa Upravom carina Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online