Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.07.2014.
07:41
Vesti A

Carinski propisi na jednom mestu (9): Selidbe u Srbiju

Po Carinskom zakonu domaći državljani koji se vraćaju iz inostranstva oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina kada žele da donesu pokućstvo. Ukoliko se radi o mešovitom braku, dokumentacija treba da glasi na onog supružnika koji ima srpsko ili dvojno državljanstvo.

Domaći državlljani koji se vraćaju iz inostranstva oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina kada žele da donesu pokućstvo
 

Kako biste ostvarili ovo pravo morate prvenstveno da posedujete dokument u kome će biti detaljan popis selidbenih stvari koje osoba i sama može da popiše, kao i okvirna procena ukupne vrednosti.


Napominjemo da ova povlastica važi samo ukoliko vrednost tih stvari ne prelazi iznos od 5.000 evra. Povlastica neće moći da se ostvari ukoliko se uz spisak popisanih stvari ne dostavi i potvrda da je na radu u inostranstvu osoba provela neprekidno najmanje dve godine. Tu potvrdu ona može pribaviti bilo u našem Konzulatu ili u firmi u kojoj je bila zaposlena. I konačno, potrebno je da uz sve prethodno navedeno priloži i pisanu izjavu o tome da pokućstvo donosi, jer se trajno seli u Srbiju, da potpiše tu izjavu i ispod navede broj pasoša. Pravo na unos pokućstva u Srbiju bez uvoznih dažbina ne može da se ostvari po osnovu bračne zajednice sa domaćim državljanima, kao ni u slučaju da domaći državljanin nije neprekidno radio u inostranstvu najmanje dve godine.

Carinski propisi na jednom mestu:

1. Unos i iznošenje deviza

2. Povraćaj poreza na dodatu vrednost

3. Lični prtljag i unos lekova

4. Unos oružja i biljaka

5. Uvoz kineske robe

6. S ljubimcem preko granice

7. Funkcionisanje bescarinske zone

8. Licitacije vozila u Srbiji

U tom slučaju, pokućstvo je moguće uneti u Srbiju, ali samo uz plaćanje uvoznih dažbina koje će biti obračunate prema Carinskoj tarifi za svaku stvar ponaosob. U slučaju da nameravate da uvezete polovne stvari poput bele tehnike, televizora ili nameštaja, moraćete da platite uvozne dažbine.


Možete formalnosti završiti na samom graničnom prelazu u takozvanom skraćenom carinskom postupku, kada će vam roba biti procenjena i ocarinjena jedinstvenom carinskom stopom od 10 odsto. Osobe koje su dobile državljanstvo u Srbiji, azil, odnosno odobrenje za stalno nastanjenje, oslobođene su od plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva, osim na motorna vozila.

Da bi iskoristio ovu povlasticu korisnik uz pismeni zahtev za oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina podnosi carinskom organu i sledeće:


1. Potvrdu o prijemu u državljanstvo Srbije, odnosno potvrdu da je dobio azil ili odobrenje za stalno nastanjenje u Srbiji.
2. Spisak predmeta za domaćinstvo koje unosi, odnosno uvozi, sa naznačenjem vrste i količine.


Korisnik povlastice može da uveze predmete domaćinstva u roku od jedne godine od dana dobijanja državljanstva Srbije, odnosno azila ili odobrenja za stalno nastanjenje u Srbiji. Prema Carinskom zakonu roba koja je bila oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina ne može se otuđiti, dati na korišćenje drugom licu ili drukčije upotrebiti, osim u svrhe za koje je bila oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina u roku od tri godine od dana stavljanja u slobodan promet. Možete se slobodno raspolagati samo onim predmetima za koje su plaćene uvozne dažbine.


* U saradnji sa Upravom carina Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online