Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Nedelja 29.06.2014.
08:46
Beta A

“Život na KiM daleko je od normalnog“

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej ocenio je da se život srpskog stanovništva na Kosovu nije normalizaovao, jer su ti ljudi i dalje lišeni slobode.

Srbija je kroz istoriju imala velikih pobeda, ali i velikih poraza: Patrijarh Irinej
 

"Stanje na Kosovu i Metohiji je veoma teško, ma koliko davali izjave da se život normalizovao, to je daleko od normalnog života", kazao je patrijarh Irinej u intervjuu za nedeljno izdanje Politike.

Patrijarh je ocenio da je položaj SPC na Kosovu i Metohiji - "u srpskoj svetinji, najsvetijem delu Srbije, veoma težak i da deli sudbinu naroda".

"Koliko je težak i kakvo je pravo stanje najbolje govore zidovi Pećke patrijaršije i zidovi oko Visokih Dečana. Oni pokazuju da je jedino siguran život tamo gde su zaklonjenji zidom", kazao je on.

Patrijarh je rekao da se život među zidovima ne može nazvati životom, već jednim stanjem koji čovek ne može da poželi nikome.

"Život naše crkve ravan je životu našeg naroda na Kosovu i Metohiji, taj narod živi lišen onoga najsnovnijeg, a to je sloboda, nemaju mogućnost slobodnog kretanja, slobodnog rada. Lišeni su mogućosti da imaju svoju školu, da slobodno rade na svojim imanjima, što su mnogi platili svojim životom", kazao je patrijarh Irinej.

Istorija Srbije - stalno pravdanje i dokazivanje nevinosti

On je, povodom godišnjice od početka Prvog svetskog rata, ocenio i da istorija Srbije postaje i stalno pravdanje i dokazivanje sopstvene nevinosti.

"Naša istorija sve više postaje i stalno pravadnje i dokazivanje sopstvene nevinosti - istorija koja nam se ponavlja i ovog Vidovdana, kada dokazujemo očigledno, da nismo teroristi i krvnici Velikog rata", kazao je on.

Patrijarh je pozvao istoričare da smognu smelosti i hrabrosti i kažu istinu, baziranu na činjenicama.

"Istoričari treba da imaju smelosti i hrabrosti da kažu ono što je činjenica da Srbija nije želala ni izazvala Prvi svetski rat, čiji se početak vezuje za atentat u Sarajevu", kazao je patrijarh Irinej.

Podsetio je i da je Srbija imala i velikih pobeda i velikih poraza, od kojih je jedan, Vidovdan, ušao u kalendar Crkve.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.06.2014. 09:05
Zar nije obaveza Patrijarha; da pokaže narodu i svjetu šta je to Istina? Glavna Istina se zove OTAC I SIN, da bi svjet prepoznao Sina prvo mora da upozna Oca; svjet ne poznaje Oca ni Sina; zato se krivi opravdava a pravi okrivljuje. Zar nije Patrijarh glavni stručnjak za Božiji Zakon?
Nedelja 29.06.2014. 09:34
IZDAJNIK RODA SVOG,JASNO JE SVAKOM KO IOLE ŽELI DA VIDI,DA JE DOVEDEN OD STRANE EVRO-AMERIČKIH NAKAZA,PREKO TADIĆA.NAJVEĆI GREH JE SMENA I PROTERIVANJE ARTEMIJA SA KOSOVA,ČOVEK KOJI SE NESEBIČNO ZALAGAO ZA OPSTANAK SRBA NA KOSOVU,I PRKOSIO AMERIMA,A OVAJ IRINEJ UPRAVO RADI KAKO MU SE KAŽE.
Nedelja 29.06.2014. 09:18
..rs u p.m.sto ne dodje i ti juce da te pocaste kako treba..izrode, judo..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online