Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2009.
12:00
N. Nenković - Vesti A

Rudnici zatvoreni, rudari u Nemačkoj

Timočka krajina odrekla se velikog bogatstva. Samo u okolini Knjaževca zatvoreno je pet ugljenokopa, a sličnu sudbinu doživelo joj nekoliko na potezu do Dunava, kaže rudarski inženjer Slavenka Verhovski.

Jedan od retkih: Rudnik "Bogovina" još radi

Kada neko leži na uglju, a kupuje ga iz nekoliko stotina kilometara udaljenih rudnika, nema šanse da se ogreje. Tako je sa Timočkom krajinom gde su krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina pozatvarani brojni ugljenokopi. Radnici su poslati u nemačke rudnike gde se nisu poveli za propagandom da će svet da se greje na jeftinu naftu. Naopaka politika sveti se godinama, a sada su posledice poprimile dramatičan tok. Toplane u većini gradova u regionu koriste ugalj, ali nemaju para da ga kupe iz desetinama i stotinama kilometara udaljenih ugljenokopa.

Malo nade za rudnike: Slavenka Verhovski

U najtežoj situaciji je Bor, ali ni stanovnici Majdanpeka, Zaječara, Knjaževca, nisu spokojni pred predstojeću zimu. Ima li šanse da se sada, kada je dogorolo do nokata okna aktiviraju i jeftiniji ugalj dobije takoreći "iz dvorišta"?. Slavenka Verhovski, rudarski inženjer u penziji i dobar poznavalac prilika u ovoj branši u Timočkoj krajini nije optimista.


- Samo u staroplaniskom regionu u okolini Knjaževca zatvoreno je pet rudnika, a sličnu sudbinu doživelo je još nekoliko na potezu do Dunava - kaže Verhovski. - Šanse da se oni ponovo aktiviraju su praktično nikakve. Za to su potrebna velika ulaganja, a država nema tih para, iako su stručnjaci utvrdili da u pojedinim napuštenim ugljenokopima postoje solidne rezerve uglja. Većina rudara otišla je u Nemačku.

"Dobra sreća" bez mašina


Nove mašine i oprema kupljene za rudnik "Dobra sreća" kod Knjaževca napuštene su i prepuštene zubu vremena. Što je nije pokradeno, istrulilo je zbog nebrige. Bilo je pokušaja da se deo opreme proda zainteresovanim privatnicima, ali mnogima su falili vitalni delovi, pa je šteta od zatvaranja rudnika bila kompletna. Jedina vajda je što se u delu okna gaje pečurke, ali to je tek delić izgubljenog.

Takav je slučaj, nastavlja Slavenka Verhovski, posebno sa rudnikom Vina na obroncima planine Tupižnica kod Knjaževca. Ovde su u više navrata rađene analize i potvrđeno je da uglja ima za višedecenijsku eksploataciju. Na istraživanjima su radili eminentni stručnjaci iz Beograda, a nabavljena je i veoma skupa oprema kojom bi se precizno utvrdilo koliko su bogate "žile" rude. Ali, ovi basnoslovno vredni uređaji nisu ni raspakovani niti uključeni, a rudnik simboličnog naziva "Dobra sreća" je zapečaćen.


Naša sagovornica odmahuje glavom i kada je reč o aktiviranju tri površinska kopa u Timočkoj krajini - "Tresibaba", "Vlaško polje" i "Dubrava". Na ovom poslednjem šanse su nikakve jer su na kopu nikle kuće, i sada je to jedno od knjaževačkih prigradskih naselja.


Jedina nada je već pomalo zaboravljeni projekat stručnjaka Rudarskog instituta iz Beograda koji su svojevremeno predlagali da se u rudnike spuste cevi i zapali "žila" uglja. Dobijenom energijom zagrevali bi se kotlovi toplana koje bi se podigle kraj ugljenokopa. Odatle bi mogle da se sprovedu cevi i greju čitavi gradovi. Taj projekat, koji isključuje skupo aktiviranje rudnika i klasičnu eksploataciju rude je svojevremeno "gurao" i Sreten Spasić, nekadašnji timočki kadar i ministar za energetiku u bivšem Saveznom izvršnom veću. Ali, i on je propao.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 02.11.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online