Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 29.05.2014.
07:45
J. Arsenović - Vesti A

Patrole čuvaju državni jezik

Nećemo odustati od "jezičke patrole". Sve što hoćemo jeste da utvrdimo da li može da se dobije informacija na zvaničnom jeziku države Srbije, u zvaničnim institucijama, za "Vesti" šef vojvođanskog odbora DSS Milenko Jovanov objašnjava najavu ove stranke da će da krenu u proveru zastupljenosti srpskog jezika na severu Vojvodine.

Nećemo odustati od "jezičke patrole": Milenko Jovanov

Kako komentarišete osude kojim ste izloženi zbog toga?
- Kao nešto što se već desilo kada se zaslugom DSS na autobusima u Novom Sadu našla ćirilica. Izgleda da su ćirilica i postavljanje pitanja prava Srba da u Srbiji govore srpski okidači za dežurne antifašiste koji se koriste metodama koje su sve, samo ne demokratske. Uostalom, šta je tu sporno, zbog čega to nije u redu? Kada se za istu stvar bore vojvođanski Mađari, svi ćute.


Ostalog, optužili su vas za "fašističke metode".

- Srpski je službeni jezik na celoj teritoriji Srbije, a kao što manjine imaju prava da govore maternjim jezikom, isto pravo imaju i Srbi. Mada, kada vidim neke komentare, možda i nemaju. Nikakvog fašizma tu nema, ali kada nedostaju argumenti našim političkim oponentima najlakše je da etiketiraju.


SNS vam osporava da kao stranka imate pravo da propitujete pripadnike manjine o znanju srpskog jezika?

- Nećemo propitivati bilo koga, kao što sam već rekao. Ipak, više bih želeo da čujem komentar iz SNS na izjavu Viktora Orbana da je zvanična politika Vlade Mađarske teritorijalna autonomija za Mađare, ma gde živeli u okruženju matične zemlje.

Zajedno s Mađarima

Kako akciju mislite da sprovedete?
- Još razmišljamo o tome, ali možda ćemo da ponudimo Nacionalnom savetu Mađara da se pridružimo njihovim patrolama. Oni su, pre nas najavili da će dvoje mladih obilaziti lokalne samouprave i foto dokumentacijom pripremiti izveštaj o tome da li se poštuje upotreba mađarskog jezika na zgradama javnih preduzeća, u formularima, poreskim službama, policiji...

 

Šta država treba da preduzme da znanje srpskog za sve državljanje bude obavezno?
- Da obavi reformu obrazovnog sistema za pripadnike manjina koji ne govore srpski. Samo se bojim da će onog ko to bude predložio čekati ista salva uvreda i optužbe za fašizam. Uostalom, tako su prolazili i neki Mađari koji su smatrali da u Srbiji treba da bude normalno da dobro govore srpski.


Zašto to nije učinila DSS u vreme dok je Koštunica bio premijer?

- Vlada Vojislava Koštunice uradila je mnogo dobrih stvari za Srbiju. Neke stvari nije uradila. I ako je za to trebala da se plati cena, očigledno je da smo je mi u
DSS ne samo platili, nego i pretplatili. I hajde sada da idemo dalje i da pričamo o sadašnjem trenutku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.05.2014. 09:38
Ovo postoji samo u Srbiji..., treba da se brani i očuva srpski jezik u vlastitoj državi ! Sve manjine treba da znaju srpski, a njihov materinji neka pričaju izmedju sebe kod kuće ! Ugledajmo se na amerikance, francuze, engleze, nijemce..., gdje to kod njih ima jezik manjina, u kojoj javnoj ustanovi ! Sve ovo prelazi u mazohizam ! Tako je počelo sa šiptarima, davali su jedno po jedno, svi znamo gdje smo sada !
Četvrtak 29.05.2014. 11:04
madjari za pasos traze ispit iz poznavanja madjarskog jezika a koje tek rigorozne procedure postoje kod svaba,engleza,francuza,amerikanaca...
Četvrtak 29.05.2014. 11:24
Nama definitivno nesto fali. Mi bi smo da Srbi u celom svetu imaju neka prava, koja samo mi trazimo, kao naprimer dvojno drzavljanstvo, pravo na svoje pismo (cirilicu), pravo na skolovanje na svom jeziku, pravo na svoje versko opredeljenje i nametanje drugima svoju veru. A madjarima u Vojvodini (D)SS, bi da uvede crne trojke sastavljene od crnoberzijanaca i kontrolise ko ce kako da govori i na kom jeziku da uci. Na kom jeziku uce deca u Ticinu, a na kom u Zenevi, a na kom u Bernu? Pa taj isti (D)SS je osam (8). godina bio na vlasti i nisu se setili da vide kojim jezikom govore Madjari u Vojvodini, (D)SS, je pisao i Ustav i ni tamo se nisu setili da stave zabranu drugog jezika osim Srpskog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online