Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 26.04.2014.
18:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Dijaspora gurnuta u zapećak

Uprkos činjenici da godišnje u Srbiju pošalje i do pet milijardi dolara, opet se otvara pitanje koliko je i zašto je i dalje dijaspora na marginama interesovanja otadžbine. Umesto da se usvoji zahtev dela rasejanja i obnovi odgovarajuće ministarstvo, trećinom srpske populacije u novom sazivu Vlade baviće se Uprava za saradnju sa dijasporom u okviru Ministarstva spoljnih poslova.

Zanemarena i Skupština dijaspore: Rasejanje deli sudbinu Kosova
 

Sadašnja Kancelarija za dijasporu se gasi, a Uprava će biti formirana čim se usvoji novi zakon o ministarstvima, koji je u skupštinskoj proceduri.


Vukman Krivokuća, pomoćnik direktora u Kancelariji za dijasporu, ne želi da komentariše poslednji potez države dok se ne usvoji zakon o ministarstvima.


Dubravka Filipovska, potpredsednica Nove Srbije i poslanik u Skupštini, ne misli da će ovim potezom dijaspora biti oštećena.


- Smanjuje se preglomazan administrativni aparat. Zbog velike finansijske krize i deficita u budžetu, država je prinuđena na racionalizaciju. Uprava preuzima ingerencije za dijasporu i ništa što se tiče vitalnih interesa i potreba rasejanja neće biti ni izostavljeno ni zapostavljeno. Verujem da će saradnja biti efikasnija i plodotvornija. Ministarstvo spoljnih poslova ima dugu tradiciju i uhodane mehanizme u sferi konzularnih poslova i bilateralnih odnosa. A i nadležno je za sprovođenje Zakona o dijaspori. Takođe, sa terena, odnosno preko Diplomatsko-konzularnih predstavništava, MSP-u su dobro poznati i problemi i potrebe dijaspore - kaže Filipovska i dodaje da za razliku od MSP-a, Kancelarija za dijasporu, kao i prethodna Ministarstva za dijasporu nisu imali suštinske ingerencije niti su mogli da donose izvršne odluke.

Plen partijskih kadrova

Dubravka Filipovska

Dijaspora želi da veruje da će formiranjem Uprave za dijasporu najzad prestati koaliciono namirivanje i stranačko uhlebljenje partijskih kadrova prilikom postavljanja službenika koji će se baviti rasejanjem. Odnosno, da će te poslove obavljati stručne i rezultatima dokazane osobe.
- Poslanicima u Skupštini Srbije, kao i političkim strankama, nisu nepoznata takva mišljenja dijaspore. Zato je 2012. godine, prilikom izbora direktora Kancelarije za dijasporu bila postavljena Slavka Drašković kao nestranačka ličnost - kaže Filipovska.


Još uoči osnivanja Kancelarije za dijasporu 2012. godine, podseća ona, članovima Vlade Srbije i poslanicima u parlamentu stizali su predlozi iz dijaspore da nadležnost za rasejanje preuzme ili Ministarstvo spoljnih poslova ili da se vrati Ministarstvo za dijasporu, ali koje bi imalo šira ovlašćenja.


- I ja sam u to vreme dobijala slične inicijative. Posebno iz Skandinavije. Otuda su se zalagali da MSP preuzme odgovornost za dijasporu. Sad im je ta želja uslišena - kaže Filipovska.

Kancelarija pred ukidanjem: Slavka Drašković sa saradnicima
 


Dragan Stanojević predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu, kaže da ovu novinu treba posmatrati sa dva aspekta.


- Pošto se radi o Ministarstvu spoljnih poslova, a poznata je njihova dosadašnja zatvorenost za javnost, biće potrebna daleko veća javnost rada Uprave za dijasporu u odnosima sa rasejanjem, posebno kada se radi o Skupštini dijaspore.

Takođe, ako imamo u vidu da Kancelarija za dijasporu nije imala prava koje ima MSP, za očekivati je da će se zahtevi iz dijaspore i dijasporski projekti brže realizovati - kaže Stanojević.

Briga o rasejanju tehnološki višak

U Kancelariji za dijasporu sada ima 25 stalno zaposlenih, a tu su i honorarni saradnici. Koliko će njih biti angažovano u Upravi odlučiće MSP. U tom ministarstvu preliminarno procenjuju da za rad Uprave za dijasporu neće biti potrebno više od 15 osoba. To se obrazlaže činjenicom da u MSP-u već postoji Sektor za dijasporu koji će biti objedinjen sa Upravom.
MSP, kako nam je nezvanično pojašnjeno, prekobrojne može po potrebi da preraspodeli na druge poslove ili proglasi tehnološkim viškom i otpusti sa zakonskom otpremninom.
Kako nam pojašnjavaju u diplomatskim krugovima, to se odnosi samo na stalno zaposlene koji su prošli konkurs prilikom postavljenja ili zapošljavanja. Ne važi za honorarno ili privremeno angažovane osobe, niti za funkcionere koji su 2012. imenovani samo odlukom Vlade Srbije.
U MSP-u smatraju da ti funkcioneri nemaju egzistencijalnih problema, jer je jedan od njih penzioner, druga osoba može da se vrati na prethodno radno mesto koje joj je u mirovanju, a treća je visoko pozicionirana u Srpskoj naprednoj stranci.

POVEZANE VESTI

Subota 26.04.2014. 18:16
Gospodo iz dijaspore POMOZITE familijama rođacima i ljudima koje volite u SRBIJI . ZABORAVITE NA DRŽAVU SRBIJU JER JE U RUKAMA LOPOVA I RAZBOJNIKA KOJIMA STE BITNI SAMO KADA DAJETE VAŠ NOVAC . KO GOD ULOŽI NOVAC U BILO ŠTA U SRBIJI BIĆE SIGURNO OPLJAČKAN I PREVAREN KAO I MNOGO PUTA DO SADA . TO JE REALNOST . ŽAO MI JE ALI JE TAKO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online