Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.04.2014.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Skuplji let zbog šeika?

Primer Viz era koji je zbog povećanih aerodromskih taksi za 40 odsto za tu kompaniju odlučio da ugasi linije za Oslo i Brisel, uskoro bi mogla da sledi bar još jedna aviokompanija koja saobraća ka Beogradu i iz njega.

U Beogradu će ih sve manje biti: Avioni Viz era sele se u Skoplje
 

Podsetimo, uobičajena je praksa da države, odnosno aerodromi stimulišu razvoj aviosaobraćaja i otvaranja novih linija tako što se niskotarifnim aviokompanijama daju izvesni popusti na plaćanje aerodromskih usluga. Kako je saopštio izvršni potpredsednik Viz era Džon Stivenson, ova kompanija je obaveštena da više ne može računati na popust, te da će morati da plaća punu aerodromsku taksu od 31 evro po putniku, dok istovremeno nacionalna aviokompanija Er Srbija plaća 17 evra, tvrdi Stivenson.

- Kao jedan od najskupljih aerodroma u Evropi trebalo bi da podstiče niskotarifna putovanja umesto što nepravedno štiti visokoplatežni Etihad/Er Srbija, koji teži da preuzme monopol. Viz er je bio spreman da poveća saobraćaj i niskotarifne usluge u Srbiji, ali nažalost mi moramo jedan od naša dva aviona erbasa A320 iz beogradske baze da preselimo u Letoniju u kojoj su niskotarifni letovi dobrodošli i gde postoji vizija za rast putnika - kaže Stivenson.

  

U Skoplju trljaju ruke

Viz er je u prva dva meseca 2014. godine iz Beograda i ka njemu prevezao 59.000 putnika, što je rast od 24 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Umesto iz Beograda, kompanija sad nove linije otvara iz Skoplja, a prestonica Makedonije je postala najveća eks-JU baza ove velike niskobudžetne aviokompanije.

 

Odlaže se let za Kijev

Er Srbija odložila je početak dnevnog saobraćaja za Kijev do daljeg.
- Bezbednost naših gostiju i posade je na prvom mestu. Želimo da o izmeni u saobraćaju obavestimo goste koji su planirali da putuju na ovoj relaciji i da im ponudimo refundaciju za neiskorišćene karte - rekao je Dane Kondić, generalni direktor Er Srbija.
Prvi let na liniji za Kijev bio je predviđen za 29. maj 2014.


Rezultat toga nije samo gašenje dve linije, već i prepolovljavanje letova prema Parz-Boveu, Bazelu, Memingemu i Ajndhovenu na jedan let nedeljno, dok će netaknute zasad ostati frekvencije prema Larnaki, Londonu (Luton), Geteborgu, Malmeu i Dortmundu. To znači da će iz Beograda ove godine u ponudi biti 130.000 mesta manje, odnosno 700 letova manje, a jedan od dva aviona Viz era stacionirana u Beogradu seli se u letonsku prestonicu Rigu.

Stivenson je za ovakvu meru direktono okrivio Aerodrom "Nikola Tesla" navodeći da umesto da stimulišu aviosaobraćaj, vlasti aerodroma štite Etihad i Er Srbiju koja navodno aerodromsku taksu plaća 17 evra po putniku.


Istog dana oglasilo se i Ministarstvo saobraćaja koje je navelo da "država ne stoji iza odluke aerodroma da poveća cenu takse". Međutim, Vlada Srbije u decembru prošle godine donela je dokument rogobatnog naziva "Smernice razvoja vazduhoplovnog tržišta kroz stimulacije u plaćanju aerodromskih naknada i Republici Srbiji". U ovim "smernicama" država je jasno postavila uslove tako da ih u Beogradu može ispuniti samo jedna aviokompanija.


U jednom od uslova se doslovce navodi: "Stimulacija uključuje popuste na aerodromske naknade, pod uslovom da podnosilac zahteva u periodu od 12 meseci preveze najmanje 500.000 putnika u odlasku." Ako se uzme da je Viz er druga najveća aviokompanija po broju prevezenih putnika sa 480.000 prošle godine (uz stimulacije), jasno je da ovaj uslov ispunjava jedino Er Srbija.
 

Putnici najveći gubitnici

Rezanjem stimulacija se ubija suština poslovanja niskotarifnih aviokompanija, te Viz er sada računa na daleko manje putnika iz Beograda. U eri posrtanja aviokompanija, visokih cena goriva i velikih problema oštre konkurencije na evropskom tržištu, interesi aviokompanija se agresivno sudaraju. Međutim, iz ugla putnika, korisnici aviousluga su jedini gubitnici ovakvog "rata". Oni će imati manje linija, manje jeftinih letova, užu paletu ponude i, više cene karata.

POVEZANE VESTI

Subota 05.04.2014. 19:10
Значи због генијалне политике ћемо опет морати да путујемо на аеродроме у Будимпешти, Темишвару и по околним земљама. Шта рећи сем - браво и још једном поздрав за најскупљи аеродром у Европи.
Nedelja 06.04.2014. 07:57
Dobar smisao za poslovanje, ko gleda interese putnika, vazno je samo uvuci se Arapima jos dublje. Dovoljno je da Srbi putuju u Dubaj samo, ali na srecu osecam nece dugo da traju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online