Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.04.2014.
12:04
Lj. Ivanović - Vesti A

Razapeti između šeika i Brisela

Er Srbija nije zabrinuta zbog pokretanja svojevrsne istrage Evropske komisije o suvlasništvu Etihada u srpskom nacionalnom avioprevozniku. Zapravo, reč je o istrazi u vezi svih Etihadovih kupovina u Evropi, u prvom redu Er Berlinu, kao i u švajcarskom Darvin erlajnu koji je preimenovan u Etihad regional.

Visoko iznad dnevne politike: Er Srbija 

- Imali smo nedavno sastanak s predstavnicima Evropske komisije i oni su nam ponovo postavili ista pitanja kao i u avgustu prošle godine. Interesovalo ih je kakve ugovore imamo i da li su u skladu s evropskim propisima. Mi smo ponovili odgovore. Mogu samo da kažem da nijedan ugovor Vlade Srbije s Etihadom o stvaranju Er Srbije nije u suprotnosti sa Sporazumom o otvorenom nebu (ECAA), uključujući i ugovor o korporativnom upravljanju. Na tim ugovorima radili su vrhunski advokati iz Londona i oni ne bi napravili bilo kakav previd. U tom smislu smo spokojni - kaže za Siniša Mali, glavni pregovarač u osnivanju Er Srbije i ekonomski savetnik budućeg predsednika vlade Aleksandra Vučića.

Ugovor "za koji dan"

Siniša Mali je objavio i da se Etihad saglasio sa objavljivanjem osnivačkog ugovora Er Srbije.
- Radi se na pravnim formalnostima i pitanje je dana, ne čak ni nedelje kada će se ugovor naći na sajtu vlade - rekao je Mali.

Ovaj kompleksan postupak ima za cilj da utvrdi da li je Etihad kompanija koja zapravo upravlja, odnosno ima efektivnu kontrolu nad aviokompanijama u Evropi čije je udele kupio. Kompanija iz Abu Dabija ima 30 odsto suvlasništva u Er Berlinu i želi da poveća udeo na 49 odsto, koliko sada ima i u Er Srbija, a što predstavlja zakonski maksimum za kompanije koje dolaze iz država koje nisu potpisnice ECAA.

Pored liste pitanja za vlade u Berlinu, Bernu i Beogradu, iz Brisela je poslato upozorenje i vladi Italije u pogledu najavljene investicije Etihada u posrnulog italijanskog avioprevoznika.


"Vesti" saznaju iz dobro obaveštenih izvora da je, između ostalog, očigledno da je i sama Evropska komisija pod lobističkim pritiskom Lufthanze čiji čelnici ne kriju da se protive prodoru emiratske kompanije u Evropi.

Pročitajte još:

* Er Srbija proterana sa "Ataturka"

* "Šeik je garancija uspeha Er Srbije"

* Er Srbija dogodine za Ameriku

Reč je o velikoj strateškoj borbi, pa je tako u decembru prošle godine Kristof Franc, šef uprave Lufthanze povodom najave da bi Etihad mogao da kupi udeo Alitalije doslovno rekao:


- Alitalija ne bi trebalo da bude prodata šeicima. Ako se to desi, oni će od te kompanije napraviti samo šatl servis prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ako italijanska vlada želi da spasi Alitaliju, onda mora da raskine sporazume s Emirejtsom jer će oni tu zemlju iskoristiti samo kao tranzitnu tačku prema Americi.


Er Srbija se stoga našla igrom slučaja u centru sudara velikih evropskih i bliskoistočnih aviokompanija i ostaje da se vidi kakvu će odluku doneti u Briselu.

Otvoreni Budimpešta i Sofija

Er Srbija otvorila je nove linije i to prema Budimpešti i Sofiji, čime je dodatno ojačana regionalna mreža uz Skoplje, Sarajevo, Podgoricu, Tivat, Banjaluku, te Ljubljanu i Bukurešt.
- Ostvarili smo veliki napredak za pet meseci otkako Er Srbija leti. Obnavljamo flotu modernim avionima, umesto 29 imaćemo 38 destinacija, a zapošljavaju se i novi ljudi. Er Srbija će u 2014. godini doprineti ekonomiji Srbije sa više od 700 miliona dolara. Zaposlili smo više od 300 ljudi, od kojih 150 članova posada, više od 40 pilota. Odabrali smo i 16 pilota kadeta za školovanje, kao i 10 inženjera, što je poslednji put urađeno 1989. godine - rekao je Dane Kondić, šef uprave Er Srbije na predstavljanju poslovnih rezultata kompanije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.04.2014. 12:46
"Vesti" saznaju iz dobro obaveštenih izvora da je, između ostalog, očigledno da je i sama Evropska komisija pod lobističkim pritiskom Lufthanze... У демократској Европи, оно што на истоку називају корупцијом, у Европи зову ЛОБИРАЊЕМ! Све западне државе су преплављење "лобирањем", које омогућава моћницима да "из сенке" управљају владама и политиком, зарад својих интереса! Наивни народ мисли да се западна олигархија залаже за њихова права, државне интересе и благостање, а сваком нормалном је јасно да брину само о себи и својим интересима! Зато је Путин, који штити пре свега националне интересе, заправо корумпиран, а они су поштени и свети! Зомбирање затупљених маса!
Četvrtak 03.04.2014. 12:49
Koliko vidim AirSrbija iliti Etihad Srbija je promenio polazak iz Frankfurta za Beograd od 14.50 na 20.10, bez ikakvog obavestenja putnicima ili opravdanja zasto je tako uradjeno. Novo vreme je odlicno za Beogradjane, ali sta sa onima koji zive u unutrasnjosti, kako oni da nadju prevoz u 23.00 iz Beograda do svojih gradova? Posebno cudi ovakva odluka jer Lufthansa vec ima vecernji let do Beograda. Verovatno se nadaju da ce preoteti putnike Lufthansi.
Četvrtak 03.04.2014. 13:09
Veridba je dugo trajala...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online