Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.02.2014.
14:38
N. S. Preradović - Vesti A

Srpska posla: Ćata važniji od doktora

Zbog teške ekonomske situacije u zemlji, država je odlučila da uvede solidarni porez od 20 odsto na plate u javnom sektoru iznad 60.000 dinara, kao i 25 odsto na zarade veće od 100.000 dinara. Apsurdno, ovom merom su pogođeni oni od čijeg rada bolesni građani najviše strepe, a to su lekari, naročito doktori specijalisti.

Apsurdni zakoni: Dr Draško Karađinović
 

Draško Karađinović, iz organizacije Doktori protiv korupcije, objašnjava za "Vesti" da ovaj namet destimuliše najkvalitetniji profil lekara u zemlji.


- Kvalitet usluga u srpskom zdravstvu je poslednji u Evropi. Najveći broj lekara specijalista je starosti oko 55 godina, što znači da im je ostalo nekoliko godina do penzije. Mladi lekari sve više odlaze u inostranstvo, a sve to je rezultat loše kadrovske politike koja se vodi u našoj zemlji - kaže dr Karađinović.

On navodi da u srpskom zdravstvu trenutno radi 130.000 ljudi, od čega je čak 25 do 30 odsto nemedicinsko osoblje.

Slučaj iz Zagreba

Vest da je zagrebački hirurg kada mu je istekla smena, na pola operacije kojom je pacijentu uklanjao priraslice u trbuhu, napustio operacionu salu i bolesnika uz obrazloženje da mu se prekovremeni sati ne isplaćuju, zgranula je hrvatsku javnost.
Srpski lekari su ubeđeni da se ovakva situacija u našoj zemlji neće dogoditi.

- Samo nakaradna politika je mogla da smisli da treba oporezovati lekarske plate, a nisu se dosetili da se reše pitanja nemedicinskog osoblja u bolnicama i ambulantama. Pri tom ne mislim na spremačice koje čiste bolnice, nego na birokrate, ćate koje rade po bolnicama, a postavljeni su stranačkim vezama. Pa svaka veća bolnica ima po nekoliko PR menadžera. Ko to može da izdržava - pita se dr Karađinović.


Jednom vrhunskom hirurgu koji ima platu od 130.000 dinara, na godišnjem nivou biće oduzeta jedna plata, a najveće posledice osetiće pacijenti.


- Liste čekanja biće sve duže, pa samo na operaciju katarakte, koja je banalna operacija, u Srbiji se čeka dve godine, što je bruka - navodi naš sagovornik.


I dr Ljiljana Tomašić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Beograda, kaže za naš list, da je solidarni porez koji je nametnut lekarima kontraproduktivan i da će posledice ubrzo biti vidljive.


- Verovatno će doći do povećanja liste čekanja na pregled. Nužno je da se uradi reforma osiguranja, jer je politika smanjivanja plata lekarima nedopustiva - smatra dr Tomašić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.02.2014. 14:42
После 15 дана изазивања Александра Вучића на директан медијски дуел од стране Бошка Обрадовића, дуел ће бити одржан на радију Снага народа, данас у 16 часова! Коначно! Александар Вучић прихватио дуел са Бошком Обрадовићем! Данас у 16 часова, на радију Снага народа! Naravno nije na RTSu ili Pinku vec na radiostanici koja nema nacionalnu frekfenciju i nemoze da se cuje ni na jednom radio aparatu vec iskljucivo na internetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online