Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.01.2014.
04:39
N. Đorđević - Vesti A

Pametni lek za kancer

Tim studenata, profesora i doktoranata Inženjerskog fakulteta iz Kragujevca jedini je iz jugoistočne Evrope koji učestvuje u projektu sa prestižnim svetskim naučnicima na razvoju nove metode lečenja raka. Na čelu ovog projekta je Institut bolnice Metodist iz Hjustona, a kragujevački inženjeri i naučnici svoj doprinos daju razvojem kompjuterskih programa koji pomažu medicini.

Profesor Nenad Filipović sa saradnicima
 

Profesor Nenad Filipović, vođa kragujevačkog tima, ukratko objašnjava kako funkcioniše ovaj spoj medicine i inženjerstva koja obične laike podseća na naučnu fantastiku i bar malo im približava efekte bioinženjeringa i kompjuterskih simulacija koje bi trebalo da uliju nadu teško obolelim osobama.
 

Korisna matematika

Tijana Đukić sarađuje sa prof. dr Milošem Kojićem i Nenadom Filipovićem, koji joj je bio mentor.
- Nije poenta da se samo bavite teorijom kao naučnik. Matematika je velika nauka, ali je mnogo korisnija kada je praktično primenite - kaže Tijana.

- Ova metoda se zasniva na tome da se lek za lečenje kancera ubacuje kroz krvotok, a smešten je u posebne nosače koji su napravljeni od silikonskih materijala. Nosači su veličine nanometra i prolaze kroz ćelijsku membranu. Uz te nosače ugrađeni su specijalni receptori koji prepoznaju ćelije raka. Kada je prepoznaju, lek se aktivira i počinje da deluje na kancerogenu ćeliju - kaže profesor Nenad Filipović.


U Sjedinjenim Američkim Državama već su urađeni eksperimenti u laboratorijama koji počivaju na ovoj metodi. Nakon toga uspešno su urađeni eksperimenti na životinjama, ali najvažnije je da je uspešno završeno i istraživanje na dobrovoljcima koji su teško oboleli od raka.
 

Kompjuteri rade 24 sata: Prof. dr Nenad Filipović
 

- Postignuto je da se lek pomoću ovih nosača ubacuje tačno na obolelo mesto. Lek deluje samo na obolele ćelije. Tako se izbegavaju loši efekti na zdrave ćelije i zato ga zovu pametni lek. To je zona najsavremenije tehnologije danas u medicini - navodi Filipović.


Profesor sa okupljenim timom radi za američki institut u prostorijama Inženjerskog fakulteta u Kragujevcu. Kompjuteri su uključeni 24 sata. Na monitorima mogu da se vide simulacije kako lek prolazi kroz krvne sudove, kako se medikament ubacuje i dolazi do obolelih ćelija. Angažovani su samo na osnovu stručnosti, predanosti nauci i bez ikakvih protekcija.
 

Tijana Đukić

Jedna od doktoranata koji je u ovom prestižnom timu je Tijana Đukić, koja već sedam godina radi na ovom projektu. Ona je fakultet završila sa svim desetkama, ali nije htela i pored brojnih ponuda da ode u inostranstvo. Ostala je u Kragujevcu, jer i iz Šumadije može da bude u savremenim naučnim tokovima.


- I iz Srbije sarađujem sa najboljim svetskim stručnjacima. Ovo je nešto konkretno, korisno i vide se efekti. U razvoju nove metode za lečenje kancera pored stručnjaka iz Hjustona rade i timovi iz Italije, Nemačke, Francuske i Engleske - kaže Tijana, koja ima svega 24 godine.


Ova mlada Kragujevčanka govori pet stranih jezika. Razvoj metode na kojoj radi bio je i tema njenog master rada. Tada je prihvatila da dođe u Centar za bioinženjering u Kragujevcu.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.01.2014. 07:49
Sta bi sve ovi ljudi postizali da su adekvatno svome radu nagradjeni. Bravo Srbi Bog vas blagoslovio i Sretan i Blagosloven Bozic. Mir Boziji Hristos se rodi
Utorak 07.01.2014. 10:56
Bravo bravo pametna srbijo,deco draga žalosno je da ste rođeni i školovani u Srbiji zemlji koja investira u političare lopove i tajkune,umesto da bi investirala u vas i vaše znaje ona finansira u 5 policajca koji čuvaju ,lidera Čeduo poroniostu i belosvetskog agenta koji je promenio četri gimnazije i završio nekakvu dramaturgiju pa nam sad svaki dan pravi neke drame,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online