Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 12.12.2013.
00:04
D. N. Petrović - Vesti A

Pop i hodža u istom stroju

Prigodnom svečanošću u multietničkom Novom Pazaru, u kasarni "Rifat Burdžović Tršo", pripadnicima Druge brigade Kopnene vojske Srbije na upotrebu su predati kapela-molitvenica Svetog cara Konstantina i carice Jelene, u kojoj će se Bogu moliti vojnici i starešine pravoslavne veroispovesti, i mesdžid Islamske zajednice Srbije u kome će klanjati pripadnici islamske vere.

Vojnički doček za vladiku Teodosija
 

Kako ističe šef Informativne službe Druge brigade Kopnene vojske kapetan Ivan Obreza, verska služba u Vojsci Srbije postoji od davne 1839. godine kada je donet vojni zakon o uvođenju sveštenika u kasarne. Vojni sveštenici bili su institucija u srpskoj vojsci, pred njima je polagana vojnička zakletva, održavali su molitve pred odlazak na položaje, obilazili ranjenike u bolnicama, obavljali opela i pomen poginulima... Verska služba iz Vojske Srbije proterana je dolaskom komunista na vlast 1945. godine.

ISPOVEST SVEŠTENIKU
Uz zamenika komandanta Duge brigade Kopnene vojske, pukovnika Željka Kuzmanovića, vojnike i starešine, ovom svečanom činu, čekanom duže od sedam decenija, prisustvovali su vladika raško-prizrenski Teodosije, reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, muftije Hasib Suljević i Muhamed Jusufspahić, predsednica Gradske skupštine u Novom Pazaru Sadija Plojović, vojni sveštenici Stevan Stevanović, Miloš Kocić i Mustafa Jusufspahić, predstavnici opština Tutin i Sjenica, vernici iz ovog kraja...


Jutarnju liturgiju u kutku za vojnike i starešine pravoslavce služio je vladika Teodosije, a potom je podnevni džuma-namaz vojnika i starešina muslimana predvodio reis Adem Zilkić.


- Velika je radost i čast što sam danas imao priliku da osveštam ovu kapelu-molitvenicu naše crkve, posvećenu caru Konstantinu i carici Jeleni. Ovo je prvi put da služim u jednoj našoj kasarni i zaista mogu da zablagodarim Bogu što se meni ukazala čast da ovde u Novom Pazaru, u ovoj kasarni, osveštam ovaj molitveni dom i molitveni kutak gde će moći da se služi sveta liturgija, gde će vojnici i oficiri moći da dolaze na molitvu i da ovde imaju svoj susret sa Bogom - istakao je vladika Teodosije.

Jutarnji izbor

Sveštenik i vodnik prve klase Miloš Kocić kaže da vojnici i starešine mogu svakog jutra da biraju da li će na fiskulturu ili na molitvu.
- Ne znam kako će biti u Kraljevu, gde je komanda Druge brigade Kopnene vojske i mnogo više vojnika želi na liturgiju. Inače, verski obredi uveliko su zaživeli u kasarnama širom Srbije - dodaje sveštenik i vodnik prve klase Miloš Kocić.

Vojni sveštenik Druge brigade Kopnene vojske, poručnik Stevan Stevanović kaže da je verska služba u kasarnama dobrovoljna, da vojnici i starešine sami odlučuju kada će se, kako i koliko moliti Bogu i da je interesovanje za liturgije u kasarnama veliko. Ono što često ne može da se poveri svom starešini, vojnik može da se poveri ili ispovedi svom svešteniku - naglašava Stevanović.

DVA KAZANA
Otvaranju mesdžida (mesta za molitvu muslimana) u kasarni "Rifat Burdžović Tršo" prethodio je bogat duhovni i kulturni program. Uz ilahije i kaside (duhovne pesme) uživali su svi prisutni gosti, a potom se obratio reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić koji je Komandi Druge brigade Vojske Srbije uručio i specijalno priznanje uz zahvalnost što su uložili puno truda da se vera ponovo vrati u srpske kasarne.


- Ovo je veliki događaj za Vojsku, Islamsku zajednicu, verske zajednice, državu i društvo u celini. Ovo je potvrda demokratskog puta Srbije i uspostavljanja pravog sistema pravde i društvenih vrednosti nakon više od sedam decenija ideološkog mraka i jednoumlja. Današnjim molitvama u ovoj kasarni utire se i zadnji trag ateističkog nasleđa - rekao je reis ul ulema Adem Zilkić naglasivši da vojnici i starešine svojim duhovnim aktivnostima treba da nađu spokoj u finoći duše, lepoti govora i dobroti ljudskoga bića.

Sveta otadžbina

- Ovo je dan koji su mnogi pre nas decenijama željno iščekivali i priželjkivali da crkva i vojska budu zajedno, jer samo onda kada su bili zajedno onda su zaista na pravi način služili Bogu, svome rodu i svojoj državi. Ako vojnik ima uz sebe Gospoda i ako sa nadom u Boga služi i vojuje za svoj narod, onda će zaista imati onu snagu koja mu je potrebna da bi mogao da pobedi svakog neprijatelja i, što je najvažnije, da sačuva ono što je najsvetije i što imamo, a to je svoja otadžbina, svoja zemlja i svoja država - naglasio je vladika Teodosije.

- Vaš profesionalni cilj je da ovladate veštinama i da budete uvek sposobni i spremni da branite i odbranite suverenitet i integritet svoje zemlje, imovine i ljudi, molitvama uspostavljamo kontakt sa stvoriteljem čime se stiču duhovna snaga i umeće i mudrost da se odbrani duhovni integritet svakog čoveka. U veri treba da nađemo rešenja za našu duševnu teskobu, zlobu i sva druga iskušenja sa kojima se susrećemo - poručio je Zilkić.


Kapetan Mustafa Jusufspahić, glavni imam u Vojsci Srbije, bio je vrlo zadovoljan:


- Presrećan sam, celog svog života čekao sam ovaj dan, dok sam bio vojnik u onoj velikoj Jugoslaviji, maštao sam o vojsci u kojoj ću i ja, kao musliman, moći da se u kasarni pomolim Bogu i da ručam pasulj bez svinjetine.


Muslimani u Sandžaku i danas se, najviše zbog poštovanja njihove vere u vojsci Kraljevine Srbije, rado sećaju kralja Aleksandra koji je uveo odvojene kazane za vojnike islamske veroispovesti, a čuvena medresa u Skoplju nosila je njegovo ime. Najviše zbog nepoštovanja njihovih verskih osobenosti, muslimani se nerado sećaju titoizma i perioda kada su se mnogi od njih, da bi ispoštovali svoju veru, hranili po kantinama ili gladovali.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.12.2013. 04:38
Samo vi gradite dzamije po srbiji,sve cinite da je muslimanima sto udobnije u srbiji pa se cudite jednog dana kad rasture srbiju. Srbija je za svakoga i svi u njoj rade sta hoce svak ima sva prava(osim srba). Tako smo i Kosovo izgubili dozvolili sipcima da ze razmnozavaju kao zecevi. Narod koji od svojih gresaka ne uci je glup narod.
Četvrtak 12.12.2013. 05:01
Vidi ovako iza EU stoji nemacka (citaj obnova germanskog i hazburskog carstva) Turska se vraca na Balkan, vidi se po ostvarivanju/jacanju veza sa KiM i federacijom, sjetimo se erdoganove skorasnje izjave. Grcka je u sranju i prave se ludi po obicaju (bice neutralni), Bugari i Rumuni ce se prodati ko im da vise. Srbi su podeljeniji nego ikada zaboravljajuci onu staru da tesko onom koga Grk hrani a Rus brani. Balon se naduvava pitanje je samo kad ce puci? Znamo gdje ce puci, ali ne znamo da li imamo principa.
Četvrtak 12.12.2013. 08:33
Nikada ja njima nemogu i necu da verujem.opet pogresna politika se vodi i dozvoljava se sirenje zelenih.naoruzavajte se ljudi i cuvajte oruzje, nemoj da dozvolite da sutra upadaju ukucu siluju sestre majke kolju decu, pale kuce i senluk cine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online