Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 26.11.2013.
20:54
Beta A

Preševo i Bujanovac hoće u budžet Albanije i Kosova

Lideri albanskih partija sa juga Srbije tražiće od parlamenata Kosova i Albanije da u budžetima za narednu godinu predvide sredstva za Preševo i Bujanovac, kaže predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu.

Jonuz Musliju: Ako može Srbija za Kosovo, mogu i oni za nas
 

Musliu, koji je i predsednik Skupštine opštine Bujanovac rekao je da "ukoliko se u budžetu Srbije izdvaja 45 miliona evra za sever Kosova onda treba i iz budžeta Kosova i Albanije da se izdvajaju neka sredstva za opštine Bujanovac i Preševo".

"Do sada smo se sa takvim predlogom obraćali usmeno, a uskoro ćemo zahtev uputiti i pismeno, uz potpise svih političkih lidera Albanaca iz preševske doline", kazao je on.

Musliu je naveo i da je odluka o prekidu daljih razgovora sa Vladom Srbije, koju su u petak 22. novembra doneli svi politički lideri Albanaca iz Bujanovca i Preševa, konačna i da je doneta zbog niza neispunjenih zahteva Albanaca i procene da Vlada Srbije u tim razgovorima učestvuje "samo reda radi".

"Do sada nije prihvaćen ni jedan naš zahtev, ni u politici, ni u sudstvu, ni u kulturi. Očekivali smo da je Srbija svesna da mora da prihvati zahteve Albanaca, ali sada vidimo da Vlada Srbije hoće da razgovara sa Albancima samo reda radi, zbog svojih apetita prema Evropskoj uniji", kazao je Musliu.

Razgovori Vlade Srbije, odnosno nadležnih ministarstva, o rešavanju konkretnih problema Albanaca na području Bujanovca i Preševa, počeli su u oktobru, na osnovu Platforme od sedam tačaka koju su albanski lideri predložili, a Vlada Srbije usvojila u junu.

Albanski lideri iz Bujanovca i Preševa odlučili su da prekinu razgovore sa Vladom Srbije pošto nije prihvaćen nijedan amandman poslanika Rize Haljimija na zakon o sudstvu, u kojima je on tražio da se u Preševo i Bujanovac vrate osnovni sudovi i tužilaštva, prekršajni sudovi i da se uvedu jedinice Višeg suda u Vranju.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.11.2013. 21:42
Treba zaustaviti sirenje albanaca,bilo da je naseljavanje,bilo da je poseta u Srbiji. Na kraju ce se Presevo i Bujanovac,Novi Pazar pripojiti Kosovu. Agresija na Srbiju se nastavlja a nasi politicari potplaceni od strane amerikanaca nista konkretno ne preduzimaju. Nama svakodnevno seru o evropskoj uniji.
Utorak 26.11.2013. 20:56
šta to nas zabole ? "nama" je važno da je "skrining" uspešan ???
Utorak 26.11.2013. 23:40
Molim vas skupite bandu bilo kakvu i idemo u Presevo da albanska manjina bude jos manja!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online