Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 20.11.2013.
13:09
Beta A

Bošnjaci danas slave Dan Sandžaka

Bošnjaci danas slave nacionalni praznik 20. novembar, Dan Sadžaka, u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943. godine. Taj praznik je neradni dan u sandžačkim opštinama, a on se već devet godina slavi kao nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji.

Danas nije samo Dan deteta već i Dan Sandžaka. Praznik će biti obeležen nizom različitih manifestacija. Kulturni centar u Novom Pazaru organizuje večeras veče tradicionalne bošnjačke muzike.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu organizuje u Novom Pazaru takmičenje recitatora, predstavljanje najboljih literarnih radova i tribinu "70 godina od osnivanja ZAVNOS-a, 100 godina od rođenja Rifata Burdževića Trša".

Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori i Narodno vijeće Sandžaka organizuju u Pljevljima okrugli sto "70 godina od zasedanja ZAVNOS-a". Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni praznici su i 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, i 11. jul, Dan sećanja.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.11.2013. 13:27
Stara Srbija tzv. "Sandžak" na turskom je stara Srbija i Crna Gora, i samo ga krvlju možete dobiti za nezavisnog, i samo ćemo ga krvljom opet vratiti kao i Kosovo i Metohiju ako do toga dođe. Tako izmišljene nacijee, "Bošnjaci" i "Sandžaklije", "Preševljani", "Bujanovčani" i "Medveđani", pa slavite i radite iza kulisa i otvoreno do jedne ure. Glupost i ludost nisu vječni.
Sreda 20.11.2013. 14:10
Ajde da kažemo još po nešto. Nalog za osnivanje Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka izdat je u Jajcu, na zasijedanju AVNOJ-a. Lično je Tito to naložio Ivanu Milutinoviću. Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka održano je krajem novembra '43 (je li se moglo još malo čekati?) u Pljevljima. Rukovodili su: Sreten Vukosavljević- predsjednik, Murat Šećeragić- potpredsjednik, Dušan Ivković- drugi potpredsjednik i Miro Ćuković- treći potpredsjednik. Sastanak tri Srbina na koji je zalutao drug Murat, i to u Pljevljima, Crna Gora, je nacionalni dan Bošnjaka u Srbiji!? Pa, hajde.. Taj je datum dobar koliko i bilo koji drugi. Neki se mora izabrati
Sreda 20.11.2013. 14:15
Da se sjetimo i narodnih heroja sa prostora Sandžaka: - Рифат Бурџевић, заменик политичког комесара бригаде - Жарко Видовић, командант бригаде - Ђина Врбица, борац - Гојко Друловић, заменик политичког комесара бригаде - Драгослав Ђорђевић Гоша, руководилац Политодјела бригаде - Томаш Жижић, командант Четвртог батаљона - Велимир Јакић, политички комесар бригаде - Владимир Кнежевић Волођа, командант бригаде - Живко Љујић, командир Треће чете у Првом батаљону - Момчило Мома Станојловић, заменик команданта бригаде
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online