Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 12.11.2013.
01:11
Đ. Barović - Vesti A

Vukčević natovario Srbiji 300 zločinaca

Prema mojim saznanjima, samo je u Beogradu na slobodi još najmanje 300 lica koja bi mogla biti osumnjičena za ratne zločine! Ovaj, krajnje frapantan podatak obelodanio je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. On je to izrekao u sudnici br. 600 nirnberške Palate pravde gde je pre 67 godina izrečena smrtna kazna Hermanu Geringu i još 11 drugih nacista.

Tužilac u potrazi za novim poslom: Vladimir Vukčević
 

U Tužilaštvu za ratne zločine odbili su da objasne Vukčevićevu tvrdnju. Njegov zamenik, Bruno Vekarić je odbijao telefonske pozive, a u Tužilaštvu nam je nezvanično saopšteno da ne žele da komentarišu nešto što je "tužilac detaljno objasnio", pošto je u toku "prikupljanje informacija i dokaza" za sve te osobe.


Sagovornici "Vesti" oštro kritikuju ovu Vukčevićevu izjavu, a najoštriji je bio nekadašnji koministar policije, advokat Božo Prelević. On tvrdi da Tužilaštvo za ratne zločine "kopa i rukama i nogama" da ne bi bilo ugašeno zbog nedostatka posla.


- Nije mi jasno kome je ova izjava namenjena. Ako tužilac koji prima platu da bi procesuirao ratne zločine samo konstatuje koliko je osumnjičenih na slobodi, onda poručuje da ni on ni njegove kolege ne rade dobro svoj posao. Biće da nije to, već na ovaj način želi da naglasi kako Specijalni sud za ratne zločine treba da traje večno, baš kao što je to želja i službenika Haškog tribunala. Niko ne želi da se liši odličnih plata i privilegija - kaže Prelević.
 

Zagreb dao podatke: Savo Štrbac

Direktor Veritasa Savo Štrbac objašnjava da nema puno misterije otkuda brojka koju je Vukčević izneo, jer hipotetički ona može biti i desetak puta veća.


- Pretpostavljam da je reč o predmetima koje je Tužilaštvo jula ove godine dobilo iz Zagreba. U pitanju je 1.577 Srba, od kojih je 328 osumnjičeno, protiv 654 se već vodila istraga, a ostali su već osuđeni u odsustvu. To je poslednji spisak koji nam je dostavila Hrvatska na osnovu sporazuma iz 2006. godine - objašnjava Štrbac.
 

Servis za amenstiranje zločina nad Srbima

- Najtužnije je što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije postalo servis za amnestiranje zločina nad Srbima i zločinaca od svake odgovornosti. Slučajevi Dobrovoljačke ulice ili Tuzlanske kolone su najbolji dokaz za to - ogorčeno zaključuje Milivoje Ivanišević.

Prema njegovim rečima, i Srbija ima mogućnost da slične zahteve dostavi hrvatskim kolegama, ali u praksi je reč tek o desetak slučajeva.


Nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu, Đorđe Trifunović kaže da je Srbija sama kriva što je došla u situaciju da za razliku od Hrvatske i BiH, procesuira isključivo svoje državljane.


- Vojno pravosuđe je Tužilaštvu za ratne zločine ustupilo oko 70-ak predmeta ratnih zločina od 1991. do 1995. počinjenih nad Srbima, ali većina nikada nije procesuirana. Ono što su i odabrali bolje da nisu, jer su svi osumnjičeni na kraju oslobođeni, poput slučaja Dobrovoljačka ili Tuzlanska kolona. Ukoliko se ovako nastavi, uskoro će svi učesnici ratova biti pod presijom neke optužnice, pa je pitanje ko će u slučaju nužde uopšte uzeti pušku - ogorčeno primećuje Trifunović. On dodaje da je još skandaloznije mesto koje je Vukčević odabrao da "progovori" o navodnim srpskim zločincima.
 

Neozbiljna država

Profesor na Fakultetu bezbednosti, Zoran Dragišić smatra da je najpametnije da se procesuiranja za ratne zločine prekinu.
- U situaciji kada se sudi isključivo Srbima, onda je pametnije prekinuti sve te procese, jer na ovaj način se ne može doći do suštinskog pomirenja naroda u regionu - ocenjuje Dragišić i dodaje da je teško očekivati da država reši problem ratnih zločina "kad nije u stanju da izađe na kraj ni sa navijačima".

- Dati takvu izjavu na mestu gde se sudilo nacistima je direktan šamar Srbiji. Krajnje nepristojno poređenje sa nemačkim zločinima i odricanje dokazane antifašističke prošlosti države - ističe Trifunović.


Milivoje Ivanišević, direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku, kaže da na tom Vukčevićevom "spisku 300" izgleda neće biti samo Srbi osumnjičeni za zločine u Hrvatskoj.

On podseća da je Tužilaštvo za ratne zločine pre samo nekoliko meseci nevešto pokušalo da prikrije "lociranje" nekadašnjih policijskih, vojnih i državnih službenika Republike Srpske koji žive u Srbiji.


- Šta znači objašnjenje da su tada "proveravali njihova državljanstva i mesta boravka" - pita Ivanišević. On ocenjuje da je Vukčevićeva izjava data na mestu gde se sudilo istinskim zločinima zapravo "novo ruganje srpskim žrtvama iz poslednjeg rata".

I Toma na Vukčevićevoj listi?

Dok Vladimir Vukčević ne navodi detalje ko je na tom "spisku 300", hrvatska štampa je već obelodanila da je pod istragom državljanin Srbije Dragomir Petković, bivši komandant TO u Antinu koji se sumnjiči za ubistvo 25 civila i dva člana kriznog štaba, kao i nezakonita hapšenja, fizička i psihička zlostavljanja još 16 civila.


Hoće li ova istraga vratiti priču na tvrdnju direktorke Fonda za humanitarno pravo iz 2005. godine da je za neka od ubistva u Antinu odgovoran i aktuelni predsednik Srbije, Tomislav Nikolić?


- Hipotetički, moguće da je i Nikolić na hrvatskom spisku osumnjičenih što će Tužilaštvo za ratne zločine morati da ispita - kaže Savo Štrbac. On podseća da je Josipović dugo odlagao susret upravo zbog te Nikolićeve "radikalske prošlosti".

POVEZANE VESTI

Utorak 12.11.2013. 02:11
Ovaj Vukcevic je zamaskirana natasa kandic.
Utorak 12.11.2013. 03:23
Prvo njega na vjesala prodana dusa.
Utorak 12.11.2013. 04:09
Војско и полицијо Србије побуни се. Скидајте ове демоне са власти иначе ће нам још 300 људи који здраво размишљају послати иза решетака где ће завршити као херој Милошевић.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online