Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 16.10.2013.
14:52 >> 15:02h
Beta A

Pomirenje sa Hrvatskom na štetu Srbije

Većina poslanika vladajućih i opozicionih stranaka u Skupštini Srbije smatraju da su odnosi sa Hrvatskom dobri, da ih treba unaprediti, ali i da se moraju rešavati višegodišnji ključni problemi između dve zemlje poput problema prognanih, povratnika i tužbi koje su dve zemlje podnele međusobno zbog ratnih zločina.

Kakav paritet sa Hrvatskom, mnogo više žrtava sa srpske strane: Sanda Rašković Ivić
 


Kome treba Josipović u našoj Skupštini?

Poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić, međutim, smatra da su odnosi Srbije i Hrvatske u dugotrajnom procesu pomirenja i da "kako su stvari krenule, idu na uštrb Srbije".
 

Josipović u Beogradu

"Ne vidim razlog zbog kojeg je Josipović pozvan da govori u Skupštini Srbije, pogotovo što goruća pitanja nisu rešena", kazala je Sanda Rašković Ivić novinarima u parlamentu.


Ona je dodala i da tužbe za genocid između Srbije i Hrvatske ne bi stavljala u položaj pariteta, što se, prema njenoj oceni, radi u Hrvatskoj, jer je mnogo više žrtava sa srpske strane.


A izbeglice, ćirilica, tužba protiv Srbije?

Dubravka Filipovski

Poslanica vladajuće Nove Srbija Dubravka Filipovski je izrazila očekivanje da će susreti zvaničnika Srbije i Hrvatske biti prilika da se reše problem izbeglih, pitanja ćiriličnih tabli, kao i da se precizira da li će Hrvatska povući tužbu protiv Srbije ili ne.


"Odnosi Srbije i Hrvatske su dobri, a mogu biti još bolji i iskreniji nego do sad", rekla je ona i dodala da je važno unaprediti i ekonomsku saradnju.
 

Poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske na zadovoljavajućem nivou i da se poboljšavaju u poslednje vreme.

Problem 24.000 penzionera

Poslanik vladajuće Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković je ocenio da će poseta Josipovića Beogradu značajno doprineti poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske. On je izrazio očekivanje da će dve zemlje međusobno povući tužbe, kao i da će biti rešeni problem 24.000 hrvatskih penzionera, koji žive u Srbiji.


"Ima još otvorenih pitanja koja treba rešiti", dodao je on.


Poslanik na listi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Koalicije udruženja izbeglica Srbije Miodrag Linta je ocenio da odnosi Srbije i Hrvatske nisu kakvi bi trebali da budu.


On je naveo da se Srbija zalaže za odnose punog poštovanja i iskrenog pomirenja.


"Sa današnjih sastanaka treba poručiti da vlade Srbije i Hrvatske treba da sednu za sto i reše ključne probleme", kazao je Linta i naveo da se ti problemi odnose na 100.000 prognanih Srba iz Hrvatske, povratnike, nestale osobe, granice i drugo.

Sve bolje, ali bez rešenja problema

Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske godinama unazad sve bolji, ali da se ne rešava osnovni problem.


"Dobro je da su učestalije posete visokih zvaničnika, ali pitanja ostaju nerešena", dodao je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 15:24
SLAŽEM SE SA SVIME! Nikad ne treba preći preko Jasenovca, "Bljeska" i "Oluje". Nikad! Ako se pređe to je kapitulacija i ismijavanje pobijenim i protjeranim civilima svih ovih decenija. Bez obzira na sve što iskreno mrzim Vatikan a Hrvatsku ne, Hrvatska je odgovorna za svoja nedjela i preko toga se ne smije preći jer se radi na vlastitu štetu. Mislim da nam odnosi ne mogu biti dobri svakako i da nema potrebe da nam ih države blisko grade, jer uspjeh ne može biti garantovan ali zato može šteta. To se matematički može izraziti. Ova vlada ako povuče tužbu za genocid 1941-1945. i etničko čišćenje 1991-1995. onda će biti najsramnija i najgora vlada u istoriji Srbije.
Sreda 16.10.2013. 16:26
Ajd recite nam nesto sto ne znamo. Ovo je samo jedna komponenta unistenja Srpske drzave koju sprovodi Toma diploma i njegova svita, dostojni naslednici tadiceve klike. Posle ovakvog udarca maljem u glavu drzave, reklo bi se da bi predsednik svake nezavisne drzave u svetu poceo da pada. Nasa drzava medjutim nije nezavisna. U takvim okolnostima svrgavanje dusmana sa vlasti sprovodi vojska ili nacionalna elita. Nasu vojsku je na zalost unistio njegov prethodnik a elita nam je ostavila kosti u gudurama Albanije.
Sreda 16.10.2013. 15:41
Никада помирење са њима.Нека се њихови млади после много година питају зашто Србија има такав став према њима.Једном ће они бити ти који ће пружити руку помирења после свега што су нам учинили,али само уколико будемо упорни и истрајни.Минимум сарадње морамо имати и то првенствено у сузбијању криминала сваке врсте,све остало замрзнути на много година.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online