Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.10.2013.
09:26
Beta A

Dačić: Italija da nam poradi na imidžu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u intervjuu za agenciju Ansa da je Srbija spremna da dodatno razvije već odlične odnose sa Italijom i očekuje da joj Rim pomogne u promovisanju promene svog imidža u svetu.

Premijer Srbije Ivica Dačić
 

"Srbija neće imati sudbinu dinosaurusa"

Objašnjavajući za italijansku agenciju svoj politički put od bliskog saradnika Slobodana Miloševića do čoveka koji vodi Srbiju ka EU, Dačić je istakao važnost "učenja lekcija iz prošlosti".

"Političar mora da bude fleksibilan, to nas uči i priroda. Tokom istoriji su nestali svi oni koji nisu uspeli da se prilagode promenama. Srbija ne želi da ima sudbinu dinosaurusa", zaključio je on.

"Očekujemo da Italija, naš najveći prijatelj među svim zemljama zapada, promoviše tu promenu imidža Srbije u svetu", na osnovu politike koju sprovodi u unutašnjim reformama, napretku u evrointegracijama, uspeha u dijalogu s Kosovom i napora u regionalnom pomirenju, rekao je Dačić tri dana uoči zajedničke sednice vlada Italije i Srbije u Ankoni.

 

Srbija ispunila sve zahteve

Srpski premijer zahvalio je Italiji za stalnu podršku u procesu evrointegracija i izrazio nadu u dodatnu pomoć u pregovorima o priključenju Uniji. On je dodao da je Srbija ispunila sve zahteve koje je postavio Brisel i da očekuje odluku o početku pregovora, bez dodatnih uslova.

"Srbija ne želi poklone koje nije zaslužila. Sproveli smo unutrašnje reforme, pokrenuli dijalog s Prištinom, radimo na sprovođenju briselskih sporazuma o Kosovu", rekao je on, ukazujući na nov pristup Beograda u rešenju problema.

"Svi treba da budu svesni našeg napretka i ne treba da nas posmatraju kroz prizmu prošlosti", dodao je premijer.

Zadovoljni saradnjom Italije

Osvrćući se na mere štednje koje je nedavno predstavila srpska vlada, Dačić je rekao da te mere "imaju za cilj stvaranje sigurnijih i povoljnijih uslova za razvoj".

Srpski premijer ocenio je da Beograd zadovoljan saradnjom sa Italijom, koja je postala najveći ekonomski partner Srbije, nadmašivši obim saradnje od onog sa Nemačkom i Rusijom.

"Odnosi dve zemlje su odlični. Italija je jedna od naznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije i spremni smo da razvijemo saradnju prema sporazumu o strateškom partnerstvu potpisanom u novembru 2009", kazao je Dačić, koji će predvoditi srpski delegaciju na samitu dve vlade u utorak.

"Na sastanku dve vlade u Ankoni razgovaraćemo o onome što je do sada učinjeno i onome što još možemo da učinimo u saradnji u oblastima politike, ekonomije, borbe protiv kriminala, odbrane, pravosuđa, energetike, infrastruktue, obrazovanja. Ovakve zajedničke sednice veoma su korisne", kazao je.

"Najbolja poruka za italijanske investitore je da se raspitaju kod svojih sunarodnika koji rade u Srbiji. Srbija je dobro mesto za investiranje, klima je prijateljska i imamo sporazume o slobodnoj saradnji sa brojnim zemljama, uključujuć Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Tursku", zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.10.2013. 09:53
Jadnik, pa njegovom "ugledu" nema spasa, u poredjenju sa njim i Cicolina je ugledni politicar, ma i Berluskoni, a tek poredjenje sa dinosaurusima, jos jedna njegova nebuloza, kako otvori usta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online