Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.09.2013.
05:11
D. N. Petrović - Vesti A

Obnova Đurđevih stupova: Svaki kamen na svom mestu

Posle dvogodišnjeg prekida, stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Beograda nastavili su, krajem avgusta, radove na obnovi manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbine Stefana Nemanje iz 12. veka. Kao deo svetske kulturne baštine, Đurđevi stupovi su, zajedno sa Sopoćanima, Petrovom crkvom i Starim Rasom, od 1978. godine pod zaštitom UNESKO-a.

Nastavljaju se radovi na kulama

Tri veka bez monaha

Kako ističe iguman ove svetinje, otac Gerasim, radiće se na obnovi istočnog frontoma, fasade na južnom delu i kula (stupova) po kojima je, u srednjem veku, kad se stvarala srpska država, manastir dobio ime. Vernike i brojne turiste posebno će, naglašava Gerasim, obradovati nastavak radova na kulama koje su najteži, najkomplikovaniji i verovatno poslednji deo obnove centralne crkve Svetog Đorđa koja je kroz istoriju više puta rušena i obnavljana.


- Zasad je u planu nastavak zidanja na južnoj kuli, nama je svaki pomak u visinu važan i radujemo se svakom santimetru. Kad visoke kule dosegnu do vrha kupole i kad konačno budu završene, a mi se bogu molimo da to bude što pre, manastir će dobiti svoj originalni izgled, a zvona sa stupova opet će, kao davno u Nemanjino doba, pozivati vernike iz Deževske i Raške doline na molitve. Jedva čekamo taj dan - naglašava iguman Gerasim.

Rušili i Srbi

Osim Turaka i Austrougara manastir Đurđeve stupove rušili su i Srbi. Tokom Prvog svetskog rata u manastiru se zabarikadirala jedna austrougarska artiljerijska baterija koja okolo sejala smrt. Srbi se nisu usuđivali da uzvrate, ali su u jednom trenutku morali da donesu i takvu odluku.
"Oprosti mi Sveti Đorđe" povikao je srpski nišandžija na obližnjoj Sokolovici, pre nego što je opalio po manastiru.

On podseća da obnova Đurđevih stupova traje decenijama, da je pri kraju i da su povratku stare slave i izgleda znatno, svojim prilozima, pomogli i vernici iz cele Srbije, bivše Jugoslavije i srpske dijaspore.


Kroz svoju burnu istoriju, Đurđevi stupovi su više puta rušeni i podizani iz pepela. Poslednje veliko stradanje zabeleženo je tokom Prvog svetskog rata, kada je manastir pretvoren u bunker austrougarske vojske.


Duže od tri veka u Đurđevim stupovima nije bilo monaha, manastir je ponovo oživeo devedesetih godina prošlog veka kada je ovamo, nakon izgradnje konaka, stiglo tročlano bratstvo prvog igumana Petra (Ulemeka) u kome je bio i sadašnji iguman Gerasim. Obnovi svetinje najviše je doprineo pokojni akademik Jovan Nešković, koji je pune tri decenije skupljao i vraćao svaki kamen na svoje mesto.

Dolaze političari i muzičari

Odavde odlazim duhovno jača: Danica Krstić

Danas obnovom, sa grupom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu, rukovodi njegova ćerka, arhitekta Marina Nešković. Dok se obnavlja, manastir na brdu iznad Novog Pazara, vidljivom sa svake lokacije u ovom kraju, svakog dana, a leti posebno, poseti ogroman broj vernika i turista iz celog sveta.

Mnogi prevale hiljade kilometara da posete postojbinu srpske države, da se dive Nemanjinim neimarima, da se pomole bogu, da porazgovaraju sa igumanom Gerasimom i njegovim bratstvom i da na izvoru pravoslavne vere duhovno ojačaju.


Manastir posećuje mnogo poznatih ličnosti: glumaca, pevača, sportista, političara... Dolaze pred važne nastupe, takmičenja, događaje... Mnogo njih uključilo se u akciju "Podignimo stupove, obnovimo sebe" koja traje godinama.
 

Pod budnim okom UNESKA

Zidanje velikih kula (stupova) prekinuto je pretprošle godine posle intervencije stručnjaka UNESKO-a koji su tražili dodatne informacije o temeljima i konačnom izgledu manastira. Nakon konsultacija sa stručnjacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture odlučeno je da se radovi nastave. Stručnjaci, pa i pokojni akademik Jovan Nešković, dugo nisu znali kako su tačno kule izgledale, zbog čega ih je bilo teško rekonstruisati.

U porti manastira srećemo i Danicu Krstić iz Kragujevca, članicu muzičke grupe "Stupovi" i više etno grupa. Danica neguje etno-muziku, u stalnom je kontaktu sa igumanom Gerasimom i kad god može dođe da poseti Đurđeve stupove. Ovoga puta došla je pred početak Muzičkog festivala "Stari grad" u Novom Pazaru gde je, nakon odlične interpretacije, osvojila drugu nagradu.
 

Bajaga i otac Gerasim

- Ovamo dolazim rado i vrlo često, Đurđevi stupovi i sve druge svetinje u dolini Raške, gde je izvor srpske vere i kulture, uvek mi daju novu snagu i inspiraciju za posao kojim se bavim, a od oca Gerasima uvek dobijem savete i podršku koji mi puno znače - ističe Danica.


U porti svetinje srećemo nekoliko poznatih fudbalera i Bajagu i njegove instruktore. Dolaze i obični ljudi iz cele Srbije.
 

Gosti dolaze sa svih strana
 

- Ovde je sve počelo, ovde je Nemanja stvarao srpsku državu, ovde su svetinje koje svaki Srbin, i ne samo on, mora posetiti, ovde se, na Đurđevim stupovima, napajam novom energijom i posle posete manastiru i razgovora sa bratstvom oca Gerasima uvek se kući vraćam duhovno mnogo čvršći i jači i uvek bogatiji za nova znanja - priča Dragan Milošević, veroučitelj iz Beograda.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.09.2013. 09:29
SLAVA I BOGU HVALA PRELIJEPO ++++
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online