Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 31.08.2013.
01:35
B. Rajčević A

"Kolji Srbe" za Fejsbuk nije mržnja

Na Fejsbuku, najvećoj svetskoj društvenoj mreži, pojavila se stranica "J... te, Srbijoo" koja u svojoj osnovnoj poruci, znači na mestu gde treba napisati čemu je posvećena stranica, piše - "Srbe na vrbe". Ovo ne bi bilo ništa neobično jer na internetu svega ima, ali iznenađuje odbijanje administracije Fejsbuka da ovu stranicu ukloni.


 

Ovih dana se na grupama koje okupljaju Srbe, posebno one u dijaspori, među kojima su Srbi u Austriji, Srbi Nemačka, Srbi Frankfurt i Srpska dijaspora, pokrenula velika akcija u kojoj se pripadnici grupa pozivaju da Fejsbuku prijave ovu stranicu koja vređa Srbe i Srbiju kako bi ona bila uklonjena. "Vesti" su takođe pokušale da ukaže na antisrpske stranice, obraćajući se lično administratorima na ovoj društvenoj mreži. Međutim, odgovor iz sedišta Fejsbuka je uvek bio isti: "Hvala Vam što ste izdvojili vreme da prijavite sadržaj za koji smatrate da krši naša pravila. Vaše prijave su izuzetno važne kako bi Fejsbuk bio sigurno mesto. Proverili smo Vaše navode i nismo utvrdili da stranica koju ste prijavili sadrži govor mržnje niti da krši naša pravila korišćenja."


Pre svega nije jasno kako naziv grupe administratorima nije bio sumnjiv, ali ipak je moguće ići korak dalje u prijavljivanju onoga što vređa čitav jedan narod. Naime, Fejsbuk administratori u istom pismu gde obaveštavaju da ne postoji govor mržnje traže da im se konkretno navede koji postovi (ono što je postavljeno na stranicu) sadrže uvredljive poruke ili one koje šire mržnju.

Toga barem na "J... te, Srbijoo" ima mnogo. Navodi se, sem "Srbe na vrbe", "Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji", "Sjedi Srbin na vrh krsta, jede g... sa tri prsta", "Kalaš nosim, Srbe kosim", "Htjeli ste do Tokija, a sad ste manji i od smokija", "Ubi Vlaha u ime Alaha", "Nema vrba koliko ima Srba? Nema veze može i na breze!" itd. Iskustvo onih koji su pojedinačno prijavljivali ovakve poruke kao uvredljive i kao očigledan govor mržnje opet su od Fejsbuk administracije dobili isti odgovor:

"Hvala vam što ste se javili, ali nismo utvrdili da navedeni sadržaj predstavlja govor mržnje."

Neko bi mogao da pomisli da u Fejsbuk kompaniji, vrednoj više desetina milijardi dolara, ne postoji niko ko zna srpski, hrvatski ili neki od srodnih jezika koji se govori na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ali to nije tako. Fejsbuk angažuje veliki broj ljudi iz celog sveta upravo da radi na ovakvim slučajevima zbog poznavanja jezika, mentaliteta... Tako da opravdanje ove firme da "ne poznaju materiju" ne stoji. Zato može osnovano da se sumnja da je za "ovaj slučaj" tamo angažovan neko ko smatra da je sadržaj koji smo vam predstavili zaista i u redu, ili da je zvanična politika Fejsbuka na ovoj liniji.


 

Jer kako objasniti da je jedna od stranica na Fejsbuku, koju ima naš portal vesti-online.com, bila zabranjena više od desetak dana zato što je neko prijavio da smo na nju okačili fotografiju devojke koja je bila obnažena u svojoj gornjoj polovini. Barem je takvo bilo zvanično objašnjenje administracije ove društvene mreže. Znači, zasmetale su im gole ženske grudi, a poziv na klanje pripadnika celog jednog naroda je nešto što zaslužuje da ostane na internetu?
 

Promovišu "lepotu i zdravlje"

 

Zanimljivo je da strana "J... te, Srbijoo" postoji već godinu dana. Osnovana je 29. septembra 2012. godine, a da ironija bude veća, stranica je registrovana kao nešto što treba da promoviše "lepotu i zdravlje".

 

Mreža puna uvreda

 

Pomenuta stranica nije jedina na društvenoj mreži Fejsbuk. Ne samo po sadržaju, već i po nazivu. Naime, postoje "Fuck Serbia", "Fuck Serbia - I'am Albanian",
"J... Srbiju Aga"... 


SRPSKIM VLASTIMA VEZANE RUKE

Sloboda govora na američki način

 

Korišćenje Fejsbuka za širenje govora mržnje i pretnji postali su gotovo svakodnevica. Tako se dešava da ono što je za Evropu ili Srbiju potpuno neprihvatljivo, u SAD ne predstavlja krivično delo ili se ne može skinuti sa fejsbuk stranica, nezvanično kažu za "Vesti" u MUP Srbije.


- U SAD je njihovim Prvim amandmanom na Ustav zagarantovana sloboda govora. Zbog toga na različite upite i traženje podataka već godinama po pravilu nikada nismo dobijali odgovore od uprave Fejsbuka, čiji su serveri u SAD i koja podleže njihovim zakonima. U Americi smatraju da svako ima pravo da kaže šta misli, pa se teško povlači granica između stvarne slobode govora i govora mržnje. Zato i imamo situaciju da neke Fejsbuk stranice i dalje postoje, iako po našim merilima one šire nacionalnu i versku mržnju - kažu u policiji.


Jedini način da neko bude kažnjen zbog takvih natpisa na Fejsbuku je privatna tužba. Takođe, administratori Fejsbuka imaju diskreciono pravo da odluče šta je po njima širenje mržnje, a šta sloboda govora, pa tako različite antisrpske stranice i dalje postoje. U ovim slučajevima, srpskim vlastima su vezane ruke.


- Nedavno je novinar Pavle Ćosić pretio ubistvom prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću na svojoj Fejsbuk stranici. Kada se ujutru probudio i video šta je uradio, odmah je izbrisao šta je napisao. To je prethodno neko fotografisao i objavio. Mi smo radili na ovom slučaju, ali ne možemo ništa učiniti jer od Fejsbuka ne možemo da dobijemo pristup tom postu koji je izbrisao, a koji se nalazi u njihovoj arhivi - objašnjavaju u policiji.

B. Đ.

POVEZANE VESTI

Subota 31.08.2013. 02:19
Od pokvarenih Amerikanaca se moze svasta ocekivati ali kada su oni u pitanju veoma brzo reaguju pa cak i u Srbiji. Tako su pre oko mesec dana izvrsili pritisak na Srpsku policiju da izvrsi desant na kucu decka koji je malo psovao Americku administraciju.Kucu su drzali pod opsadom par sati izvrsili premetacinu kuce i zaplenili lap top.
Subota 31.08.2013. 02:34
Позивам све Србе који воле Америку да се изјасне о овоме. Америка на овај начин показује да је фашистичка држава. Арапи за Америку кажу да је то сатанистичка држава. Како год да је назовемо,чињеница је да је Америка тамница целокупног човечанства.
Subota 31.08.2013. 03:26
Zato nas vrli podpredsednik vlade dovlaci likove iz Amerike i trpa ih u vladu, a dokaz da su strucni je da su dosli iz Amerike. Ne moram da vas potsecam da je i Ekrem Jevric dosao iz Amerike!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online