Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.08.2013.
16:33
Beta A

RFZO: Poništavamo liste čekanja za veštačku oplodnju

Direktori Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Klinike za ginekologiju i akušerstvo (KGA) u Beogradu su potpisali ugovor koji će omogućiti da se ukinu liste čekanja za vantelesnu oplodnju.

Foto: Ilustracija
 

Na osnovu potpisanog ugovora, RFZO će finansirati proširenje kapaciteta za vantelesnu oplodnju na Klinici, za šta će biti izdvojeno oko 210 miliona dinara.

Država radi na porastu populacije

Ceo projekat se odvija uz podršku Ministarstva zdravlja, a prema rečima resorne ministarke Slavice Đukić-Dejanović, država je kao prioritet odredila "popravljanje populacione poltike".

"U Srbiji je najveći problem bela kuga, a niska stopa nartaliteta je suštinski razlog tome. Činjenica je takođe, da sterilitet zauzima značajno mesto u tom problemu", rekla je ministarka.

"Trenutno na veštačku oplodnju čeka 430 parova, ovim ugovorom mi ćemo poništiti liste čekanja", kazao je direktor RFZO Momčilo Babić i naglasio da je potpisivanje ugovora "najznačajniji događaj dana, a za njega jedan od najznačajnijih u životu".

Na listama čekanja RFZO-a je trenutno 370 parova. Babić je dodao da je u planu da se jednom bračnom paru omogući da o trošku države ima pravo na tri pokušaja oplodnje, umesto na dva, kao što je do sada bila praksa.

Direktora KGA Aleksandar Stefanović ocenio je da se iz dana u dan povećava broj parova kojima je potrebna veštačka oplodnja i naglasio da će se proširivanje kapiceta udvostručiti njihov broj. On je rekao da je prošle godine urađeno oko 344 pokušaja veštačke oplodnje, a da će ubuduće moći da se uradi oko 1.000.

Sterilitet veliki problem

Prema rečima, načelnika odeljenja za ginekologiju i akušterstvo i pomoćnika direktora Ivana Tulića, čak 15 odsto parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom, a 10 odsto sa umanjenom plodnošću.

"To je ukupno 25 odsto i to je veliki problem, to nije mala stvar, zato je dobro što se država uključila", kazao je on.

Tulić je dodao da su rezultati rada odeljenja izuzetno dobri i da je svaka treća veštačka oplodnja bila uspešna. Prema zvaničnoj statistici, do petog jula ove godine, RFZO je finansirala pokušaj oplodnje za 1.229 parova, a kapacitet svih ustanova u Srbiji je 1.460 parova.

U planu je bilo da se potpiše ugovor sa privatnim klinikama, ali se od toga trenutno odustalo zbog potpisivanja ugovora sa KGA.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online