Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 10.06.2013.
11:06
Dnevni avaz A

"Kakvi interesi žrtava?! Haškom sudu su bitniji interesi sila"

Poslednje presude u Haškom sudu "govore o tome da je Tribunal spreman da u istoriji ostane zapamćen kao institucija koja je vodila manje računa o interesima žrtava a više o vojnim interesima velikih sila", izjavio je nekadašnji tužilac u procesu Tribunala u Hagu (ICTY) protiv Slobodana Miloševića, Džefri Najs.

Nekadašnji tužilac u procesu Tribunala u Hagu (ICTY) protiv Slobodana Miloševića, Džefri Najs
 

Najs je za današnje izdanje sarajevskog lista "Dnevni avaz" rekao da presude koje su izrečene Jadranku Prliću, Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću "jesu neobične ali za njega one nisu preveliko iznenađenje".

"Primetićete da je, s izuzetkom usputne osude Tuđmana u slučaju Prlić, odgovornost za sve što se desilo u Bosni, i ostaje u Bosni. Međutim, Tuđman se nikada nije suočio sa sudom, i svako spominjanje njegove krivice će se vrlo brzo zaboraviti. Beograd i svi ostali optuženi Srbi iz Srbije - kroz oslobađajuće presude Perišiću, Stanišiću i Simatoviću su oslobođeni optužbi", rekao je Najs i dodao da je, s druge strane, Bosna i Hercegovina bila nemarna u pisanju vlastite istorije sukoba, te da "čak ni majke Srebrenice nisu bile u stanju da podstaknu bosansku vladu da nešto uradi na tom planu".

"Umesto toga, ostavili su artikulisanje istorije sukoba u rukama Srbije koja je uspešno zamaglila sve važne činjenice. Sada su dobili i presude Tribunala, koje će možda postati konačne, bez obzira na to što ih je većina uglednih svetskih pravnika podvrgnula ozbiljnoj kritici", kazao je Najs.

Prema njegovim rečima, "malo toga u zadnjim presudama dopustiće preživelima Srebrenice i drugih gradova pogođenih zločinima, da veruju da su ICTY i međunarodna zajednica koja ga je povremeno podržavala, na njihovoj strani". On je istakao da UN i Tribunal iz svega treba da izvuku ozbiljne pouke.

"Bez unutrašnjeg uvida u rad Ureda glavnog tužioca ili rad sudskih veća, nemoguće je reći šta je prouzrokovalo ove nedavne iznenađujuće presude. Ali UN i Tribunal ne bi smeli olako preći preko ovih presuda, jer one mogu narušiti poverenje u međunarodni krivični zakon, a posebno poverenje u ovaj Tribunal", ocenio je Najs. Dodao je da "nedavne presude sa veoma jakim neslaganjem određenih sudija koje su bile manjina u većima, sugerišu da sudije ratuju jedni s drugima".

Najs je uputio kritike i vlastima tzv. Kosova koje su "pokazale sličan podanički odnos tako što su dopustile da se njihov premijer stalno suočava s prljavim otpužbama o transplantaciji organa koje zasigurno nemaju bilo kakvu kredibilnost, ali su i dalje tu kao optužbe".

"Istraga koju provodi Amerikanac Klint Vilijamson očigledno ima velike poteškoće. Pretpostavimo da će optužbe protiv Hašima Tačija biti odbačene. Zadnji put kada sam pregledavao ovaj predmet, nisam našao nikakve dokaze protiv njega u materijalu koji mi je predočen. No, mnogo će godina proći pre nego što ova nova mala država ne bude zavisna o Americi u svakom pogledu", zaključio je Najs.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.06.2013. 12:26
Nemojtete o zrtvama, odma ce materesine srebrenice poceti kvocati.)
Ponedeljak 10.06.2013. 12:39
Интересе,али само једне силе, Америке.
Ponedeljak 10.06.2013. 14:04
'Gospodin Najs tveba da pvimeni hovmonsku tevapiju kako bi popvavio svoje stanje.' V.Seselj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online