Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2013.
13:28
J. L. Petković - Vesti A

Sude i bolesnom Mladiću

Haške sudije i tužioci unapred su osuđivali Srbe, a na više načina se pokušalo da se izvrne jedna civilizacijska tekovina, a to je pretpostavka nevinosti, ocenio je savetnik predsednika Srbije Oliver Antić na okruglom stolu na Pravnom fakultetu u Beogradu, održanom povodom predstojeće debate u Generalnoj skupštini UN o ulozi međunarodnih krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde.

Mnogo je lažnih svedočenja: Oliver Antić
 

U Hagu se sudi čak i potpuno bolesnom čoveku, dodao je Antić.
- Ratko Mladić je potpuno bolestan čovek. On govori isključivo o prošlosti, o svojoj majci, onome što se događalo pre 30 godina, često govori o svojoj ćerki kao da je živa, da bi se u nekom trenutku vratio u stvarnost, ali vrlo kratko. Svi koji ga znaju u Haškom tribunalu, a neki su proveli ceo život sa njim, čitav rat, a bili i pre toga u vojsci sa njim, svi do jednoga su rekli da to uopšte nije isti čovek. Kažu da to nije Ratko Mladić, već bolestan čovek koji nema mogućnost rasuđivanja. E, to je lice Haškog tribunala - kazao je Antić.

Propaganda

Oliver Antić je, takođe, istakao da sudije i tužioci nemaju predstavu o istorijskoj pozadini onoga šta se događalo i za šta sude.
- Sudija treba da ima predstavu o mestu, običajima mesta, šta se tu zbivalo... I kada postavite sudiju sa Zelenortskih ostrva koji nema nikakvu predstavu o istorijskoj pozadini svega što se događalo, taj ne može objektivno da sudi, a još okružen svom onom propagandnom mašinerijom, kakav će to sud biti i kakva presuda? Evo, videli smo.

Podvlačeći da su Srbi dobili više od 1.000 godina robije, on je objasnio da "zajednički zločinački poduhvat nije ništa drugo nego igra Tribunala".


- Ona je preneta iz ustanove angloameričkog prava koje se odnosi na trgovinsko pravo, samo iz jednog razloga, da bi u stvari okrivljeni morao da dokazuje svoju nevinost. Ako se on stavi u taj kontekst, on mora da dokazuje da je nevin - pojasnio je Antić.


On je istakao i da "svedoci koji su uhvaćeni u laži nikada nisu odgovarali za lažno svedočenje, iako su ljudi dobijali i doživotnu robiju".


- Većina presuda se zasniva na svedočenjima. A kada imate svedoka čiji je identitet skriven, a on i njegova porodica su dobili zeleni karton u odgovarajućoj zemlji i posao. Kako će taj da svedoči, ako ne onako kako mu se kaže. I mnogo puta su i uhvaćeni u laži i niko nije odgovarao pred Haškim tribunalom zbog lažnog svedočenja. Samo zbog uvrede suda, ali ne za lažno svedočenje, iako je to mnogo opasnije - kazao je Antić.
Profesor prava Milan Škulić smatra da postoji opasnost da presude Tribunala u Hagu, "postanu istina o Srbima i njihovoj istoriji", dok je dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović istakao da su propusti u radu Haškog tribunala ogromni.


- Naučnim, stručnim i analitičkim pristupom treba razmotriti mogućnosti da se barem delimično ublaže posledice rada tog suda. Tek sada započinje "dug hod po trnju", koji bi trebalo makar na moralnom planu da ispravi neke učinjene nepravde - rekao je Avramović.


Đorđe Vukadinović, glavni urednik "Nove srpske političke misli", povukao je da "skoro 70 odsto građana Srbije smatra da Haški tribunal nije pravedan".


I ostali učesnici skupa pravni eksperti, istoričari i advokati iz Srbije zaključili su da Haški tribunal "nije izvor međunarodnog prava, već njegovo najružnije lice" i smatraju da je budućnost međunarodne pravde u stalnom Međunarodnom krivičnom sudu, koji je već formiran u Rimu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online