Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Subota 06.04.2013.
18:05
Beta A

Korać: Potpisivanjem sporazuma gubimo ono što već nemamo

Predsednik Socijaldemokratske unije (SDU) Žarko Korać izjavio je da Srbija nema nikakvu stvarnu alternativu osim da potpiše ponuđeni sporazum o Kosovu.

Žarko Korać

"Ako ga ne potpiše sada, moraće da ga potpiše pod mnogo gorim okolnostima kasnije. I to je istina o ovom političkom trenutku. Srbija na ovim pregovorima ne može da izgubi ono što više nema, suverenitet nad Kosovom. Ona može da izgubi samo ono što još uvek ima, odluku o svojoj budućnosti", naveo je Korać u pisanoj izjavi.

Korać je istakao da je Kosovo i "de jure samostalna država" posle formalnog osamostaljenja koje je priznao najveći broj zemalja Evrope i veliki broj država u svetu.

"SDU smatra da je došao trenutak da se javnost Srbije suči sa činjenicama, koje su poznate već skoro četrnaest godina. Neuspehom pregovora u Rambujeu i Kumanovskim sporazumom, Srbija je izgubila faktički suverenitet na Kosovu", naveo je Korać. Korać je rekao da pregovori koje Srbija vodi ne mogu da promene realnost i da o položaju srpske zajednice na Kosovu ne odlučuje više Beograd, nego Priština.

"Proces evropskih integracija je istorijska odluka od koje Srbija ne sme da odustane iz mnogo razloga. Svi oni koji se tome protive nikada nisu izneli nijednu ozbiljnu političku alternativu. Sve zemlje u okruženju i praktično celokupna Evropa, podržavaju Srbiju u tom procesu", naveo je Korać.

Predsednik SDU je istakao da bi Srbija odustajanjem od procesa integracija, pod lažnim izgovorom da je "odložen" i formalno i suštinski sebe izolovala za dugi niz godina, oduzela sebi budućnost i u potpunosti izgubila sposobnost da makar i ograničeno vodi brigu o srpskoj zajednici na Kosovu.

"A, o tome zašto javnost Srbije nije upoznata sa tokom pregovora i detaljima sporazuma, vodiće se naknadno rasprave. Jedno je sigurno, svi oni koji se junače i bukvalno navijaju za nepotpisivanje sporazuma, direktno se zalažu za novu izolaciju Srbije", naveo je Korać.

Dodao je da je Srbija je taj put već jednom prošla i da su rezultati bili katastrofalni.

"Ponekada je potrebno dati manje, da bi se kasnije dobilo mnogo više. Ukoliko celokupni region bivše Jugoslavije uđe u EU, što je realna perspektiva, pitanje granica i državnog suvereniteta, biće tada pistavljeno na sasvim drugi način", naveo je Korać.

POVEZANE VESTI

Subota 06.04.2013. 18:07
Ko je bre ovaj covek?Da li ga neko zna?
Subota 06.04.2013. 18:44
Ja u opšte ne razumem te Srpske političare.Šta oni u opšte vide u toj propaloj Evropi????
Subota 06.04.2013. 19:15
U našim medijima izdajnici imaju puno više prostora nego patriotske partije. Tako na primer Čanak i LSV imaju neuporedivo više medijskog prostora od Srpske Radikalne Stranke iako su ovi drugi dobili četiri puta više glasova na zadnjim izborima. Ili naprimer LDP sa Čedom Jovanovićem na čelu. A ovaj bolid Korać nije dobio ni jedan posto glasova ali priča ko kakav državnik! A SRS ne može da se čuje ni pod razno. Važno da nas demoNkrate ubeđuju da ćemo bez EU propasti a mi propadamo upravo zato što su oni na vlasti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online