Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.01.2013.
06:50
D. N. Petrović - Vesti A

Ribnjak na otpadu

Sablasno ovih dana izgleda veliki ribnjak kalifornijske pastrmke na Pazarištu kod Novog Pazara. Na samo stotinak metara od Starog Rasa i tri kilometra od izvora Raške i Sopoćana, u prostoru koji je pod zaštitom Uneska, caruju korov, pustoš i pljačka.

Od velikog izvoznika i proizvođača riblje mlađi za ceo Balkan ostala je samo ruina, a imovinu raznosi kako ko stigne i kao staro gvožnje prodaje po okolnim otpadima.
Kad sada vide ribnjak, mnogi zaplaču kao bivši radnik Zoran Marković.

Vo za kilo mesa

Pre 10 godina Trgovinski sud u Kraljevu uveo je u Holding kompaniju "Vojin Popović" u stečaj i to zbog duga od samo 100.000 evra. U istom trenutku imovina ovog holdinga vredela je, prema proceni stručnjaka, oko 50 miliona evra. Radnici su tada stupili u štrajk koji je trajao dve godine tvrdeći da je stečaj režiran samo s ciljem da se svi zaposleni ostave na ulici, da se imovina obezvredi i potom jeftino proda unapred poznatom kupcu. Tvrdili su da se zna koji će novopazarski tajknun kupiti ribnjak, koji klanicu, koji fabriku tepiha, a ko hladnjaču. Verovatno bi sve i bilo po scenariju da štrajk nije potrajao dve godine, a za to vreme stečajni upravnik nije mogao da uđe u krug firme i počne rasprodaju.

- Čuo sam da pojedini u krug ribnjaka usred dana, ne krijući se, ulaze traktorima, da seku panele sa zidova mrestilišta, delove krovova, pumpe, instalacije, radijatore i vrednu opremu iz fabrike za preradu ribe, motela i restorana i da sve prodaju u staro gvožđe. Radio sam ovde godinama, učestvovao u izgradnji ribnjaka, bila su to srećna vremena, lepota i turistička atrakcija, a danas je tuga i velika sramota Novog Pazara i države Srbije - kaže Zoran Marković.

Ulaz slobodan

Na ulazu u nekada najvredniju investiciju u celoj Raškoj oblasti nema portira, nema obezbeđenja, nema ni policije, pa svako ko je imalo drzak može da dođe i uzme šta mu se ćefne. Ribnjak je imao ogromno mrestilište, stotine bazena za uzgoj pastrmke, fabriku za sušenje, preradu i fino pakovanje ribe i hotel.


- Kompletna oprema za preradu i pakovanje ribe, koja je bila poslednja reč tehnike, stigla nam je iz Danske, koštala je nekoliko miliona dolara, a glavni kupci bili su Belgijanci po čijoj tehnologiji smo sušili i prerađivali pastrmku. Godišnje smo proizvodili i uglavnom strancima isporučivali po 600 tona ribe.

Oprema je korišćena samo dve-tri godine, firma "Vojin Popović", u čijem sastavu smo poslovali, zapala je u teškoće, sve je stalo, usledio je stečaj i otpuštanje radnika i evo došlo je vreme da se iz fabrike odnosi i pljačka sve što se odneti može. Skupa oprema od specijalnih materijala prodaje se na kilo, a sav novac ide u džepove lopova - kaže jedan od bivših radnika ribnjaka.

On tvrdi da je ribnjak mogao da se privatizuje u više navrata, Belgijanci su nudili čak 20 miliona evra, hteli su i dodatno da ulažu, ali država ga nije prodala, a nekom tajkunu odgovara da ga kupi za bagatelu.

Brigo moja

Gradska uprava u Novom Pazaru tvrdi da nema nikakve vlasti nad ribnjakom i da se dugo zalagala za njegovu poštenu privatizaciju, ni policija ne štiti imovinu ribnjaka jer bi to, kako nam je nezvanično rečeno, trebao da čine stečajni upravnik koga je odredio Trgovinski sud u Užicu. Niko u Novom Pazaru nije mogao da nam kaže o kome se radi i da li će pljačka biti zaustavljena.

- Sada je i za to kasno, sve je uništeno i pokradeno, više nema šta ni da se proda, niti da se privatizuje. Za sve je kriva država, koja je vlasnik ribnjaka, a i ne pomišlja da ga zaštiti, da zaustavi pljačku i spase što se još spasti može - priča ovaj radnik.

Domaće ajkule

Hido Muratović, humanitarac iz Novog Pazara, već mesecima pokušava da vlastima ukaže na katastrofu ribnjaka, ali niko ne haje za njegove apele.


- Svakodnevno prolazim ovuda i pitam se da li je Srbija toliko bogata zemlja, pa može da toleriše ovakvu pljačku, propast i otimačinu državne imovine. Znam da se svakodnevno, da bi preživeli, zadužujemo za milione evra, da je pred nama još jedna teška i neizvesna godina, a ovde se bacaju milioni. Dovde nas je i dovelo ovakvo ponašanje i ovakav odnos prema državnoj imovini kupljenoj zajmovima iz inostranstva koje će naša deca vraćati - priča Muratović.


Kad je pre tri decenije započet, ribnjak na Pazarištu podigao je mnogo buke u celoj Srbiji, buldožeri su kopali tik uz temelje Starog Rasa, pretila je opasnost da se poremeti ambijent pod zaštitom Uneska, bunili su se arheolozi i istoričari, ali je politika bila jača, ribnjak je izgrađen parama države, kasnije je ceo prostor ozelenjen, pa se uklopio u kompleks Nemanjinih zadužbina. Onda je stigla demokratija i sve upropastila.


Jedan od bivših direktora kompanije "Vojin Popović" u Novom Pazaru, čije je ribnjak bio vlasništvo, kaže da su se u propast ribnjaka upetljali neki ljudi koji su imali vlast iza leđa, želeli su da prigrabe sebi sve bez dinara, ali su se preračunali. Ribnjak se pretvorio u ruinu, a radnici su na ulici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online