Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 08.01.2013.
13:16
Z. Marjanović - Vesti A

"Samo nas selo može spasti"

Dragan Jovičić iz sela Gojna Gora pod planinom Maljen napunio je 90 godina i zagazio u desetu deceniju života. Iza sebe ima brojno potomstvo među kojima četvoro unučadi i petoro praunučadi. Već 17 godina živi sam. Nema nikakvu penziju, pa ni onu "seljačku" koja iznosi oko 9.000 dinara.

Dragan Jovičić, žitelj Gojne Gore pod Maljenom
 

Kao i mnoge prethodne i prvi dan 2013. godine deda Dragan proveo je radno - u štali, muzeći krave. Živi od prodaje mleka, sira i kajmaka. Svoj radni dan ova vitalna starina završava uz TV dnevnik kada se i na pedesetak koraka od kuće čuju njegovi glasni komentari na politička događanja u zemlji.

Kažu da će ova godina biti bolja za srpski narod?
- Iskustvo i pamet mi govore da nekog velikog boljitka neće biti. Mnogo je toga upropašćeno da bi se popravilo za jednu godinu. Bojim se da će mnogo snegova još pasti dok Srbiju ne ogreje sunce, a boljitka nema dok se ne oporavi srpski seljak.

Kako je seljaku bilo ranije?
- Seljaku nikada nije bilo lako. Za vreme kralja se živelo mirnije, ali bez ikakve udobnosti. Selo je najviše propalo za vreme Tita kada su mladež terali u gradove i fabrike. U fabrikama se ne pravi lebac. Propadanje je nastavljeno i nakon Tita. Bio sam se ponadao u taj 5. oktobar, ali izgleda da se tada ispililo najviše lopova.

Zar je baš tako?
- Jašta more! Pa, da nije, zar bi bilo ovoliko hapšenja. Ma, krali su svi koji su bili u vlasti, pelješili su Srbiju kako su hteli... Sada ih moderno zovu tajkunima, a u selu su ih vazda nazivali lopovima.

Kažu da ste ranije verovali Tadiću?
- Jesam, glasao sam za Tadića i prevario sam se. Ispostavilo se da nije baš bio za predsednika, a oko sebe je imao mnogo onih koji su radili za svoj džep. Takvih je bilo i oko Koštunice i Đinđića.


A oko Vučića i Nikolića?
- Verujem da oni mogu dosta toga da urade, oštro su krenuli u obračun sa lopovima, ali videćemo šta vreme nosi. Tu nema velike pameti. Lopove treba kazniti prema količini novca koji su pokrali, oduzeti im sve što su nezakonito stekli i novac uložiti u srpsko selo.


Na koji način?
- Kroz povoljne kredite za nabavku mehanizacije, obnavljanje domaćinstava, podsticanje poljoprivredne proizvodnje...Jer, dok ne svane srpskom seljaku, neće ni Srbiji. A sada je baš taj trenutak, rekao bih istorijski, koji treba iskoristiti.


Očekujete li da će nam u tome pomoći Evropska unija?
- Nemam ništa protiv udruživanja sa Evropom. Uostalom, koliko znam, iz Evrope nam je do sada došlo mnogo para, neki pominju milijarde, mada malo ko zna u šta je sve to uloženo.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.01.2013. 14:37
da si nam cale ziv i zdrav.danasnji naslednici ruse sve sto su drugi stekli.
Utorak 08.01.2013. 15:17
Pravo govori covek. Naucilo ga zivotno iskustvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online