Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.01.2013.
01:38
Smedia A

Tuga: "Deda Mraze donesi mi mamu i tatu"

Da li ste se nekada zapitali kako praznike provode deca koja žive i rade na ulici? Ili kako izgleda novogodišnja trpeza u Zvečanskoj? Upravo ovaj period, novogodišnji i Božićni praznici podsete nas na decu koja krišom, da ne čuju drugi, od Deda Mraza traže mamu, tatu, ljubav ili bolju budućnost...

Da li ste se nekada zapitali kako praznike provode deca koja žive i rade na ulici? (Foto: Ilustracija)
 

Meni ništa ne treba. Neka mi Deda Mraz donese igračku i nešto slatko za moju decu, poželela je mlada majka dva dečaka koja ove novogodišnje dane i noći provodi u Svratištu za decu koja žive ili rade na ulici.

Novogodišnji i božićni praznici u Svratištu su najveseliji dani u godini.

- Novogodišnja euforija počinje 10 dana pre Nove godine, od kićenja prostora, pravljenja čestitki, pisanja pisama do odbrojavanja, prenosi delić praznične atmosfere u beogradskom Svratištu Jelena Aćimović, specijalni pedagog.

Deca se najviše raduju paketićima. Primetno je da su skromniji, da su im želje realnije.

Praznični obrok

 

Jelena Aćimović kaže da je novogodišnji i božićni ručak u Svratištu bolji nego ostalim danima:

- To je uglavnom roštilj ili nešto slično. Bude i neka torta za dezert. U prazničnim danima i građani i kompanije mnogo više doniraju.


Novogodišnji ručak u Zvečanskoj se tradicionalno priprema i sadrži predjelo, tečni obrok, pečenje.

- Trudimo se da se to ne razlikuje od ručka koji pripremamo kod kuće, ističe Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

- Kao što vidite, mi ovde odbrojavamo i do dodele paketića. To je najvažniji događaj u godini i pravi spektakl. Deca se tome najviše raduju. Trudimo se da im ulepšamo ove praznike organizovanim odlaskom u bioskop. Ove godine smo gledali “Ledeno doba”. Zatim, decu vodimo na pozorišnu predstavu... Gledamo da im priuštimo sve ono što njihove primarne porodice ne mogu, priča za S mediju Jelena Aćimović.

Ipak, organizovane novogodišnje žurke i iščekivanja ponoći nema. Zaposleni poručuju da, kao i svake noći, Svratište, i u prazničnim danima, radi 24 sata dnevno i svi su uvek dobrodošli. Da se odmore, da pojedu topao obrok, da se ugreju, prepričaju dogodovštine, potraže savet.

- Generalno, u zimskom periodu dolazi više dece s obzirom da je sve hladnije, a njima su uslovi života u svojim porodicama egzistencijalno ugroženi, objašnjava Jelena Aćimović.

 

Žele igračku, gel za kosu, torbicu...


Jelena Aćimović, specijalni pedagog u Svratištu kaže da deca koja tek počnu da dolaze nemaju izgrađen stav šta žele:
- Oni ne znaju šta bi želeli da budu kad porastu. Ne znaju ni šta da požele od Deda Mraza. To pitanje im je previše teško. Tek kada redovno koriste usluge Svratišta njihovi vidici počinju da se šire i polako postaju svesni da imaju perspektivu. Deca za Novu godinu najviše žele igračke. Stariji žele torbice, parfemčić, gel za kosu itd. Skromni su. Žele samo ostvarive stvari.

Praznici bez porodice

I u Zvečanskoj broj 7 oseća se novogodišnja i božićna atmosfera.

- Mi tradicionalno obeležavamo novogodišnje i božićne praznike. Nešto organizujemo u sopstvenoj režiji, kao npr. novogodišnje žurke ili doček u samom domu. Imamo i značajan broj prijatelja ove kuće koji putem akcija čine sve da ova deca osete sve ono što i deca u svojim prirodnim porodicama, kaže za S media portal Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj.

Skrivena želja – mama i tata

 

Ova deca, po pravilu, žele jednostavne stvari. Njima je mnogo teže da poveruju da im Deda Mraz zaista može nešto ostvariti.

 

- Ovde deca žele više sportskih aktivnosti, više druženja, češća zimovanja... Međutim, mi znamo šta je njihova potreba i najveća želja. Svi oni bi želeli da se vrate u njihove prirodne porodice i da sa njima dočekaju sledeću Novu godinu, zaključuje Zoran Milačić.

Ovih dana Zvečansku često posećuje Deda Mraz, veliki broj javnih ličnosti, donatori...


Zoran Milačić ističe da su ovo dani kada deca povodom praznika dobijaju i nesto više nego što je uobičajeno, a atmosfera je razdragana:

- Oni su tu sa svojim vršnjacima, ponekad dolaze i njihovi prijatelji iz škola. Svi domovi organizuju radionice gde izrađuju različite vrste proizvoda, od čestitki do predmeta od gline i tapiserija.

Bar deo tih predmeta završi u rukama vaspitača i ljudi koji im daju delić svoje ljubavi.

- Oni uvek svojim vaspitačima donesu poneki poklončić. Danima unazad dolaze i u moju kancelariju i donose predmete koje su izradili, kaže direktor Centra.

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 07:24
To da ne znaju šta će biti kada porastu, je karakteristika skoro sve dece u Srbiji, i one što imaju roditelje samo vizije za budućnost i planove nemaju. Hvala im na tome.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online